На сцени је поново рушење Дејтона

Одлука посланика СНСД-а да бојкотују сједнице Представничког вијећа, данас је дала резултат. Њихов недолазак на сједницу омогућио је изгласавање смјене замјеника министра одбране Сеада Јусића, јер је одобрио захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића за учешће припадника Оружаних снага БиХ на паради поводом 9. јануара - Дана Републике Српске. Овдје се ради о рушењу Дејтонског споразума, поручује Младен Босић (СДС).

Босна и Херцеговина 23.03.2017 | 21:44
На сцени је поново рушење Дејтона
Свих седам посланика из Клуба СДС-а гласало је против смјене Јусића, јер је разлог смјене учешће припадника Оружаних снага БиХ у обиљежавању Дана Републике Српске. Међутим, да би нека одлука у Представничком вијећу била оборена ентитетским гласањем, неопходно је да против ње гласа 10 посланика из Републике Српске.

"Недоласком на сједницу, СНСД је омогућио доношење одлуке која понижава Републику Српску и тиме је показао своје право лице", сматрају у СДС-у.

"Овдје се ради о рушењу Дејтонског мировног споразума кроз рушење институција које је Дејтонски споразум дефинисао", сматра замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Младен Босић и подсјећа да је прво нападнуто Предсједништво БиХ од стране Бакира Изетбеговића, а СНСД сада напада Парламентарну скупштину.

"Српска демократска странка сматра да је рушење Дејтонског мировног споразума напад на Републику Српску", каже Босић.

Поручио је да ће у заједничким институцијама БиХ СДС наставити да се бори за интересе Републике Српске и свих грађана Српске и БиХ. Тврди да неће подржати увођење додатних акциза на гориво, јер је прекршен ранији договор да се дио акциза преусмјери у плави дизел како би се помогло пољопривредницима.

"Ми смо инсистирали на плавом дизелу, све је било договорено, али је договор прекршен. Владе Републике Српске и Федерације су договарале и увођење додатних акциза и аранжман са ММФ-ом. Нико из СДС-а није учествовао у тим преговорима. Ако хоће акцизе, ако хоће кредит, посланици СНСД-а морају доћи у Парламент и гласати за то. Ми то нећемо подржати", рекао је Босић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић тврди да је данас СНСД показао колико им је стало до Републике Српске и 9. јануара.
"Њима је традиција Републике Српске равна килограму печења који су ждерали данас у скупштинском ресторану док смо се ми борили против напада и оптужби које су изречене на рачун Младена Иванића и 9. јануара. СНСД је данас угрозио ентитетско гласање, угрозили су интересе Републике Српске", каже Пандуревићева и додаје да је данас свима јасно о каквим је популистима и јефтиним демагозима у СНСД-у ријеч.

У СДС-у тврде да СНСД свој патриотизам мјери висином плате коју редовно примају, иако не долазе на посао и висином отпремнина које узимају за један дан пензионисања.

Што се тиче СНСД-а они су се поново сјетили Шефика Џаферовића који је наводно разлог њиховог недоласка на посао. Међутим, очекују да посланици СДС-а, заједно са Џаферовићем проведу оно што су договориле ентитетске владе, односно изгласају повећање цијена горива како би се ентитетски буџети напунили кроз акцизе и кредит ММФ-а.

"СДС сноси одговорност за одређене законе који су на дневном реду и одређене обавезе које произилазе из преузетих међународних финансијских обавеза", поручује шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.

И док траже од СДС-а да као дио власти на нивоу БиХ изгласају закон који би грађане додатно осиромашио, у СНСД-у истовремено негирају легитимитет СДС-а да у заједничким институцијама БиХ представљају Републику Српску.

"Грађани Републике Српске нису изабрали СДС да врши власт у институцијама БиХ", тврди Кошарац.

Остаје нејасно како седам посланика Клуба СДС-а нема легитимитет да представља грађане Републике Српске, а шест посланика СНСД-а има? Да ли су за СНСД легални, легитимни и битни само они грађани Републике Српске који гласају за њих?

(БН телевизија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Референдум

23.03.2017 20:53

земљо отвори се па ово је ван сваке памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

смунто

23.03.2017 21:01

Ма Додик је цар он све блокира а докле тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокy

23.03.2017 21:39

...док се не распадне вјестацка творевина звана бих..

Name

Ре.роки

23.03.2017 22:32

Роки ја мислим да Додик ради на томе, док се не распадне РС.

Name

Роки

24.03.2017 01:41

Република Српска је компактна и здрава за разлику од распадајуце федерације ..

Name

разумио

24.03.2017 05:28

Нека се распадне све сто не ваља, ста је ту лосе? Опструкцијом се Додик одрзава на влсати. Да има неко да га процесуира ваљало би главе.

Name

Амер

23.03.2017 21:50

Амери увели санкције е сад це и еу Миле се добро поигро са западом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

23.03.2017 22:09

Бити спреман за рат најбоље је средство да се очува мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоповлук

23.03.2017 22:21

Они це срусити и Дејтон и Републику Српску да би сакрили свој гангетерај.Банда је то биједна.И онда друге оптузују као сурују са Бакиром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зврцка

24.03.2017 01:13

Лудница и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цука

24.03.2017 05:11

Па докле цес да паметујес,и твој је просло пусти младе нек зрелије гледају у будуцност.

ОДГОВОРИТЕ