Епископ Василије остаје у Бијељини

Упркос захтеву епископа зворничко-тузланског Хризостома да његов предходник, умировљени епископ Василије (Качавенда) напусти Манастир Свете Петке у бијељинском насељу "Пет језера", али и епархију коју је упутио прошле године Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, то се није догодило, и по свој прилици неће се догодити.

Република Српска 19.01.2017 | 19:24
Епископ Василије остаје у Бијељини
Актуелни епископ зворничко-тузлански жалио се синоду Српске православне цркве да владика Качавенда, наводно поред осталог, "крши каноне и економски подрива епархију". "Црквена влада" је потом затражила да се Василије изјасни у вези са тим, што је он и учинио.

После тога, синод је обавестио епископа Хризостома да је Качавенда обећао да ће се да се понаша стриктно по канонима Српске православне цркве и наложио му да и даље буде у конаку Манастира Свете Петке, које је, иначе, подигао док је био на трону те једне од највећих епархија Српске православне цркве.

Тиме је, по оцени упућених, стављена тачка на Качавендину селидбу из поменутог манастира и епархије на чијем је челу био више од три деценије. До промене би само могло да дође уколико би Качавенда којим случајем направио озбиљнији екцес, што њему никако не одговара.

"Не желим да коментаришем било шта, осим што могу да кажем да живим монашки мирно, повучено, као човек који, дословце, поштује све оно што наложи Свети архијерејски синод Српске православне цркве, што је за мене, и док сам био активан архијереј, била светиња", каже нам Качавенда, који користи, практично, дневну собу, спаваћу собу, кухињу и мали салон са скромним намјештајем, што је далеко од онога у чему је живео док је био активни епископ и што је, после њега, преузео његов "наследник" Хризостом.

И Хризостом, као и Василије, уместо боравка у званичној резиденцији епископа у Тузли, користи ону у центру Бијељине, у Манастиру Светог Василија Острошког.

"Велика је штета што двојица владика нису пронашли заједнички језик, што би било јако корисно за обојицу, али и за епархију и цркву", кажу упућени у бијељинске епархијске (не)прилике.

Хризостом је активан епископ са свим правима, док Качавенда, рецимо, може да служи само када добије и ако добије благослов чак и у Манастиру на Пет језера, шта год му треба мора да моли игуманију, која му дође као нека врста неформалног шефа.

С обзиром на године, јавља се, поред осталог, сујета, немир, незадовољство...Хризостом има велики углед у локалној власти у Бијељини, односно Републици Српској код дела високих међународних представника, а и Качавенда, после свега што се око њега догађало, није за потцењивање.

Надамо се да ће Синод Српске православне цркве све то, ипак, држати под контролом, како не би било непријатности на штету Српске православне цркве.

БН телевизија (В. М. и Р.Д.)