Одморите организам од јаке хране

После обилних оброка и многобројних ђаконија на трпези током новогодишњих и божићних празника, време је да одморите организам од јаке хране и да се постепено вратите лаганијим и здравијим оброцима.

Здравље 16.01.2017 | 10:05
Одморите организам од јаке хране
Докторка Јелена Гудељ Ракић, начелница Центра за промоцију здравља у Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", саветује да у данима након славља будете умерени у јелу и пићу.

- Пожељно је да једете чешће, а мање, да узимате довољно течности и то најбоље воду и незашећерене чајеве, као и да се што више крећете - каже др Јелена Гудељ Ракић. - Посебно је значајно да се сваки залогај хране добро сажваће, и да се не залива течношћу. Важно је и да се не једе брзо и халапљиво, јер се тако унесе већа количина хране, која се не припреми добро за процес варења, па су чешће и тегобе.

Да бисте се лакше поново навикли на свакодневни режим исхране и да би стомак боље варио, докторка Јелена Гудељ Ракић препоручује да се придржавате следећих савета:

- Организујте оброке у складу са вашим обавезама у току дана. Потрудите се да једете у правилним временским размацима, како између два оброка не би прошло више од четири сата.

- Обавезно доручкујте и уместо пецива и лиснатог теста за доручак поједите мусли са јогуртом или воће. Веома је важан унос хране у јутарњим сатима јер тиме обезбеђујемо енергију и потребне хранљиве материје за добар почетак дана.

- Ужинајте и не дозволите да од доручка до ручка не поједете ништа чак иако не осећате велику глад. Уместо пецива, грицкалица или слаткиша изаберите воће, јогурт са додатком воћа или салату зачињену лимуновим соком и маслиновим уљем.

- Ручак почните супом од поврћа или чорбом од житарица које понекад могу да буду и комплетан оброк. Трудите се да се у тањиру нађу различите врсте поврћа, посна меса, доста салате.

- Поподневна ужина може да буде воће или неки слаткиш. Уместо торти и колача, изаберите питу од јабука.

- Вечерајте до 20 часова. Чинија салате или шоља јогурта или сендвич с белим сиром и поврћем одлична су комбинација за вечерњи оброк.

- Узимајте довољно течности у току дана, бар шест до осам чаша воде. Не заборавите да смо често жедни онда када мислимо да смо гладни. Не заливајте сваки залогај хране водом, јер то успорава и отежава процес варења.

- Ограничите унос кафе и црних чајева на једну шољицу дневно. Када су у питању сокови, предност имају свеже цеђени сокови од воћа и поврћа, док се не саветује употреба безалкохолних газираних и негазираних напитака.

- Паузу искористите да се прошетате до оближњег парка. Трудите се да бар пола сата свакога дана проведете у шетњи на свежем ваздуху.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар