Чува кости, штити очи, јача срце...

Након разних киселих салата, туршија и купуса, пролеће је право време за освежење уз млади лук. Ово поврће је права витаминска бомба која вас чува од разних болести и јача ваше здравље.

Здравље 20.03.2017 | 15:51
Чува кости, штити очи, јача срце...
Млади лук можете да једете свеж или као додатак јелима. Шта год да одлучите, обогатиће ваше тело витаминима, минералима и фитохемикалијама, што га чини једном од најздравијих намирница.

Истраживања кажу да само једна стабљика младог лука садржи око 20 микрограма витамина К и 1.6 милиграма витамина Ц. Оба наведена витамина су од кључног значаја за раст, развој и одржавање јачине и здравља костију. Ако ваша исхрана не садржи довољне количине ових витамина, повећава се вероватноћа од развоја остеопорозе и већег процента ломљивости костију.

Млади лук је одличан и за здравље очију. Стабљика младог лука садржи 24 микрограма витамина А у облику провитамина А који се у организму претвара у ретинол, активни облик витамина. Откривено је да млади лук штити очи и од упала.

Витамини А и Ц, који могу да се нађу у намирницама као што је млади лук, имају снажна антиоксидантна својства. Исхрана богата намирницама са високим нивоом антиоксиданаса повезује се са смањеним ризиком од срчаних обољења. Витамин Ц такође може да помогне у снижавању високог крвног притиска што, заузврат, може да смањи ризик од срчаних обољења.

Да би се у потпуности доживео слаткаст или средње јак укус младог лука, главице треба да су чврсте и беле, а врхови свежи и зелени. Треба га користити одмах или најдуже два дана од набавке због тога што брзо губи нутритивне вредности.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Миско

20.03.2017 15:19

Најјаца роба је млади лук у свим облицима,од сатрице до миxа са зеленом салатом.бозје давањеееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сатрица

21.03.2017 12:17

Цуј сатрица хахахахх ваљда сирилук дјес ти расто јеботе

Name

семберац

21.03.2017 20:09

код нас је сатрица а дјес ти расто јел тамо гдје се за божић коље заоблица а не печеница.

Name

Игор Јосиповиц

22.03.2017 00:12

Ово је тацно, али млади празилук има 25x висе здравих састојака од младог лука, а кад се нарезе у додиру са зраком не ствара у себи сумпор који је отрован