'Политика је уништила економију Српске'

Санкције које су Сједињене Америчке Државе увеле предсједнику Републике Српске ће се сигурно осјетити на економији Републике Српске, па и осталог дијела БиХ, рекао је економски аналитичар Зоран Павловић гостујући у емисији “Пулс” БН телевизије.

Република Српска 19.01.2017 | 21:15
'Политика је уништила економију Српске'
Он је додао да политика ствара пословну климу, а нажалост, санкције су у Републици Српској створиле негативну пословну климу.

У Републици Српској политика је ових дана побиједила економију. Нажалост, каже економски аналитичар Зоран Павловић, завршили смо на насловним страницама широм свијета по лошем. Санкције првом човјеку Републике Српске Милораду Додику су негативна реклама, а она ће се итекако одразити на инвестиције у Српској.

“Република Српска неће добити тако брзо инвеститоре који би били заинтересовани са руководстовом Српске. На неки начин, ове санкције су кочница која ће их задржати док не виде како ће се ствари одвијати. С друге стране постоји страх код домаћих инвеститора да покрећу бизнисе. Република Српска као таква није упитна, али посљедице овог чина ће се осјетити у бизнису, то је сигурно”, нагласио је Павловић.

Стара је прича да је Босна и Херцеговина, самим тим и Република Српска презадужена. Поставља се питање, јесмо ли заобишли “Грчки сценарио” и како даље.

“На нивоу ове динамике отплате претходно узетих кредита ми имамо врло мало простора за подршку реалном сектору и новом запошљавању. Без тога нећемо пунити буџете. Без плаћања директних пореза по основу плата и добити компанија нема опоравка Републике Српске”, јасан је Павловић.

Уништена привреда и негативна пословна клима довеле су грађане БиХ у ситуацију да преживљавају од помоћи из иностранства. По истом принципу преживљавају и буџети.

“То је као да извозимо неку услугу на нивоу 4 милијарде КМ и то потпомаже функционисање система тако што највећи дио тог новца се потроши и тако се ствара приход од ПДВ-а и тиме се практично покушава сервисирати највећи дио буџетских обавеза”, објаснио је Павловић у “Пулсу” БН телевизије.

И добре идеје и пословни успјеси које данас постигнемо, у БиХ већ сутра поништимо, нагласио је Павловић. Једна од пропуштених шанси је и неучествовање БиХ на Свјетском економском форуму у Давосу.

“Чудим се да Савјет министара БиХ не води рачуна о таквим скуповима и не одреди некога ко је представник БиХ и ко је заинтересован да успостави неке економске односе. Турска је у жељи да нам помогне потписала споразум да ће купити 15 хиљада тона меса без оптерећења. Успјели смо и тај уговор да злоупотријебимо и да послије тога нико не одговара”, рекао је Павловић.

У БиХ не постоји пословна стратегија, јасан је економски аналитичар Зоран Павловић. Влада Републике Српске нема стручњаке који ће успоставити јасан економски план и стиче се утисак, подвлачи он, да је Влада сама себи сврха.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

19.01.2017 20:30

Ако је Умичевић привредник број један ....онда нека све иде низ Врбас...и још к тому Сенатор...земљо отвори се.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.01.2017 21:16

Маринко Бема је био у ПДП сви то знамо,нападао по партиској дузности СНСД итд,Онда је Видео да ако хоце извоз без рекета-доодји у СНСД и Сенатор поста код Цесара Јулиа,до Аугуста.

Name

Немрзац

19.01.2017 20:46

Не само политика, већ и похлепа, немар, затуцаност, неписменост и необразованост већине становника у РС и БиХ. Да смо културнији, савјеснији у послу, мање похлепни и образованији, такви би били и наши политичари. Овако, политичари су само експонент стања у друштву. Друштво треба лијечити, то је дуготрајан и напоран процес и захтијева пуно труда и времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

19.01.2017 20:54

Нетребају нам паре без њих смо навикли,само скидајте црвену секту.Паре це мо узети од њих свеједно имају виска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

19.01.2017 20:55

Каква политика Криминалци који злоупотребљавају политичке функције. Од Баје па до начелника општина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј

19.01.2017 21:20

Какви бре домаци инвеститори све го криминалац до криминалца.

ОДГОВОРИТЕ