Рус планирао атентат на Мила Ђукановића?

Руски држављанин Едуард Широков осумњичен је за припремање дјела против уставног уређења и безбједности Црне Горе, што је везано за план лишавања живота тадашњег премијера Ђукановића, рекао је специјални тужилац Вељко Рутовић.

Регион 16.01.2017 | 09:50
Рус планирао атентат на Мила Ђукановића?
Он је, у емисији Оквир на РТЦГ, изјавио да је за то кривично дјело осумњичен само Широков и да је у питању дјело путем подстрекивања.

Широков је, осим за то кривично дјело, осумњичен и за стварање криминалне организације и покушај тероризма.

Рутовић је рекао да ће се Русима, ако не буду изручени Црној Гори, судити у одсуству.

Шеф црногорске канцеларије Интерпола, Дејан Ђуровић, саопштио је да су имали контакт са руским колегама, који су им половином новембра потврдили бројеве пасоша и адресе Широкова и Владимира Попова, али да од тада нису одговарали на упите из Црне Горе.

Ђуровић је рекао да су до осталих података о двојици руских држављана, неопходних за расписивање црвене Интерполове потјернице, дошли захваљујући помоћи српске полиције.

Ђуровић је нагласио да, иако су тражили, од Москве још нису добили фотографије тих лица.

Интерпол је расписао потјернице за руским држављанима Едуардом Широковим (45) из Чита и Владимиром Поповим (36) из Кургана.

На сајту Интерпола објављене су и потјернице за српским држављанима Немањом Ристићем (43) из Београда и Предрагом Богићевићем (47) из Крагујевца, који су осумњичени за дјела тероризам у покушају и стварање криминалне организације.

Тужилаштво сматра да су Руси Едуард Владимировић Широков и Владимир Николајевић Попов, заједно са српским држављанима, организовали криминалну групу од које су тражили и убиство тадашњег премијера Ђукановића.

Ђуровић и директор директората за међународно-правну сарадњу у Министарству правде, Никола Шарановић, оцијенили су неодређеним наводе министра правде Србије Неле Кубуровић да је тој држави достављена неуредна документација за изручење Ристића и Богићевића.

Ђуровић је навео да су од колега из Србије 13. јануара добили обавјештење о хапшењу двојице осумњичених и одлуци судије за истраге и да ће о томе у законском року обавијестити Министарство правде.

„Чудно ми је да чујем да је Интерполова потјерница била неуредна. Она, када је расписана од Генералног секретаријата, мора да задовољи све стандарде Интерпола. Дакле, не може да буде неуредна, а да буде расписана. Могу само да кажем да такви наводи нису тачни, а да ли постоје неки други мотиви за такву изјаву то не желим да коментаришем“, казао је Ђуровић.

Шарановић је појаснио да молба за изручење Ристића и Богићевића још није послата Србији, али да се њено слање може очекивати већ током ове седмице.

„Истина је да у Србији нису примили молбу за изручење, а што се тиче изјаве министарке правде Србије, она је у дијелу непотпуног и неуредног, неодређена. Овај предмет има приоритет у раду и ми смо молбу за изручење већ припремили на основу информација коју смо добили од Интерпола усмено и по добијању писаног обавјештења, упутићемо ту молбу“, навео је Шарановић.

Како је додао, рок је 18 дана од дана притварања. „Али ми нећемо чекати истек рока већ се може очекивати да ће бити упућена током ове седмице“.

(Мина)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

рус

16.01.2017 09:10

Ма није могуце.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

16.01.2017 09:35

Код толиких вехабија,селефија.....оно бас руски терорист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

16.01.2017 10:29

Или је руски или српски,јер сви остали на бијеломе свијету воле поштеног Мила.

ОДГОВОРИТЕ