ШПА - Опет та "Местаља": Реал чекао 68 дана и изгубио!

Када је дошао ред да меч буде одигран, ове среде нешто пре термина за Лигу шампиона, лидер шампионата доживео је пораз на врелој "Местаљи": Валенсија - Реал Мадрид 2:1 (2:1) и то головима у јануару ангажованих појачања - Симонеа Зазе И Орељане.  Живела Местаља, живео фудбал! Опет имамо драму у Примери, Валенсија за девет минута препала Реалове звезде! Головима Зазе и Орељане Слепи мишеви зауставили краљевски клуб, коме није помогао ни Кристијано Роналдо.

Фудбал 22.02.2017 | 21:00
ШПА - Опет та "Местаља": Реал чекао 68 дана и изгубио!
Пуних 68 дана чекали су фудбалери Реала на прилику да поврате предност коју су имали над Барселоном и одиграју дерби са Валенсијом.

Много тога променило се од 17. децембра, када је Реал освајао титулу првака света, до данас. Највише у самој Валенсији.

Када је дошао ред да меч буде одигран, ове среде нешто пре термина за Лигу шампиона, лидер шампионата доживео је пораз на врелој "Местаљи": Валенсија - Реал Мадрид 2:1 (2:1) и то головима у јануару ангажованих појачања - Симонеа Зазе у 4. и Орељане у 9. минуту.

После шокантног почетка сусрета на стадиону на ком Мадриђани нису победили од 2013. године, Реалу је било потребно 20-ак минута да се сабере и крене у офанзиву која је завршена уласком сва 22 играча у шеснаестерац испред голмана Дијега Алвеша, рачунајући и његовог колегу Кејлора Наваса.

На том путу, завршеног звиждуком арбитра Де Бенкоечее, шампион Европе постигао је само један погодак - осми Кристијана Роналда у последњих осам мечева са Валенсијом, али не и више од тога. Роналдов погодак главом на центаршут Марсела у 44. минуту није био довољан бар за бод.

У међувремену, играчи и љубичастом промашили су велики број прилика, најмање среће имао је Роналдо који је после гола у 44. минуту одмах ушао у нову шансу и промашио само зато што је лопта на путу ка голу погодила Елаквима Мангалу, а слично се догодило и у 92. минуту, када је опорављени Гарет Бејл, као резервиста, био највиши у скоку пред голом Алвеша, али је његов ударац главом уместо у мрежи завршио на потколеници Енца Переза, који се некако нашао на метар од своје гол-црте.

Роналдо је потом тукао главом "тик" поред стативе на још један пас Марсела, а после корнера који је уследио, и голман Навас обрео се у шеснаестерцу гостију, међутим у непрегледној гужви играча два тима први је до лопте дошао један од оних у белим дресовима, тако да је трећи тренер Валенсије ове сезоне (који такође није био ту у децембру, као и Заза и Орељана) Воро Гонзалес прославио највећу, а другу узастопну победу свог тима који полако бежи из опасне зоне.

Треба рећи и то да је Валенсија, уочи 17. децембра и првобитно заказаног меча са Реалом, имала једну победу у 12 сусрета и то над Леганесом у Купу краља, као и да је недуго после тога тек постављени тренер Ћезаре Прандели отишао из клуба признајући да не може да уради много тога када је атмосфера у клубу и свлачионици у питању.

После овог пораза, екипа Зинедина Зидана има да надокнади још један меч у Ла Лиги, онај који 5. фебруара није одигран због пљуска, али када дође време за то неће "краљевићима" бити ништа лакше него вечерас на "Местаљи" - играју са Селтом, на "Балаидосу", а то је сезонама уназад једно од најтежих гостовања за фаворите у Шпанији.

Реалу до даљег остаје бод предности у односу на Барселону, која је и сама у кризи, али која је у недељу увече успела, волшебно, са пенала у 93. минуту да победи скромни Леганес код куће и некако освоји три бода.

Да нема Местаље не би било занимљиво. Овако, на стадиону где се пре равно два месеца из пепела дигла Барселона, вечерас је бодове оставио Реал Мадрид, а Валенсија храбром игром, пре свега у уводу одложеног сусрета 16. кола Примере, препала фаворита и трци за титулом додала још један састојак неизвесности.

Слепи мишеви су „прогледали“ пред својим навијачима, тукли првака Европе 2:1, себе још више померили од опасне зоне, а екипуЗинедина Зидана спречили да увећа разлику на табели. Краљевски клуб, додуше, остаје први, али сад има само бод више од Каталонаца и три од Севиље, мада има и још један меч мање од конкурената за највиши пласман, па врх табеле шпанског првенства тренутно изгледа овако:

Реал 52 (меч мање), Барселона 51, Севиља 49, Атлетико Мадрид 45 бодова...

Валенсији свака част за храбри приступ. Уосталом, на то смо од ње навикли кад игра са бољима од себе, па је тако у првих девет минута сусрета одложеног због децембарских обавеза Реала на ФИФА Светском првенству двапут матирала Кејлора Наваса и наговестила изненађење. Најпре је на почетку петог минута Симоне Заза фантастичним голом погодио даљи угао и тако после првенца против Атлетик Билбаа дао други гол у другој утакмици на којој је био стартер за Валенсију. Италијански нападач реаговао је чисто фудбалски, а његов саиграч Орељана, који је у зимском прелазном року стигао из Селте, смирено пет минута касније, показавши колико тај нови тандем у офанзиви може да буде од користи екипи Салвадора Вора.

Ти голови разгалили су публику на ионако бучној Местаљи, ушла је вода у уши играчима Реала, све до завршнице првог дела гостујући тим је изгледао погубљено на терену, а онда је на центаршут Марсела с левог бока Кристијано Роналдо тукао главом и преполовио заостатак. Био је то најбољи начин да Португалац сам себи честита 700. утакмицу у дресу Мадриђана и да покаже колико су ове сезоне опасни из ваздуха, јер су постигли 15. гол на тај начин од почетка сезоне.

Почетком другог полувремена Реал је још више протиснуо, „висио“ је гол у ваздуху, мучио је Бензема одбрану Валенсије, увео је Зидан Бејла, на крају и Лукаса Переза, али није вредело. Слепи мишеви су издржали. Као 2014. кад су закочили екипу Карла Анчелотија на путу ка трону (2:2) или прошле сезоне кад су дошли главе Рафаелу Бенитезу, који је после идентичног ремија на Местаљи смењен.

Пирмера, 16. коло, одложен меч

Валенсија - Реал Мадрид 2:1 (2:1)
/Заза 4, Орељана 9 - Роналдо 43/

Табела: Реал (-1) 52, Барселона 51, Севиља 49, Атлетико М. 45, Сосиједад 41, Виљареал 39, Еибар 35, Атлетик Б. 35, Селта (-1) 33, Еспањол 32, Алавес 30, Лас Палмас (-1) 28, Бетис (-1) 24, Малага (-1) 23, Валенсија (-1) 23, Депортиво (-1) 19, Леганес 18, Спортинг 16, Гранада 16, Осасуна 10.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар