Технички преглед: Ко је направио Ф1 аутобус?!

Гојазност је главна мука нових болида који ће се на уским пистама гурати за сваки расположив метар стазе!

Остали спортови 18.03.2017 | 19:45
Технички преглед: Ко је направио Ф1 аутобус?!
Техничке информације о новим болидима у међусезони се чувају као као строго чувана тајна. Ипак, кумпијутери су чудо, па смо у прилици да презентујемо анализу међуосовинског растојања коју је спроводио и немачки Ауто Мотор унд Шпорт…

Јасно, Адријан Њуеј не би никада јавно рекао шта је то радио са Ред Буловим “РБ 13”, али ни Тото Волф и Ники Лауда се не би сложили да им се мотамо око болида и узимамо им мере, или скидамо крој каросерије. Никада се не зна ко је шпијун и ко за кога ради!

О међуосовинским размацима причало се још прошле године. ФИА је од тимова тражила спецификацију, односно приближан податак о дужини нових болида. То им је требало како би знали да ли ће болиди за 2017. моћи да стану на платформу за мјерење…

Знало се још тада да ове сезоне неће бити возила краћег од 3,50 метара, а онда су сви остали забезекнути. Мерцедес АМГ Петронас није направио нову сребрну алу, направио је Ф1 слона. Тако је настао "w 08" аутобус! Једноставно, Сребрна стрела је толико нарасла да је све у први мах деловало као да су Тото Вол и Ники Лауда сишли с ума! А, онда је кренула лавина нових “аутобусчића”. Изазов су следили Ред Бул, Хас, Торо Росо, Заубер, па и Вилијамс који је интересантно направио и најкомпактнију машину у целом циркусу.

Конкретно, данас више не постоји болид са међуосовинским размаком мањим од 3,50 метара. Како би стекли увиду у стварни раст возила у најбржем циркусу, добро је рећи да је пре две године чак пет болида било краће од наведене цифре.
Зашто је све ово битно? Једноставне чињенице кажу да ће овако гломазне машине бити ужасне баријере за претицање на уским уличним пистама. То сви знају шта значи. С друге стране, поменуте каросерије деловаће да болиди буду стабилнији, сасвим сигурно и знатно бржи у кривинама.Агрегати ће због тога често под пуним гасом морати да гурају ове грдосије кроз кривине.

Рецимо и да је нови Мерцедес АМГ Петронасов болид за 1,24 метра дужи од Ферарија из 1975. године. Мислите ли да је то мало? Наведимо ради бољег разумевања да је један “смарт”, дакле микро аутомобил дугачак свега 2,69 метара!   

На крају, као илустрација служе и подаци да су међуосовински размаци болида временом само расли. Ферари, “312 Т”, Никија Лауде из 1975. имао је међуосовински размак од 2.518 мм, док је Мекларен “МП 1-4”, свакако далеке 1988. имао 2,87 метара растојања између предње и задње осовине. Шумахеров Ферари “Ф 2004”, већ је прешао магичну границу од три метра, односно избројао је 3, 063 метара међуосовинског размака. Коме је и то мало, саветујемо га да сиђе до свог паркинга, развуче пантљику и измери колико је његов аутомобил дугачак од осовине до осовине. Верујемо, да правим Ф1 гурманима чак ни то неће тешко пасти...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар