Колико је потрошено на лобирање у САД

Није познато да ли ће предстојећи викенд Милорад Додик дочекати у свом лакташком имању, или можда у вили на Дедињу, али је сигурно да неће њихати куковима уз музику на некој од вашингтонских церемонија поводом инаугурације Доналда Трампа.

Република Српска 18.01.2017 | 12:41
Колико је потрошено на лобирање у САД
Предсједник Републике Српске је, како би искористио једну од неколико купљених улазница, затражио визу од Амбасаде САД-а у Сарајеву, а заузврат је од те земље добио санкције.

Изречене санкције ће итекако утицати на Додика у политичком и економском смислу. Утицаће и на његов СНСД, али и све становнике Републике Српске.

Међутим, највише суза због ове одлуке америчке администрације се сигурно пролило у сједиштима тамошњих лобистичких фирми, које су у годинама за нама значајан дио свог профита базирале управо на буџетским средствима Републике Српске, које је Додик немилице уплаћивао на њихове рачуне.

Изречена санкција довољно говори о ефектима лобирања у корист Републике Српске, а милиони издвојени из опустошеног буџета Републике Српске су одлетјели у зрак.

Дуг списак лобистичких фирми

Посљедњи трзај једне од Додикових лобистичких фирми смо имали прилику видјети прије неколико дана, када је фирма "Пицард Кентз & Роwе" упутила допис поводом притисака америчких званичника на предсједника Републике Српске.

Критиковали су из ове вашингтонске лобистичке фирме амбасадорку Морин Кормак и замјеника помоћника државног секретара Хоyта Yееја због "мијешања у унутрашње послове државе".

Упркос подугачком допису, његов садржај, а очигледно и учинак, дефинитивно не оправдавају инвестицију од 90.000 долара мјесечно, колико Влада Републике Српске уплаћује тој фирми.

Само у првој половини 2011. године је Влада Републике Српске фирми "Пицард Кентз & Роwе" уплатила 1,7 милиона долара, а тај утрошак је дјелимично правдан оснивањем и одржавањем странице "бихдаyтонпројецт", промотивне платформе која "слави успјехе" Милорада Додика и критикује рад институција БиХ.

За услуге лобирања, које је у коначници резултирало санкцијама, Влада Републике Српске је у протеклих десетак година потрошила десетке милиона КМ.

Република Српска је међу водећим финансијерима америчких лобиста. Судећи према анализи фондације Сунлигхт, Влада Републике Српске је само у периоду од 2007. до 2011. године лобистичким фирмама у САД-у уплатила вртоглавих 13 милиона долара.

Истовремено је Федерација БиХ у исте сврхе потрошила нула КМ. У 2012. години је Републике Српске заузела четврто мјесто на листи финансијера америчких лобиста, одмах иза Русије, Уједињеног Краљевства и Швајцарске.

Припадност тој листи је Републици Српској осигурало издвајање 3.908.755 долара за лобистичке услуге у САД-у. Годину касније је Република Српска завршила на скромнијем осмом мјесту, са "само" 2,4 милиона долара уплаћених у џепове америчких лобиста.

Међу фирмама које су лобирале у корист Републике Српске у протеклим годинама је "Qуинн Гиллеспие & Ассоциатес ЛЛЦ", за коју ради некадашњи први замјеник високог представника Ралпх Јохнсон, а који је само у другој половини 2010. године потрошио 34.000 долара на путовања за Wасхингтон, Неw Yорк, Беч и Београд, а није тешко погодити ко је сносио све трошкове.

Наиме, уговором Владе Републике Српске и "Qуинн Гиллеспие & Ассоциатес ЛЛЦ" Српска је обавезна да купује авионске карте пословне класе и изнајмљује хотелске апартмане запосленим ове фирме.

За објављивање "најмање три" афирмативна чланка је овој фирми Влада Републике Српске мјесечно уплаћивала 122.600 долара.

Џепове су буџетским новцем попунили и власници фирме "Лаурус Гроуп ЛЛЦ", која је за 11 мјесеци наплатила 495.000 долара, али и фирма "Мyрмидон Гроуп ЛЛЦ", која је инкасирала вишемилионски износ за „привлачење инвеститора“ и "промјене перцепције о водству Републике Српске".

"Мyрмидон Гроуп" је још на листи лобистичких фирми које пружају услуге Влади Републике Српске, а на то име им се уплаћује мјесечни износ од 44.965 долара.

Ту је и "Деwеy & Лебоеуф", коју је Влада Републике Српске плаћала 175.000 долара мјесечно, док фирма није банкротирала због финансијске кризе.

Додик је, судећи према документима америчких институција, фирми "Лаурус Гроуп" плаћао 540.000 долара годишње за плате, те 110.000 долара за "канцеларијске трошкове".

Опозиција се побунила

Опозиција у Српској је раније исказивала интерес о епилозима издвајања вишемилионских средстава за лобистичке фирме у САД-у.

Упитник на ту тему је у марту прошле године на сједници Народне скупштине Републике Српске упутио Бранислав Бореновић, затраживши појашњење за шта је у 2015. години потрошено 2.964.000 КМ по основу "расхода за стручне услуге".

Нагласио је Бореновић да средства намијењена за те сврхе у 2016. години износе 3.920.000 КМ, те да од 2010. до марта 2016. та издвајања, према његовим информацијама, износе 27 милиона КМ.

"Било би добро да нам дате информацију о томе колико су средстава из буџета Републике Српске добиле сљедеће консултантске куће: Тхе Лаурус Цонсултинг Гроуп, Пицард Кентз & Роwе, Тхе Мyрмидон Гроуп ЛЛЦ, Инновативе Глобал Инитиативе анд Солутионс ЛЛЦ, Qуинн Гиллеспие анд Ассоциатес, Деwеy анд ЛеБоуеф", додао је Бореновић.

У одговору Владе Републике Српске, поред правдања сврхе финансирања лобистичких фирми, нису наведени конкретни износи, правдајући то Законом о заштити тајних података, али је наведена констатација да су ти трошкови у посљедњим годинама "рационализирани".

Република Српска је отворила и осам представништава широм свијета, а оним у САД-у руководи Обрад Кесић.

О његовим дипломатским способностима могу посвједочити и санкције које су иницирале овај текст, а Влада Републике Српске за трошкове представништва у Вашингтону мјесечно издваја 30.000 долара.

Да ли ће и ко ће одговарати због узалудног утрошка вишемилионских буџетских средстава, у времену у којем је Република Српска грцала у дуговима, питање је на које би одговор требале дати надлежне правосудне инститиције.

Извор: фактор.ба

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Тзхц

18.01.2017 11:49

Федерација БиХ нула долара?Бакир баца сихире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

18.01.2017 13:50

А рудоња је унистио РС.

Name

е срби уста вас увуце баја

18.01.2017 14:41

Видите бакиру Амери лобирају сами он нетреба плацати,

Name

Мр X

18.01.2017 11:50

Мислим да од одговорности нема ништа, доказ су силни наши новци који су бачени у ваздух! Вријеме ће показати да је "наш" вођа огрезао у криминалу и да нас је завео у црно призивајући нови рат, а прикривајући истину! Истина је да смо презадужени и ШВОРЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

18.01.2017 11:59

А шта је са Њемањом он је скупљи од Америке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

18.01.2017 12:00

Е сад само будалама није јасно да је велики дио тог новца завршио на неком рачуну великог Баје !! Он лобистима пребаци нпр. 2 милиона из Буџета РС, а они њему по унапријед договореном плану врате на приватни рачун 1 милион... И тако свако мало..годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

18.01.2017 12:05

Ако цемо по тој логици онда је СДС једина странка која не тргује српским интересима јер је вец 10 година је на црној листа САД-а, Додо скацес сам себи у уста!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно да не

18.01.2017 12:26

Не видим како тргују, ниједна надлезност није пресла на БиХ ниво за вријеме њиховог мандата, а Миле све дао, цак је и СИПУ основао од које сад кења у гаце.Далеко ми је здравија прица о јацању РС економски, него заговарати нови рат.А сумњам би Миле и у овом рату уцествовао као и у прослом.

Name

Роки

18.01.2017 12:27

Немој те тако човјек је патриота ,непризнаје ништа никог другацијег мрзи државу у којој је родјен зар треба висе да би се доказао!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лобиста

18.01.2017 12:59

Додик је гробар свога народа кога је опустошио до просјачења. Свако министарство, ЈП, Управе и друге институције које имају своје приходе, плаћале су лобисте и Додика,а он је извлачио паре од њух. Из Геодетске управе је извукао 100 милиона КМ, а зато се тамо ништа не ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

18.01.2017 13:08

У РГУ је поставио кумића Станковића, Деурића, Комљена-дир."зв. Гузовача", те укупно 39 руководиоца, плате око 5000 КМ са доприносима+сл. возила (раније било упослена само 4 руководна)

Name

сипа

18.01.2017 13:11

Сипа одмах да крене у истраге буџетских органа и ЈП РС. Ето Мектићу Амери те подржавају

Name

Шуме Српске

18.01.2017 13:04

Зато су Шуме Српске увијек у минусу због лобирања и Додику уплата, затим електро привреда и сва министараства и управе РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

18.01.2017 13:11

Народ је добио за шта је гласао. Испаде да су авион и хеликоптер стварно ситан трошак. Замислте само шта је могло да се направи за 30 Мил КМ, рећи ћу вам, једна хидроелетрана од 30МW која се одплати за 10 година и тако сваких 10 доноси наведене милионе, трактори и воћњаци који би у Русију извозили воће и запослили барем 500 људи... да не набрајам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста се мозе

18.01.2017 13:23

Боље да је за те паре лобирано нпр. код Арапа, они у Србији сваста несто раде и улазу, тако би ојацали РС економски, а тиме би и политицки полозај био јаци и озбиљнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

18.01.2017 14:03

Какви износи!! Колико новаца... А ста је са оним сто обицан градјанин ове муке и не зна? Ста је са свим закулисаним износима? А ста је са пропустеним приликама, добити? Хоце ли то ико икад израцунати и затразити одговорност? Сваки економиста зна о цему прицам

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.01.2017 14:09

УНИШТИО ГРАЂАНЕ ТО СЕ ЗНА ЊЕГОВА ПОБЈЕДА ЈЕ ФАРСА ГДЈЕ СУ СЕ ПОДАНИЦИ ХВАЛИЛИ ШТА СУ РАДИЛИ КОЛИКО ДОПИСИВАЛИ ГЛАСОВА КОЛИКО ПЛАЋАЛИ УЦЈЕЊЕНЕ БУДАЛЕ ЖИВОТ НИЈЕ МИСЛИТИ ТУЂОМ ГЛАВОМ МОЈ НАРОДЕ ТРЕБА МИСЛИТИ О БУДУЋНОСТИ А НЕ САМО ДА ЈЕ САД ДОБРО МОЈИ ГЛУПИ ПОДАНИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.01.2017 16:34

Не могу они излобирати, колико Миле може зас.ати.

ОДГОВОРИТЕ