ЕЛ: Тамо гдје је Звезди било мјесто...!

Окршај најбољег тима лигашког дела сезоне и екипе која је у последњем тренутку обезбедила пласман у четвртфинале елитног такмичења.

Кошарка 19.04.2017 | 18:15
ЕЛ: Тамо гдје је Звезди било мјесто...!
Осмо место у лигашком делу Евролиге по свим кошаркашким и спортским параметрима било је резервисано за Црвену звезду, која је игром у овој сезони заслужила да се нађе у ТОП 8 фази Евролиге, али је тамо ипак отишла Дарушафака, која серијом победа у самој завршници такмичења дошла до прилике да у диретном окршају из даље борбе избаци екипу ДејанаРадоњића. Ипак, судбина није нимало помиловала састав Дејвида Блата, који ће у четвртфиналу одмерити снаге са деветоструким прваком Европе (21.00, Спортклуб 1), Реал Мадридом. Екипом која је у досадашњем току сезоне имала најмање резултатских осцилација.

На први поглед делује да у овој серији не би требало да буде превелике дилеме - Реал је изразити фаворит и не би било никакво чудо ако карту за Ф4 овери већ после три утакмице. Међутим, оба тима су у победноносним серијама, а Реал има чак осам нанизаних победа, једну више од Дарушафаке. Поред тога, екипа из Истанбула је већ показала да може да се носи са саставом Пабла Ласа, којег је савладала на свом терену крајем прошле године.

„Прва утакмица у серији дикитра све. Први меч код куће ствара већи притисак на домаћи тим, али такође може да повећа самопоуздање. Знамо колико су тешки ривали у овој фази такмичења, Дарушафака има јаке играче у игри један на један. Многи играчи могу да погоде, ту су Вилбекин, Вонамејкер, Клајбурн, Андерсон. Такође, изузетно су снажни и у одбрани. Имам велико поштовање према Дејвиду Блату, радио је у многим земљама и успео да пренесе идеју на своје играче“, рекао је Ласо.

Ипак, потпуно друга прича је кад Краљевски клуб игра у Мадриду, јер оно што одмах упада у око јесте чињеница да је Реал ове сезоне остварио само један пораз на свом терену и то још на самом старту сезоне од Басконије у другом колу Евролиге. Поређења ради, Дарушафака за европски тријумф на страни током 40 минута утакмице не зна у овој години. Тачније, још од брејка против Фенера 21. децембра! Не рачунајући недавну победу над Бамбергом после продужетка у претпоследњем колу, то је низ од осам утакмица. Сваки пут састав Дејвида Блата примао је бар 81 кош, а неретко и преко 90 поена. Мада је углавном и убацивао преко 80 поена. Испод те границе истанбулски клуб ишао је само два пута.

„Ми смо сада у плеј-офу, групи елитних тимовам, најбољој могућој конкуренцији. Узбуђени смо што ћемо представљати Дарушафаку против Реал Мадрида. Оба тима се добро познају, оба су гладна и амбициозна да наставе сезону. Ми смо спремни да се такмичимо и дамо све од себе за наш клуб, наше навијаче и турску кошарку“, рекао је Блат.

Велика брига за Дарушафаку представљу и бројне осцилације у игри, где се често дешава да екипа дуго губи двоцифреном разликом, па да у последњој четвртини "вади флеке". То против Реала неће проћи. Не треба подсећати на чињеницу да Реал има другу најефикаснију офанзивну линију са чак 86 поена у просеку. Опет, чињеница је и да су напади оба тима далеко бољи део од саме одбрамбене линије, те да се оба састава уздају у дугачке клупе и разноврстан арсенал оружја.

Реал је комплетнији, компактнији, квалитетнији. У Ласовом тиму се добро зна „ко пије, а ко плаћа“. Срце и душу тима представља нестварни лидер Серхијо Љуљ, који је просечно ове сезоне постизао 16,1 поен и имао 5,9 асистенција. Ипак, нема сумње да је прави перформанс сачувао за одлучујуће мечеве ове сезоне, који стартују колико већ вечерас.Љуљ је лидер, али и остали држе константну форму. Рендолф, Ајон и Дончић играју добро током читаве сезоне, али ту је и неколицина вансеријских играча који могу да направе превагу у било ком тренутку.

Са друге стране Блат се пре свега ослања на „прву петорку“ и узак број играча, али ако се у једном од прва два меча догоди да „полуде“ Вилбекин, Вонамејкер, Андерсон илиКлајбурн, свашта би могло да се деси у шпанској престоници.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар