Нудили ми паре да ћутим о Сребреници

Хакија Мехољић, ратни командант бошњачке полиције у Сребреници и један од протагониста филма "Сребреница – издани град", у којем је сведочио о морбидној понуди Алије Изетбеговића да се интервенција НАТО против Срба испровоцира покољем 5. 000 сребреничких Бошњака, тврди да је у прошлости добијао баснословне новчане понуде само да би држао језик за зубима!

Република Српска 21.03.2017 | 09:27
Нудили ми паре да ћутим о Сребреници
У интервјуу за Пресс РС Мехољић истиче да скоро свакодневно добија претеће поруке бошњачких екстремиста, откад је у поменутом документарцу изнео своју верзију трагичних догађаја из лета 1995. године.

– У овој је..ној држави глава се губи и због много мањих ствари од оних које сам ја изрекао у норвешком документарцу. Без обзира на све и даље стојим иза сваке речи коју сам изговорио! Сребреничане је издало тадашње бошњачко руководство на челу са Алијом Изетбеговићем – тврди Мехољић.

Ваше сведочење о фамозном састанку делегације из Сребренице с Алијом Изетбеговићем изазвало је најоштрије осуде у великом делу бошњачке јавности. Плашите ли се за своју безбедност?

– Одлучио сам да истину коначно истерам на чистац и у томе нико не може да ме спречи. Знам да ми је глава у торби, али се никог не плашим.

Да ли имате још нека сазнања о плану који вам је Алија Изетбеговић изнео у сарајевском "Холидеј ину", откривши да му је Бил Клинтон предложио да "четници побију 5.000 муслимана" како би се Запад приволео на војну интервенцију против Срба?

– Можете ли гарантовати безбедност мојој породици па да онда причамо о свему што вас занима?!

То значи да се, ипак, плашите!

– Не плашим се за себе, али ја имам децу. У игре око Сребренице биле су уплетене бројне крупне зверке.

Мислите на људе из тадашње америчке администрације?

– Ја не знам да ли је Клинтон заиста понудио Алији да буде побијено 5.000 Бошњака, али знам да ми је Алија то тако пренео. Уосталом, нема сумње да су у паду Сребренице велику улогу одиграле Западне силе. Без њиховог одобрења то није могло да се догоди.

Зашто други Бошњаци не смеју отворено да говоре о стварима које сте открили у норвешком документарцу?

– Још једном вам понављам да се људи боје! И данас, као што је био случај и пре 16 година, сви смо само обични пиони у игри у којој главне потезе повлаче велике силе.

Да ли је неко од тадашњег бошњачког војног и политичког врха из Сребренице добио новац како би пристао да жртвује своје сународнике?

– То не знам. Само знам да су мени у прошлости нудили баснословне паре само да не причам о детаљима састанка с Изетбеговићем!

Ко вам је нудио новац?

– Мора да се шалите?!

Зашто бих се шалио?

– Опет вас питам да ли можете да заштитите моју породицу? Пошто не можете, боље је да о неким стварима ћутим.

Да ли је Насер Орић знао за договор између Изетбеговића и Клинтона? Чињеница је да је он само неколико месеци пре него што је Војска РС ушла у Сребреницу напустио град под више него сумњивим околностима.

– Драги пријатељу, овде се главе губе због ситница. И овако имам довољно проблема због искреног сведочења о ономе шта се заиста догађало у „Холидеј ину“. Не требају ми нове заје…ције.

Имате ли сазнања да су појединци из тадашњег врха РС знали за договор Клинтона и Изетбеговића? Ако су знали, како је могуће да су тако наивно упали у припремљену замку?

– Мислим да је одређени број људи знао шта се спрема. Видите, кад смо хеликоптером УНПРОФОР-а из Сребренице кренули у Сарајево на састанак са Изетбеговићем, добили смо гаранције власти РС да можемо безбедно да се спустимо у Хан Пијесак, па да потом војним транспортерима будемо пребачени до „Холидеј ина“. Што време више пролази, све сам ближе уверењу да је тај несрећни рат био обична намештаљка у игри моћника који су одлучивали о нашим судбинама као да је реч о мравима. Док смо се ми међусобно мрзели, убијали и клали, они горе су све то посматрали као прилику за одличан бизнис.

Питао сам Изетбеговића да ли је луд

У филму „Сребреница – издани град“ Мехољић је до танчина изнео детаље разговора, који је делегација из Сребренице у септембру 1993. године водила са Алијом Изетбеговићем у сарајевском хотелу „Холидеј ин“.

– Ми смо дошли хеликоптером на аеродром, а са аеродрома смо ушли у транспортер који нас је довезао до „Холидеј ина“. У просторији за састанке био је велики сто. За њим је седео председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић. Рећи ћу, изворно, оно што нам је рекао председник Изетбеговић: „Драги моји Сребреничани, како сте?“ „Добро је, како сте ви председниче?“ „Клинтон ми нуди да четници уђу у Сребреницу и изврше покољ 5.000 муслимана и тад ће бити војна интервенција НАТО снага на српске положаје у целој БиХ. Шта ви мисилите о томе?“ Ја сам тад скочио и питао га: „Јеси ли ти луд?!“ Ко ће рећи – ти идеш на клање, ти не идеш, ти идеш, и тако то. Били смо фрапирани! Да ли је могуће да ће нас дати и жртвовати? Видели смо издају и од Алије и од међународне заједнице. Постоје само добри и лоши људи. Алија је био лош човек – рекао је Мехољић норвешким новинарима.

Игре око Бихаћа

Да ли је у рату било још трговине територијама?

– Како да не! Ви из Крајине би бар требало то да знате много боље од мене. Не само да се између зараћених страна трговало територијама, већ и животима и оружјем. Пети корпус Армије БиХ у Бихаћу за четири године није могао да мрдне из обруча, а неколико месеци пре потписивања Дејтона за седам дана освојио је више западно-крајишких општина него што су заузели квадрата за све време претходног ратовања! Ствари су јасне за оне који желе да их виде.

(Пресс РС)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

црни гавро

21.03.2017 10:47

Била је зо једна велика игранка у којој је народ платио са обе стране. Наравно, велике силе и политицари су зарадивали на овој тузи. Међутим, ти исти и данас дрзе конце углавном у БиХ и Р.С, а народ као да је луд даје им подршку. Исту прицу је поновио и Сефер Халиловиц. Злочине треба казнити, са свих страна. Тај пети корпус уз помоц српских квислинга је направио страховите злочине за које никада нико није одговарао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило МИКИЦ

21.03.2017 13:18

До распада Југославије је досло по директиви донесеној и плану направитом на Цетвртом Конгресу КПЈ одрзаном 1928 године у Дрездену у Њемацкој под надзором Комитерне! Рат јд био намјестен од стране УДБЕ уз помоц земаља НАТО Пакта са благословом римског Папе. Један велика поука за необавјестени народ који дозволи себи да постане попут бјелих куница средство за разне експеримент у лабаратороји Новог свјетског оретк!

Name

Нострадамус

22.03.2019 13:51

И народ се јос није опаметио и хоце опет рат.

Name

Миа

21.03.2017 10:52

Добро би ибло истразити колико је зивих Сребреницана, а који се воде као убијени, колико их је погинуло у борбама, минским пољима и или приликом напада на српска села. Сада сахрањују људе кој умиру у току године природнм смрцу да би вјестацки повецали борј гробова. Наравно да нису свјесни колико то омаловазава праве зртве и да ц еим то скоцити на нос, али Срби то треба да ураде, да би се знало ко стоји иза истине а коме одговарају лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.03.2017 11:38

По доступним информацијама око 800 имена живих се налази на споменику илити мезарју у Сребреници.

Name

ре ре

22.03.2017 08:22

Кад вец имас те информације,написи та имена нек се вец једном зна ко су ти људи,јер смористе том празном прицом.

Name

Зоки за Ре

22.03.2017 13:26

Инка би радо информације умјесто супље прице.

Name

Ре

23.03.2017 16:55

Па дајте та имена . Пустите рекла казала. Ко тамо није био све јасно писе и име оца и све. Па изволи провјери.

Name

Дзоо

21.03.2017 10:53

Ала галијасевиц само лова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2017 18:16

Ма јасно ко дан. Пара је цудо.

Name

Драган

21.03.2017 10:55

Засто овог цовјека српска страна никада није позвала у Хаг да свједоци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.03.2017 11:12

За то сто је плацен да тако говори а на суду би га лако процитали овако слузи Србима кад загусти као на примјер страјк гладзу и тако те геге!!!!

Name

Зато

21.03.2017 11:19

Бато што би се могао појавити и понеки србин да исприча истину о својим "вођама". Све је то исти профил. Нису они заставе свезали ни без разлога ни случајно. Човјеку свака част на храбрости и искрености, што се овог пута код срба неће наћи.

Name

никола-нико микић

22.03.2017 15:08

Неможе он свједочити јер они који су режирали Сребреницу суде у Хагу и истина неможе изићи на видјело јер је она у интересу Срба.

Name

НИКО

23.03.2017 14:57

Добар ти је надимак када се акцентује И. Шта год да се догодило у Сребреници је велика срамота српског народа. Како то може да буде у ин тересу једног народа ФАШИСТО. У интересу срба јесте да се сазна истина али они су то требали сами урадити и скинути љагу са свог народа који је све само не то каквим је сад представљен. Припадност једном великом народу треба оправбдати на начине који су практиковали наши великани а не подржавањем злочина. Такви као ти само носи српско име и ништа више нема српско. Има један Милорад за примјер.

Name

хмммммм

21.03.2017 10:59

Милораде,ето ти лобисте пред носом,само га плати,видиш да се нуди а све зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

21.03.2017 11:07

Је ли тако планиран геноцид о коме трубе годинама? Је ли то тај фамозни удружени злочиначки подухват? Па ко овде и за шта треба да одговара? Је су ли то " нове чињенице" које поткрепљују Бакирову ревизију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Гаврило

22.03.2017 08:25

Правац на психијатрију.

Name

Дон Кихот

21.03.2017 11:10

На жалост поштеног народа истине ће касно да испливају, јер оне немогу остати скривене....а изгубљено је много људи на свим странама ,привреда уништена,стварају се неки нови владари који мисле да се новцем може купити све...трујући тако основне вриједности људске да жив у симбиози ,заједници ,размишља,прашта,закључује ,доноси разумне одлуке ,живи срећно и задовољно....на жалост нашу проћи ће још много времена да се ријешимо "националних сподоба,авети "који су заузели најважније позиције у ентитетима и држави....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

21.03.2017 14:15

Истина о Сребреници тражи одговоре на следећа питања: Колико је војника бројала 28. дивизија тзв. арбих? Колико је војника погинуло до 1995. године, у борбеним дејствима (легитиман војни циљ), или из других разлога? Колико је војника погинуло од 11. јула надаље, у борбеним дејствима(легитиман војни циљ), убијено након заробљавања(ратни злочин),настрадало у међусобним окршајима, извршило самоубиства итд? Колико је војника укопано у Поточарима који су погинули до 1995. године на било који начин, а колико који су погинули од 11.јула 1995. па надаље? Колико је цивила укопано у Поточарима( мјесто и начин погибије)? И на крају, колико је укопаних војника у Поточарима који су до 1995. године погинули на разним ратиштима у Подрињу? Сребреница је пројекат САД и служи као омча око врата Србима, како би им се стезала при свакој помисли да траже нешто више од овога што су добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре лија

21.03.2017 16:56

Потписујем све сто си написао,јер испаде да за 5 година нико није умро природном смрћу у Сребреници..И још нешто,зао ми је преживјелих и честитих муслимана Сребренице сто их брука она Мунира...

Name

Милан

22.03.2017 12:00

Сребреница је слаб сценарио Изетбега, Клинтона и западних обавјештајних служби.

Name

РЕ Милан

22.03.2017 14:14

Тачно Милане да је слаб сценарио српских непријатеља, али је у свему томе трагично да је Драган Чавић заједно са Милованом Станковићем насјео (вјероватно за добре паре) на такав сценарио. Посљедица тога је Извјештај о догађајима у и око Сребренице.

Name

Јаско

23.03.2017 13:28

Мало да погледас гробља видио би погинуо 92,93,године а у Потоцарима су људи који су убијени од 11.јула 95 године.

Name

сведок

21.03.2017 17:12

У БиХ не вреди прицат истину и бити свједок јер це те најебат због тога и бити прогањени а не застицени и наградјени као у нормалном друству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме је за истину

21.03.2017 17:12

Мислим да је господин врло храбар и постен цовјек.Вријеме је да народ сазна праву истину .Нек га цува бог како њега тако и његову породицу. Много Тога сам цуо од старијег госодина цовјека са села који је све прицао ни по баби ни по стрицевима.Кад једног дана Американци отворе своје папире многи це остати без даха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суљо

21.03.2017 21:56

Ви заборављате да овај цовјек оптузује Алију за издају а убиства никада није спорио. Измедју осталог казе како је он био под орузјем али да су му убили два брата који нису били припадници војске. Ако је и тацно да је Алија издао Сребреницу јер је знао да це Босњаци бити поубијани онда је злоцин јос веци јер није било отпора.

Name

ре Суљо

22.03.2017 10:03

Нико не спори да се у Сребреници десило нешто што нема оправдање, али свакако није у размјерама којима се манипулише. Много лажи има у вези са тим догађајима. Ево и ти пласираш тезу како у Сребреници није било отпора. Шта је то радила 28. дивизија. можда умјесто оружја носила маслинове гранчице? Колико је зла претрпио српски народ око Сребренице, до 11. јула 1995. године? Истина о Сребреници ће изаћи на видјело кад-тад, али то никада неће исправити неправду према Србима и републици Српској.

Name

Вријеме је за истину

22.03.2017 16:49

Назалост тамо је било свега и свацега. Игре су толико прљаве да се неки људи боре свим срествима како се истина неби сазнала.Нико незна тацан број погинулих а неки људи који зиве у Канади се воде као зртве.То велики број људи зна али нико о томе не прица.

Name

Ре

22.03.2017 19:17

Јесте исти Галијасевиц. Највисе воли паре.

Name

Молер

21.03.2017 19:18

То се зна да је рат био једна велика фирма велики политицари били директори те фирме а сиротиња радила оносно ратовала за те политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

21.03.2017 19:44

Ко свако мало извлаци из ладица ове ликове!!!!рат је давно завсен,иако се то некима несвидја??!духови(авети)прослости их прогоне или су једноставно остали без пара да заврсе други спрат!овако врацајуци нас у прослост недате нам да видимо САДАСЊОСТ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

22.03.2017 00:47

Браво Славко! Потписујем

Name

никола-нико микић

22.03.2017 15:15

Заговарамо повјерење, а повјерења нема без истине о свим злочинима и карактеру протеклог рата. Каква агресија Србије, грађански рат са елементима међувјерског сукоба, па је зато у Дејтону дефинисан као несрећни сукоб, а не стварно како би требало јер се не уклапа у нечије планове.

Name

Вк

22.03.2017 08:56

Браво Мехољицу. Не бој се само истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.03.2017 11:43

Слушао сам словеначког аналитичара који тврди да би Изетбег као задњи ратни лидер, опсједнут србофобијом и да је некакав БХ султан а није ни бег и после великог скандала око неуспјеле тужбе Међународном суду у Хагу, морао чим прије да одступи са мјеста предсједника СДА и члана Предсједништва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

23.03.2017 13:35

Јесмо наивни он је покретањем ревизије постигао циљ без обзира сто је одбијена ,вецина босњака су сада уз њега а нападају Радонцица и Никсица,знам то јер зивим медју њима.

Name

Небитан

22.03.2017 14:31

Господо мозете лупати са тим прицама како вама паше Али има то И истине сто Хакија каже ,Али новинари то додају нетачних информација , Криминала је било за вријеме рата И убијали су Постен Народ ти криминалци,Сад ти криминалци владају у дрзави мало има постеног народа који Влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

22.03.2017 15:13

Ја бих прије рекао да теби нуде паре да лапрдаш глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2017 19:21

Бинго.

Name

мистер x

22.03.2017 18:30

Лазес ко пас мајмуне један.Ниси био сам на састанку ? Засто то други не поптврде .ЗАСТО..било је ту 5-6 људи и нико то не спомиње ??вец сам фалсификујес догадјајје дјубре покварено.Треба те пребиит ко мацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

напацени брат

22.03.2017 20:01

народе мој слијепи докле висе цемо сви бити слијепи и глуви,били то муслимани,хрвати,срби сваки дан нам је све горе и горе гладни зедни,докле год други управљају нама бицемо све то ред це бит да за председника поставимо сељака у опанцима и подераног али у дуси постеног који неце тудјих пара такав це нам свима створит постену дрзаву ово нигдје не води висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јојјјјј

22.03.2017 21:11

Сто не узе лову соме један?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2017 22:10

Узео је узео. Зато је ту

Name

НЕМОЈ ТИ

23.03.2017 08:32

НЕМОЈ ТИ ИМА КО ЋЕ. ОНИ ШТО ЦВИЛЕ НАД СУДБИНОМ МРТВИХ, А МИЛИОНЕ ПО ЏЕПОВИМА ТУРАЈУ У ИМЕ ТУГЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

YX

23.03.2017 08:59

ТУЗИЛАСТВО ТРЕБА ДОСТАВИТИ СУДУ У ХАГУ МАТЕРИЈАЛ --ЗАСТИТИТИ СВЈЕДОКА --ЗАР НЕ?....???!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

YY

23.03.2017 09:27

ТУЗИЛАСТВО НИЈЕ НИСТА ПРЕДУЗЕЛО ДА СЕ ИСТИНА ДОКАЗЕ ---ПОРЕД ИЗЈАВЕ СВЈЕДИКА --ЗАР НЕ????. ЗАСТО ТАЈ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ НЕ ПОКАЗЕТЕ НА ТВ --??НЕКА ГЛЕДАОЦИ ВИДЕ --ДА ДАЈУ СВОЈЕ МИСЉЕЊЕ О ДОГАДЈАЈИМА И ЛИЦНОСТИМА КОЈЕ СУ УЦЕСТВОВАЛЕ У СТРАДАЊУ НЕВИНИХ ЉУДИ ---ЗАР НЕ?????!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ибро

23.03.2017 16:33

Србе на врбе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо

23.03.2017 18:16

Нови Галијасевиц. Ницу ко гљиве.

ОДГОВОРИТЕ