Украјина забранила Русији на Евросонг

Украјинска служба безбедности данас је руској представници на овогодишњем такмичењу за песму Евровизије Јулији Самојловој забранила улазак у Украјину, која ће у мају бити домаћин те манифестације.

Свијет 22.03.2017 | 18:58
Украјина забранила Русији на Евросонг
Раније овог месеца Русија је изабрала 27-огодишњу Самојлову да је представља на такмичењу у Кијеву од 11. до 13. маја.

Самојлова је раније посетила Крим, који је Русија анектирала, а да притом није ушла преко званичне украјинске границе. По украјинском закону, то властима дозвољава да јој забране улаз у Украјину.

Портпаролка украјинске службе безбедности Олена Гитланска је на својој Фејсбук страници данас написала да је служба забранила улаз Самојловој на три године због "примљених информација да је кршила украјински закон".

Самојлова, која је од детињства везана за колица, певала је на отварању Параолимпијских игара у Сочију 2014. године.

Послушајте нумеру којом је ова девојка требало да се представи ове године у Кијеву.

Амбасадор: Нема забране Русији да учествује на Евросонгу

Поводом одлуке Украјине да забрани улазак руској представници на Евросонгу Јулији Самојловој на територију те земље, огласио се украјински амбасадор у Београду Олександр Александрович, који каже да је та одлука искључиво правни чин и последица кршења Закона о привремено окупираним територијама.

"Нико није забранио Русији да учествује на Евросонгу са неком другом кандидатуром. Тако да даља одлука о учешћу или не учешћу Русије у Евросонгу искључиво је свесна одлука Русије, и нема никакве везе са Украјином", навео је амбасадор Александрович.

У изјави амбасадора достављеној медијима се наводи да је законодавство Украјине јасно да ће кажњавати сваку особу која крши њене законе.

"Русија је са своје стране опет учинила провокацију, свесно изабравши као своју представницу особу, за коју је већ тада било познато да је она боравила незаконито на Криму. На тај начин Русија је хтела да игра на емоцијама грађана, посебно узимајући у обзир да је госпођа Самојлова у инвалидским колицама", прецизирао је амбасадор.

На тај начин Русија, истакао је амбасадор, само ствара жалосну слику о себи у свету, слику у којој се једна земља крије иза леђа особе-инвалида.

Тим поводом, истиче амбасадор, да закон Украјине важи за све особе на територији Украјине - држављане Украјине, стране држављане и особе без држављанства. Тако да, како је навео, сваки починилац злочина, било да је он инвалид, званични представник друге земље, политичар, професор или обичан туриста, мора да сноси исту одговорност за почињени злочин.

(Ало.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зоол

22.03.2017 18:51

Бојкот овог циркуса који је постао бесмислен већ одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иридента

22.03.2017 19:16

А има ли ,,Косова,,свог представника на пјесму ,,Евровизија,,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2017 20:11

Наравно да има. Ста је спорно?