Вајда и Новак - 11 година величанствене каријере!

Српски тенисер Новак Ђоковић раскинуо је је сарадњу дугу 11 година са тренером Маријаном Вајдом, који је представљао "невидљиви" стуб величанствене каријере једног од најбољих тенисера данашњице.

Тенис 08.05.2017 | 22:45
Вајда и Новак - 11 година величанствене каријере!
Неочекивано, у петак је, двадесетак дана пред Ролан Гарос, други рекет света распустио читав стручни штаб који су чинили тренер Маријан Вајда, кондициони тренер Гебхарт Фил Грич и физиотерапеут Миљан Амановић.

Ђоковић је саопштио да се договорио са својим штабом да закључно са Мастерс турниром у Монте Карлу окончају вишегодишњу сарадњу.

"Бескрајно хвала Марјану, Џиџију и Миљану, на деценији пријатељства, пожртвованости, професионализму и посвећености мојим циљевима у каријери. Без њихове подршке не бих остварио овако велике резултате у тенису. Свестан сам да су живели за мене и да су све подређивали мојим успесима и остварењу мојих снова. Били су моја снага и давали су ми увек ветар у леђа. Није ово била лака одлука, али заједно смо осетили да нам је потребна промена. Веома сам захвалан и поносан на наш однос и нераскидиву везу коју смо изградили током година, засновану на љубави, поштовању и разумевању. Они су моја породица и то се никад неће променити", наводи се у саопштењу српског тенисера.

Најбољи српски тенисер исписао је историју белог спорта, а словачки тренер један је од најзаслужнијих за Новакову десетогодишњу доминацију.

Вајда је у стручном штабу Новака Ђоковића од 2006. године, а под његовим вођством је од 40. места дошао до светског врха и освојио 12 гренд слем титула.

Током њихове невероватне сарадње најбољи спрски тенисер освојио је 67 титула и остаће упамћен као први човек у "опен ери" који је у истом тренутку био власник свих пехара са четири највећа турнира.

Такође је, рекордер је по броју титула на Мастерсима (30), а на челу АТП провео је у три наврата чак 223 недеље. Не заборавимо и први трофеј за Србију у Дејвис купу 2010. године.

Маријан Вајда, обележио је Новакову доминацију, а када није био у главној улози тренера увек је био ту да помогне најбољем српском тенисеру.

Прва Новакова титула после месец дана сарадње са Вајдом

Прву АТП титулу Новак је освојио је у јулу 2006. године у Амерсфорту у Холандији и то само месец дана од почетка сарадње са словачким тренером.

У Мецу је освојио другу АТП титулу, да би после тога био 20. тенисер света.

Годину дана касније, ретко ко је очекивао да ће голобради Новак постати најмлађи освајач Мајами опена у историји.

Ипак, заједно са Вајдом то се и десило.

На том путу победио је Брачалија, Љодру, Лопеса, Надала, а у полуфиналу је био бољи од Ендија Марија коме је препустио само један ге, (6:1, 6:0), да би у финалу био бољи од Гиљерма Кањаса са 6:3, 6:2, 6:4.

Освајањем Мајамија направио је скок на АТП лисит и са десете позиције скочио на седмо место.

Новаково прво Гренд слем финале је било Отворено првенство Америке у ком га је Федерер поразио.

Успеси које је забележио су га довели на треће место на АТП листи.

До тада, Новак је сакупио пет пехара, а осам година касније је имао најбољу сезону у историји ‘белог спорта’ са 11 трофеја – три Гренд слема и шест Мастерса.

Почетак Новакове доминације

Године 2010. заблежио најбољи пласман у дотадашњој каријери и постао други рекет света. Новак је од 79 одиграних мечева уписао 61 победу.

2011. – Ђоковић креће ка друшту величанствених

Ова година се сматра почетком Новакове доминације у којој је оборио многе рекорде. Освојио је три гренд слем турнира - Аустралиан Опен, УС Опен и Вимблдон, као и пет Мастерса – Индиан Велс, Мајами, Мадрид, Рим и Канада, и Отворено првенство Србије и АТП Дубаи.

До Ролан Гароса је остварио 41 победу и после победе над Надалом у финалу Вимблдона, постао је први тенисер света.

Освојио је највећи број Мастерс титула у једној сезони и за само 18 недеља и 6 дана се квалификовао на Завршни мастерс.

До 2013. је био главни Новаков тренер, када његово место преузима легендарни Немац Борис Бекер, али је и тада Словак остао у тиму некадашњег броја 1.

Најуспешнија година у каријери

У 2015. години освојио је 11 титула, стигао је до финала сва четири Гренд слем турнира, од 15 финала које је играо, изгубио је само чеитри. Због тога се и сматра најуспешнијом у Новаковој каријери.

Целу годину је провео на првом месту и освојио је 16.785 АТП поена.

Прошле године је најбољи српски спортиста у историји, први пут у каријери освојио је Ролан Гарос, чиме је комплетирао Гренд Слем каријере – освојивши пехаре на сва четири највећа турнира.

Бекер је до краја 2016. године имао улогу главног тренера Новака Ђоковића, да би Вајда поново преузео и наставио сарадњу са другим рекетом света.

Ипак, после година невероватних успеха уследио је пад српског тенисера због чега се Ђоковић одлучио на овакав потез који је изненадио љубитеље овог спорта.

Видећемо шта ће нам ове промене донети у наставку професионалне каријере једног од најбојег тенисера света, али једно је сигурно - Вајда ће остати упамћен као један од најзаслужнијих што је име Новака Ђоковића обележило историју белог спорта.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар