Крај у синглу - Виктор кренуо па стао, Јелена пала у драми!

Србија је остала без представника у синглу на Аустралијан опену након што су после Новака Ђоковића елиминисани и Виктор Троицки и Јелена Јанковић.

Тенис 20.01.2017 | 08:15
Крај у синглу - Виктор кренуо па стао, Јелена пала у драми!
Троицки је одлично отворио меч против фаворизованог Стана Вавринке и искористио је његову нервозу за брзих 1:0, али је до самог финиша то мање-више било све од њега - 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7). Нешто раније, најбоља српска тенисерка елиминисана је после драматичног, исцрпљујућег меча са Светланом Кузњецовом - 6:4, 5:7, 9:7.

Иако се очекивало да ће Виктор Троицки играти са четвртим фаворитом турнира неколико сати након Јелене, он је на дуел трећег кола са Станом изашао и пре него што је дуга драма на Хајсенс арени окончана.

Гемови на Род Лејвер арени су ипак били много бржи, што не значи да није било много грешака. Виктор и Стан су разменили мање-више сигурне сервисе, а онда као да су обојица изгубили концентрацију.

Тако су навијачи до резултата 3:3 за само 18 минута могли да виде по један брејк са обе стране, четири двоструке сервис грешке Троицког, два везана зицер волеја, која је Вавринка закуцао у мрежу, и много неизнуђених грешака.

Више их је било тамо где су биле мање очекиване, јер се Виктор брзо и прибрао.

За разлику од њега, Вавринка је потпуно испао из ритма, па је Троицки за нови брејк и три гема у низу морао само неколико пута да врати лоптицу преко мреже. Све остало је урадио његов ривал - три очајна бекхенда и дупла сервис грешка за Викторових 4:3 и сервис.

Српски тенисер се потом потрудио да оних 1:3 убрзо постане 5:3, а затим и изненађујуће брзих 6:3 за само 28 минута.

Троицки на старту другог сета себи није дозволио да попусти и изгуби фокус, а Вавринкине лоптице су летеле на све стране, само не тамо где је требало.

Међутим, то је трајало до нове Викторове прилике за брејк. Тада се Швајцарац тргао, спасао две у низу и уписао на семафор после шест изгубљених гемова заредом - 1:1.

Српски тенисер је добро реаговао на прву узбуну, на брејк лопте је одговарао јаким сервисима, а онда је у последњи час препознао да више није довољно само да буде у игри, па је одбио први озбиљан Вавринкин напад до тада најлепшим поеном, уз лоб, скраћену лопту и одличан волеј.

Ипак, у наредним минутима Швајцарац је из ударца у ударац подизао интензитет и стигао је до свог првог брејка - 3:2. На истеку једног сата игре је било јасно да је Вавринка нашао бег из катастрофалног стања у ком је био, још једном је одузео сет Виктору, а затим и сигурно одсервирао до изједначења - 6:2.

У трећем сету је било јасно да се све преокренуло. Троицки је био тај који је неисигуран у своје ударце, док је Вавринка "упалио".

Потврда је била серија од 4:0 уз један брејк са нулом, што је залиха коју Виктор није могао ни да начне - 6:2.

У наставку је публика практично само чекала завршни ударац, али је и Виктор стигао да бљесне.

Швајцарац је наизглед велики корак ка следећем колу направио у петом гему, када је "сломио" Виктора за 3:2 и, деловало је, незаустављиво јурио ка победи. Ипак, меч је потрајао дуже него што се тада чинило.

Уследила су три брејка у низу, а Викторови су били значајнији јер их је уписивао када је Вавринка сервирао за сет и тако изборио тај-брејк.

Иако је Вавринка повео са 3:0, српски тенисер се храбро изборио за шансу да одведе меч и у пети сет, али није успео да пронађе простора за нови напад на мини-брејк. На крају је послао релативно лаку лоптицу у мрежу и завршио учешће у Мелбурну - 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7) после два сата и 32 минута игре.

Јелена Јанковић - Светлана Кузњецова - 6:4, 5:7, 9:7

Најбоља српска тенисерка је била на ивици после 90 минута игре, када је након слабог првог сета губила са 4:1 уз два брејка минуса, али је у свом стилу преокренула и изборила трећи сет.

Тамо је било много драме, шанси за обе играчице, жестоких удараца, псовки, а на крају се боље снашла Рускиња - 6:4, 5:7, 9:7 после три сата и 36 минута игре.

Након уводне размене сервиса, Кузњецова је припретила и натерала Јелену да брани 0:40. У први мах је успела да се извуче и да се домогне изједначења, али је после још две брејк лопте испустила гем.

Јелена је имала посла и на сваком наредном сервису. Знала је да веже неколико одличних удараца, али није дуго остајала у ритму. На другој страни Кузњецова је низала брејк прилике, а седму на мечу, за мало више од пола сата, искористила је за великих 5:2.

Јелена је имала снаге за још два гема, али не и за преокрет - 6:4 за Кузњецову после 59 минута игре.

Публика је затим видела репризу уводног дела првог сета - размена сервиса, везане брејк лопте и жесток форхенд за крај дуге размене - брејк и 2:1 за Рускињу.

Кузњецова је дуго имала иницијативу, али се чинило да је баш тада додала гас. Ушла је у терен и карактеристичним снажним ударцима је држала Јелену у дефанзиви, а када је ЈЈ коначно успела да нападне, зицер је послала у мрежу.

То је омогућило њеној противници да у статистичкој категорији "брејк лопте" упише двоцифрен број и да после 13. по реду стигне до 4:1.

Уместо брзог краја сусрета, две тенисерке које су некада биле у самом врху су пружиле љубитељима још много тениса, и то много квалитетнијег него до тада.

Јелена је посебно подигла ниво игре и вратила је оба брејка за 5:5, а убрзо се све што је Рускиња градила потпуно распало.

Четири везане сервис грешке и очајан бекхенд у мрежицу донели су Јанковићевој три брејк лопте, а она је искористила прву за 7:5 и изједначење.

Ритам који је ЈЈ пронашла потврдила је сјајним бекхенд ритерном за 30:30, а потом је везала још два поена за наставак своје велике серије - брејк, а убрзо и 3:0!

Међутим, Јелена не би била Јелена да после тога није уследила драма.

Дуго је била потпуно сигурна у своје ударце, извлачила се дроп шотовима и храбрим бекхендима, али јој ништа није вредело када је Кузњецова провукла сјајну паралелу из трка за враћање брејка и 3:2.

Чинило се да је следећи, исцрпљујући гем био и кључни. ЈЈ се потпуно ослонила на свој бекхенд, "гризла" је у сваком поену, размене су биле све дуже, а она је све време тражила пукотину, налик себи из топ 10 дана.

После неколико прилика коначно ју је пронашла и направила нови брејк - 4:2.

Али, ни тада није било готово.

Нервоза и умор су се увукли у српску тенисерку па је убрзо на семафору писало 4:4. Мучни девети гем се завршио на најгори начин по њу. Дуго је тражила први сервис, прво мирно, па кроз расправу са својим тимом, а онда уз псовке.

Ипак, он никако није улазио, а затим ју је на брејк лопти издао и други, па је Кузњецова уз поклон добила прилику да још једном при резултату 5:4 сервира за меч.

Ни тада није успела. Меч се после тога дефинитивно сводио на то која тенисерка ће паметније трошити снагу.

Обе су вребале прилику да скрате поене, мекано су играле на мрежи, нерезонски су "запињале" са основне линије, а Јелена, која је на свакој паузи гласно причала и са собом и са својим тимом, у једном тренутку је рекла да је "буквално све боли".

Ипак, Кузњецова је била чвршћа, бржа и спремнија - 9:7.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар