Да ли је пуцкетање зглобова опасно?

Приликом устајања или током вежбања често вам запуцкетају зглобови? Да ли због тога треба да се забринете?

Здравље 27.03.2017 | 10:52
Да ли је пуцкетање зглобова опасно?
У већини случајева, ако зглобови пуцкетају, али не боле, та појава се зове крепитација.

Та појава не захтева лечење, али лекари ипак сматрају да пуцкетање не треба намерно изазивати, јер људи касније обично развију навику растезања.

Постоји неколико разлога због којих пуцкетају зглобови приликом извођења вежби. Например, звук пуцкетања у раменима повезан је с годинама. Ако имате мање од 35 година, пуцкетање је знак нестабилности и опуштености тетива и везивног ткива.

Ако вам лакат пуцкета приликом кретања и ако пуцкетање прати и бол или повремена блокада, постоји могућност да вашим зглобом лута комадић кости или хрскавице.

Снажан и кратак звук крцкања кукова најчешћа је појава, а догађа се када се дебели снопови тетива које подржавају ногу преместе на спољну страну бутне кости. Иако то може бити болно, нема разлога за забринутост, јер је реч о безопасној појави честој код младих жена. Решење је истезање.

Пуцкетање зглобова најчешће је последица старих повреда као што су ишчашење или угануће. Колена например пуцкетају приликом чучња јер их оптерећујемо тежином која је седам пута већа од наше укупне телесне тежине. Решење је јачање мишића колена.

Најчешћи разлог пуцкетања зглобова вилице су стрес и напетост што изазива и шкргутање зубима током сна.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

29.03.2017 00:36

Зависи ко вам ради то пуцкетање, сами или неки каматар ?

ОДГОВОРИТЕ