Маша на Ролан Гаросу! Тежим или лакшим путем?

Марија Шарапова готово извесно ће наступати на другом гренд слему сезоне у Паризу.

Тенис 27.04.2017 | 22:45
Маша на Ролан Гаросу! Тежим или лакшим путем?
Марија Шарапова данас ће се и званично дуелом против Роберте Винчи на турниру у Штутгарту вратити тенису после истека суспензије од 15 месеци због коришћења недозвољене супстанце мелдонијум.

О начину њеног повратка након коришћења допинга много се говори последњих месеци. Као бивша број један и вишеструка освајачица гренд слема не да нема проблем са добијањем специјалних позивница за турнире, него су неки осигурали њено учешће много пре истека казне. То је ражестило остале тенисере, који у први план истичу да је она направила највећу грешку коју један спортиста може да начини.

Већ увелико се прича и о њеном наступу на Ролан Гаросу, првом гренд слему који следи. Сада је већ извесно да ће се лепа Рускиња сигурно такмичити у Паризу ове године, само је питање да ли ће тамо стићи лакшим или тежим путем.

Организатори Ролан Гароса размишљају да ли да јој дају специјалну позивницу за квалификације.

Британски "Телеграф" преноси да је то већ готова ствар и да би то био најбољи начин да се бивша двострука шампионка ипак мало "помучи" да стигне до главног жреба.

Председник Тениске федерације Француске Бернар Гудичели прошлог месеца састао се са Шараповом у Лос Анђелесу баш поводом доделе "вајлд" карти за Ролан Гарос. Те специјалне позивнице најчешће се уручују талентованим тенисерима који крче пут ка великој сцени, као подстицај, али у ретким случајевима и играчима који се враћају на сцену после дужих пауза након повреда.

Да ли ће ове године бити направљен изузетак?

"Мораћемо добро да размислимо о томе... јер то је важна тема као, рецимо, допинг", рекао је Гудичели, који је навео да ће одлука о томе да ли ће Шарапова добити специјалну позивницу бити познато најкасније до 15. маја.

Како год да одлуче организатори Ролан Гароса, то не мора да буде одлучујуће за Марију Шарапову.

Оно што је сигурно је да је Маша после Штутгарта осигурала наступе на турнирима у Риму и Мадриду, и ако на предстојећим турнирима освоји довољан број бодова, она може да обезбеди пласман у главни жреб Ролан Гароса!

Роберта Винчи, са којом ће Шарапова прво одмерити снаге после повратка, јавно је рекла да не подржава то што су јој организатори тако "помпезно неколико месеци унапред доделили специјалну позивницу" и учинили јој да баш одигра први меч на сам дан истека казне.

И Симона Халеп, пета играчица света, оценила је да потез организатора Ролан Гароса о "вајлд" карти није добар.

"За децу, младе играче, свакако није добро да виде да се специјална позивница додељује неком које имао проблем са допингом", рекла је Халеп и додала да се "не ради се овде конкретно о Шараповој, него генерално о свима који су били позитивни".

"Заиста не могу да подржим оно што је рекао директор турнира, али, такође, не могу ни да судим", рекла је Румунка.

И Францускиња Ализ Корне сматра да "промоција" Марије Шарапове није добра за тенис.

"Генерално гледано, мислим да је срамота да WТА промовише играча који је био допингован. Нормално је да се прича о Марији, јер је она бивша шампионка, али промоција њеног повратка у толикој мери после свега... Мислим да је то неправедно", навела је Корне.

Марија Шарапова освојила је у каријери пет гренд слем трофеја, од чега два на Ролан Гаросу - 2012. и 2014. године. И ове године сигурно ће бити у Паризу, само је питање да ли ће то бити од 22. маја, када стартују квалификације, или ће се потрудити да обезбеди одмах пласман у главни жреб и мало касније стигне у Булоњску шуму.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар