Бициклом до посла за упола мањи ризик од болести срца и рака

Истраживање које је укључивало 250. 000 људи утврдило је повезаност редовне вожње бицикла и скоро упола мањег ризика од срчаних обољења или развијања рака.

Здравље 22.04.2017 | 17:15
Бициклом до посла за упола мањи ризик од болести срца и рака
Петогодишња студија такође је показала и да шетање до посла има предности у односу на вожњу превозом. Истраживачи из Глазгова закључили су да се већина људи навикла на бицикл после неког времена и да им вожња до посла није представљала никакав проблем.

Од укупног броја учесника, 2.430 је током петогодишњег периода умрло, код 3.748 је дијагностикован неко облик рака, а 1.110 је имало неки облик срчаног обољења.

Такође, током трајања истраживања редовна вожња бицикла смањила је ризик смрти од болести за 41 одсто, могућност развијања рака за 45 одсто и срчаних болести за 46 одсто.

Бициклисти су просечно прелазили око 50 километара недељно, а они који су прелазили више бележили су и боље здравствене резултате.

Ходање је у сличној мери утицало на здравље, али су добробити имали људи који су прелазили најмање десет километара.

„Ово су врло јасни докази да су људи који прелазе раздаљине посебно возећи бицикл, бољег здравља и имају мањи ризик да развију неко озбиљно обољење“, истакао је доктор Џејсон Гил, један од истраживача.

Закључци студије, објављене у Бритиш медикал џорналу, још ће бити анализирани, а статистички подаци биће прилагођавани како би се одстраниле друге ствари које могу да утичу на тачне резултате, попут пушења, посебних дијета и телесне тежине.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар