Анализа: Фудбалери склони самоубиству!

Нова трагедија у фудбалском свету, самоубиство Чеха Фратишека Рајторала, покренула је нова питања, али су стручњаци имали спреман одговор.

Фудбал 28.04.2017 | 20:30
Анализа: Фудбалери склони самоубиству!
Не тако давно, новембра 2009. бивши голман немачке репрезентације Роберт Енке дигао је руку на себе. Тада се јавност окренула психолозима и затражена је анализа стања у најпопуларнијем спорту, али они су били затечени. Овај несрећни догађај постао је прекретница, јер се од тада велики број стручњака усредсредио на помоћ садашњим и бившим фудбалерима и анализи проблема са којима су они суочени.

Винсент Гутербарг, главни медицински службеник Уније професионалних фудбалера (ФИФПРО), спровео је 2013. истраживање на основу којег тврди да се више од 10 одсто свих смртних случајева у професионалном фудбалу повезује са самоубиством. Услед тога покренуто је неколико иницијатива које су подразумевале већу доступност саветника и дистрибуцију књига о самопомоћи у 10.000 примерака широм 24 земље, где се објашњавају симптоми менталних поремећаја.

- Увек је тужно чути да је неко можда починио самоубиство. Сваке године ми пратимо смрти тренутних и бивших фудбалера, али тешко је са сигурношћу констатовати увек узрок смрти. Након окончања каријере свесни смо да су пензионисани професионални фудбалери подложни развитку менталних обољења услед промена. Од спортисте до не-спортисте пут није лак. Ако нисте добро припремљени за наредно поглавље свог живота веома вероватно ће те се наћи у непријатној ситуацији - рекао је Гутербарг.

Једна од покренутих иницијатива ФИФПРО, под називом "Након краја каријере", покренута је са намером да умањи последице пет главних проблема са којима се суоче бивши фудбалери: ефекти смањеног тренирања, остеоартритис (главни проблем међу пензионисаним играчима), развој здравог живота, ментално здравље и едукација и планирање каријере.

- У последњим годинама видели смо велику промену у начину гледања на овај проблем. Направили смо неколико истраживања са циљем истраживања менталног здравља и на основу резултата дошли смо до неких мера помоћи играчима. Мање од један одсто фудбалера обезбеди се током каријере у финансијском смислу. Остали морају да се запосле, а новац је често проблем. Ипак, сматрамо да смо на правом путу. Верујем да ћемо, како време одмиче све боље разумети њихове проблеме - открио је челник ФИФПРО организације.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар