Симптоми анемије најизраженији су у прољеће

Малаксалост, главобоља, повремено замгљење вида, кртост косе и ноктију, па чак и тахикардија нису само симптоми прилагођавања организма на осцилације температуре у пролеће, већ су често и знак анемије.

Здравље 16.04.2017 | 11:04
Симптоми анемије најизраженији су у прољеће
Доктор Игор Димитријев, специјалиста интерне медицине и заменик директора Дома здравља Палилуа каже да 10 одсто популације има неки облик малокрвности, а најчешће су симптоми изражени у пролеће, јер се услед недостатка гвожђа организам тешко прилагођава на промене времена.

- Главни узроци недостатка гвожђа су акутна или хронична крварења у дигестивном и уринарном тракту, као и гинеколошка крварења - каже др Димитријев. - Доста ређе ова врста анемија наступа услед недовољног уношења гвожђа или због поремећене апсорпције овог минерала.

Терапија у случају анемије због недостатка гвожђа подразумева суплементацију препаратима који садрже и до 100 мг гвожђа. Потребно је да се узима неколико месеци, а значајна је и исхрана богата гвожђем - црвено месо, изнутрице, риба, махунарке, ротквице, сушено воће... Међутим, код упорнијег облика неопходни су додатни прегледи.

- Анемија је чешћа међу женама, па је у њеном успешном лечењу значајно да се иде на редовне гинеколошке прегледе - каже др Димитријев. - Дефицит гвожђа често настаје услед обилних менструалних крварења, али и због присуства миома, као и других гинеколошких обољења.

Ређи облик малокрвности јавља се услед недостатка витамина Б12 и фолне киселине. Знаци који упозоравају на ово стање су неспецифично трњење екстремитета, као и проблеми са желуцем.

- Ниво витамина Б12 и фолне киселине у организму не може да се уради у установама примарне здравствене заштите - каже др Игор Димитријев. - Потребно је да се пацијент упути специјалисти интерне медицине или хематологу, док лекар опште праксе на овај дефицит може да посумња због високих вредности МЦВ параметра.

Анемије су чести пратиоци бубрежних и ендокринолошких обољења, болести јетре, малигнитета. Све оне захтевају детаљно специјалистичко испитивање и лечење основног обољења које је довело до њене појаве.

СПАНАЋ, ЈАГОДЕ И БОРОВНИЦЕ

Бројна истраживања упућују да мањак витамина Б12 и гвожђа оштећује рад мозга, док дугорочан дефицит ових нутријената отвара пут деменцији и Алцхајмеровој болести. Спанаћ, јагоде и боровнице су намирнице које садрже велике количине ових хранљивих елемената и зато их треба свакодневно јести у време сезоне.

Б 92
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар