Не можемо прихватити да политичари буду наши богови

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица прокоментарисао је прославу 9. јануара, Дана Републике Српске, којег је Уставни суд Босне и Херцеговине прогласио неуставним.

Босна и Херцеговина 11.01.2017 | 17:19
Не можемо прихватити да политичари буду наши богови
Видно резигниран стањем у којем се Хрвати налазе у Републици Српској, бискуп Комарица каже да не одустаје од служења истини и правди.

"То је моја дужност, а свако показује своје лице. Не могу остати камена срца и глувог уха кад ме људи преклињу и питају када ћемо добити темељна људска права и слободе, кад ћемо се моћи вратити у своју домовину. Прошло је 20 година након рата и ми немамо темељна људска права. Како то? Коме ћемо се обратити кад нико од политичара неће да нас прими?", пита се бискуп Комарица.

Како каже, све што је људско њему није страно и бори се за обесправљене људе, не само за католике Хрвате.

"То је мој посао. Ово ко шта ради, како ради службена политика, они знају и требају се одговорно понашати. Не можемо прихватити да они буду богови наши. То никада нећу прихватити него ћу упозоравати. На те позиције су изабрани да служе народу, сваком народу, не појединцу и својој клики", каже бискуп Комарица.

Рекли сте да вас неће примити политичари. Кад сте се задњи пут сусрели са предсједником ХДЗ-а и чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем?

"Нисам се одавно чуо с њим. Он добро зна, сви "човићи" и остали политичари знају гдје им је народ. Цијели један народ фали у пола земље. То они добро знају. Тај народ нема право да артикулише да је некад постојао ту. У суботу ћу имати састанак са једном великом групом избјеглица који се налазе у Хрватској да траже шта ће бити с нама и ко ће нам помагати. Доле нисмо приспјели, овамо нисмо доспјели. Међународна заједница за нас не зна јер нас нико не заступа. Како то?", пита се Комарица.

Како каже, циљ је залагати се за достојанство сваког човјека.

"Превише дуго овдје траје магла и мрачина лажи и обмањивања јавности и себе. Људи раде то што раде, то је њихов домет. Некако као да нема неког вође, координатора. Неупитно је право сваког човјека на темељна људска права, међу њима на идентитет и своје мјесто. Гдје су људи, гдје су Бањалучани у Бањалуци. Пола Бањалучана фали у Бањалуци. Ко коме баца пришину у очи? У пола Босне фали један конститутивни народ који није Кинез, који није са Аљаске дошао, него домаћи. Зашто се то нико не пита, шта је с тиме?", рекао је бискуп Комарица видно незадовољан стањем у којем се Хрвати у Републици Српској налазе, али и односом хрватских политичара према њиховим проблемима.

(Н1)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

цуј њега

11.01.2017 16:34

Казе пола Бањалуцана фали у граду.Па сада их је висе у граду него икада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ено их

11.01.2017 21:20

Ено их по српским становима у Зг Ри Си Ка Зд и по кућама на мору, а овдје су захваљујући Давидовићевиј мафији продали скупо своје станове иземљу Србима који су дигли кредите.

Name

Драган

11.01.2017 16:39

Крајње лицемерје једног свештеника. У току рата спасавали смо њихове људе из Кисељака и Жепча. НИсу нам никада рекли обично "хвала". Од Добоја до Дервенте изграђене су куће Хрвата у којим нико годинама не живи. Министар за избјегла и расељена лица у влади Српске је Хрват. Срби који су замијенили куће остали су без својих имања у Хрватској, а и у Српској. Која су то "темељна" права угрожена? Без посла су и Срби и Хрвати и Бошњаци. На крају крајева чини се да Хрват не желе да се врате из Хрватске у БиХ. А и зашто би када је БиХ "црна рупа". По мени Комарица би био прави Божији службеник када би се мало осврнуо и на "темељна" права Срба у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

11.01.2017 17:28

Свака цаст

Name

Репо Послови

12.01.2017 07:51

Браво, тако је. Само стета сто твој глас нико не цује сто није ниста ново овдје код нас, у овом тамном вилајету..

Name

реципроцитет

11.01.2017 16:41

У цијелој Хрватској фали један народ СРПСКИ..И ви сте ту да слузите народу и БОГ је ту да слузи нарду и цито да су сви подбацили.Где су ти Хрвати у Сарајеву сто пола БХ засто цијела БХ.Па не мозес населити БХ Хрвате у Српске куце у Книн а да ти исто Хрвата остане и у Посавини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар БЛ

11.01.2017 16:47

Уважени бискупе није лијепо што пишете неистине. Није тачно да неко брани Хрватима да се врате или да их малтретира. Једноставно то није тачно и Ви то заиста добро знате . Зашто Вам је потребно да пишете неистине. Колико има обновљених кућа а да се Хрвати не враћају. Има их много. Хрвати се не враћају зато што су се сви добро снашли у Хрвацкој. Изградили су куће, купили станове, неки се уселили у куће протјераних Срба, тамо су школовали и запослили дјецу. Такви људи нису заинтересирани да се врате у РС. Многи су отишли и тамо се снашли. Истине ради у Хрвацкој се боље живи у ЕУ су. Зар су зато криви Срби и РС. Добро Ви знате ово што сам написала. Могао бих и ја да пишем о Србима који су протјерани из Хрвацке. Какав је њихов положај????????? нећу о томе да Вас неби морао увриједити. МОЛИМ ВАС ЛИЈЕПО СНИЗИТЕ СТРАСТИ ОСТАВИТЕ РС И РАДИТЕ НА ШИРЕЊУ ЉУБАВИ И ТОЛЕРАНЦИЈЕ БАР У ОВЕ БОЖИЋНЕ ДАНЕ. поздрављам Вас.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.01.2017 17:09

МОТИКЕ ДРАКУЛИЦ САРГОВАЦ о то ти треба да прицас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира Добој

11.01.2017 18:05

Бискупе...како можете овако нешто изјавити..У рату сам радила у болници у Добоју...Долазило нам је на стотине Хрвата рањених на подручју Маглаја и Жепча. Све смо их људски збринули као и наше рањенике. У нама није било и мало ни мржње и непоштовања према рањеницима Хрватима . Ви сте то добро знали и као сад можете овако писати. Ово је страшно и иначе писмо које сте упутили нашем патријарху. Бискупе Ви сте хришћанин немојте ширити мржњу . Молим Вас прочитајте то што напишете па размислите. МОЛИМ ВАС...

Name

Кумиц

12.01.2017 08:14

О Миро ниси ти требала то радити него заститити домаце становниство и Босњаке и Хрвате када си била и радила знас сигурно ко премлати Илију типуру који је умро од премлацивања и оног пјеваца Драгу Мартиновиц и ко сруси цркву у добоју и Теслицу.

Name

Вукоје

11.01.2017 17:12

Комарица дусебризник без дусе! Гдје нестадосе Срби из Хрватске,Сарајева,Мостара,Тузле...? Ницим се ниси одвојио од политике бискупе зато,по далматински,МУЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно

11.01.2017 17:35

Када политичари са својим изјавама и поступцима дохвате дно некако и разумијем, а када свештеници то ураде онда је то већ национални, па ако хоћете и државни проблем. Како се лако заборавља читав један народ који је протјеран из Хрватске, а чак им се ни имовина не враћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

11.01.2017 18:37

Није фер треба људе натерати да се врате из хрватске а и зашто би се враћали тамо су добили српске куће а овдје су им викендице

ОДГОВОРИТЕ
Name

ллл

11.01.2017 20:18

Кад ће се вратити 250.000 Срба у Хрватску? Кад ће Србима бити враћена имовина у Хрватској? Г-дине Комарица како Вас није срамота да лажете, јер сте вјерник...? У РС су се вратили сви који су жељели и то је истина. Хрвати су се дочепали српске имовине у Хрватској на атрактивним локацијама у Загребу, Сиску, Ријеци, Задру, итд. и неће се вратити никад. Наше у Хрватској је све отето! То је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

11.01.2017 20:35

Комарице, покушај мало да се сјетиш како је народ Републике Српске поступао са хрватским избјеглицама из Травника, који су бјежали од Муслимана, а како су Хрвати поступили са српским избјеглицама из Книнске крајине. Док су ваше избјеглице пролазиле преко Влашића, Кнежева и Бањалуке, стрепио сам да се не нађе неки екстремиста и не направи белај и искрено се радовао кад до тога није дошло, а ви сте наше избјеглице чашћавали авионским бомбама. И још имате нешто причати. Нећу да кажем срам вас било, али ред би био да се мало постидите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

12.01.2017 18:33

Заборавио си питативелечасног како је ХВО са ВРС бранио и одбранио Кисељак, како су изашли Хрвати из Какња, Вареша и Коњица. Они то све знају, а никада нису рекли хвала Србима.

Name

Анте

11.01.2017 22:28

Боли истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

12.01.2017 10:06

Мозе ли ми неко овдје реци могу ли Срби из крајине данас затразити-добити Хрватске путовнице ? Каква права имају у вези тога? Да ли имају обстукције? Чисто информативно. Хвала на инфо.

ОДГОВОРИТЕ