Аустралијски фудбал је спорт само за бијелце!

Играчима абориџинског порекла дозлагрдило да их навијачи вређају због боје коже!

Остали спортови 15.04.2017 | 11:15
Аустралијски фудбал је спорт само за бијелце!
Ако сте мислили да су наши навијачи најгори, нисте далеко од истине. Да сличних има и широм света, свима је јасно. Али да их има и у Аустралији, то је ипак изненађење.

Наравно, то изненађење је резултат утиска који нам о "земљи кенгура" сервирају преко медија. Реалност је нешто другачија, пре свега њена крвава блиска прошлост у којој су буквално сатрани Абориџини, нација која миленијумима живи на најмањем континенту. Толико се далеко ишло да су чак у њиховим резерватима, где су их на силу угурали, Британцитестирали нуклеарне бомбе!

Тај и слични злочини очигледно још нису пробудили у потпуности свест локалних белаца, те је расизам према Абориџинима и даље изражен. Поготово на спортским дешавањима.

Последњи у низу инцидената догодио се на утакмици АФЛ лиге, највишег ранга такмичења тамошњег најпопуларнијег спорта, аустралијског фудбала, који ипак више подсећа на рагби него на најважнију споредну ствар на свету. На суботњем мечу између два тима из Аделаиде из публике су расно вређана два играча, пореклом Абориџина Еди Бетс и Педи Рајдер, да би потом један од навијача бацио банану на терен.

Унија играча абориџинског порекла се побунила, издала је и званично обавештење. Шта ће даље бити, не зна се, али је будала која је бацила банану на терен пронађена и истерана са свих утакмица АФЛ лиге до краја живота. Тако се то ради.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар