Историја - Надал први двоцифрени Мастерс шампион!

Шпански тенисер Рафаел Надал освојио је шампионску титулу Мастерса у Монте Карлу пошто је у финалу савладао Рамоса- Вињоласа у два сета — 6:1, 6:3.  "Ла Децима"! Рафаел Надал наставио је вишегодишњу доминацију у Монте Карлу и освојио десету титулу у Кнежевини, 50. на шљаци у каријери.

Тенис 24.04.2017 | 08:15
Историја - Надал први двоцифрени Мастерс шампион!
Јубиларна – десета!

Рафаел Надал наставио је своју дугогодишњу доминацију на Мастерсу у Монте Карлу и у неравноправном финалу са земљаком, Албертом Рамосом-Вињоласом, који је увелико већ био направио резултат каријере, десети пут у последњих 13 година освојио такмичење које отвара сезону шљаке.

(4) Рафаел Надал - (15) Алберт Рамос-Вињолас 6:1, 6:3, после сат и 17 минута игре.

Надал је у Кнежевини Монако побеђивао од 2005. до 2012. без изузетка, 2013. године га је на том путу зауставио Новак Ђоковић, али се Рафа после два Нолетова и једног тријумфа Стена Вавринке (2014), вратио прошле сезоне, а ове померио лествицу за још један ниво.

’Бик са Маљорке’ је тако постао први човек са двоцифреним бројем титула на неком од турнира из серије 1.000, пошто је изгубио само једно финале Монте Карла, пре четири године од Новака Ђоковића.

Надал је за само 31. минут добио први сет са само једним изгубљеним гемом и направио два брејка.

Други сет трајао 46. минута у ком је Рамос-Вињолас пружио јачи отпор у првих неколико гемова.

Надал је направио брејк после ког је повео са 4:2, да би потом Вињалос узео следећи гем, али је Шпанац на крају није дозволио противнику да му се приближи освојио десету титулу у ’Кнежевини’.

То је Надалова 29. титула на турнирима из Мастерс сериј и укупно 70. титула у каријери.

'Бик са Маљорке' је постао најуспешнији у историји шљаке пошто је освојио 50. титулу и тако се одвојио од Гиљерма Виласа који има. 49. титула.

Надал је освојио десету титула у Монте Карлу, од којих осам узастопних, од 2005. до 2012. године, а девету је освојио прошле године.

О каквом се мечу радило, најбоље говори податак да Рамос-Вињолас, који је на путу ка првом икада Мастерс финалу победио и светског "Броја 1" Ендија Мареја, говори податак да 24. тенисер света није имао ни брејк шансу против леворког шампиона са Мајорке, који је од својих 11 искористио четири.

По два у сваком сету.

"Ово је била невероватна недеља на једном од најважнијих турнира у сезони. Играо сам овде и раније, што ми је увек помагало да сезону на шљаци почнем са високим самопоузањем", рекао је Надал, који је 71 одсто титула освојио на најспоријој подлози.

Надалу је ово била такође јубиларна, 50. титула на шљаци, а 70. у каријери укупно.

Оно на чему Надал мора да поради су наступи - ван Монте Карла, јер је од тријумфа на Мастерсу у Мадриду 2014. године освојио само две титуле вредне 1.000 поена, прошле и ове године у Монаку.

На вечној листи освајача Мастерс турнира, серије уведене 1990. године, Новак Ђоковић и даље је први са 30, Надал заостаје једну, а Роџер Федерер четири.

Надал је и трећи пут у каријери надиграо Рамоса-Вињоласа, након што га је у два сета побеђивао у Барселони, 2013. и 2014. године. Иначе, Барселона "належе" на турнир у Монте Карлу, Надал ће учествовати и ове сезоне, уз Мареја, и имати прилику да и тај турнир који припада Серији 500, освоји десети пут.

Колико су остали шпански тенисери инфериорни у дуелима са Надалом говори и податак да је најбољи међу њима данас 14. пут играо финале против неког од земљака и 14. пут победио.

У Монте Карлу је 2010. победио Фернанда Вердаска 6:0, 6:1, а Давида Ферера сезону касније 6:4, 7:5.

Наградни фонд Монте Карла ове сезоне износио је 4.629.725 евра, од чега је победнику припало 820.035, а финалисти 402.080 и 600 бодова.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар