Људи слабијег образовања чешће умиру "од очаја"

Белци средњих година у САД нижег нивоа образовања чешће умиру млађи од других особа у Америци које су у средњем добу, на шта утичу њихове смањене економске могућности, показало је ново истраживање двоје економиста Универзитета Принстон.

Здравље 24.03.2017 | 14:18
Људи слабијег образовања чешће умиру "од очаја"
Економисти Ан Кејс и Ангус Дитон навели су да је губитак стабилних радних места са средњим нивоом примања особа са завршеном средњом школом или нижим образовањем довео до већих проблема за ту групу људи, па је већа вероватноћа да ће они бити незапослени, невенчани или лошијег здравља него особе са дипломом факултета.

"Ово је прича о колапсу беле радничке класе. Тржиште рада се у великој мери окренуло против њих", рекао је Дитон у једном интервјуу.

Агенција АП је навела да је такав ток догађаја допринео успону америчког председника Доналда Трампа, који је добио широко распрострањену подршку белаца без универзитетског образовања.

Извештају Кејс и Дитона, који је објавио институт Брукингс, претходило је истраживање које су њих двоје објавили 2015, а у којем је документован драматично повећан број смртних случајева међу белцима средњих година.

Од 1999. забележен је већи број "смрти или очајања" белаца старости од 45 до 54 године, што укључује самоубиства, предозирање дрогом, смртне случајеве повезане са алкохолом, установили су Кејс и Дитон у свом ранијем раду.

У документу објављеном данас, Кејс и Дитон су јасније повезали већи број смртних случајева са променама на тржишту рада од 1970-их година.

Они су навели да је мања вероватноћа да ће мушкарци без универзитетског обазовања добити повишицу после одређеног времена.

Другим истраживањем је утврђено да је мања вероватноћа да ће Американци са дипломом средње школе венчати или купити кућу и да се чешће разводе ако се венчају.

Још није јасно због чега такви трендови чешће погађају белце него Афроамериканце или Американце хиспано порекла, пише АП.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нови Јорк

26.03.2017 03:48

Ови "истраживачи" као с Марса пали. Као да не живе у истој земљи са покусним кунићима. Не требаш бити роцкет сциентист да знаш да бјелци још у увијек имају некаква образа и вјере у Бога чак и у овој безбожних творевини, док црнци и шпањоли се размножавају индискриминаторно. Сваки трећи долази из једнородитељског дома и живи на социјали плаћеном нас пореских (већином бијелих) обавезника. Просјечан бјелац тражи и брине гдје да нађе посао, просјечан небјелац - џабалук и социјалу Од како је Обама на власт дошао пола милиона више их је на социјали У Чикагу је више црнаца убијено од стране црнаца него страдалих у Сирији прошле године О чему причамо? Дајте народу цјелу причу а не комадиће. Хвала Господу за Гоогле.

ОДГОВОРИТЕ