И угљени хидрати су здрави

Не избацујте из исхране баш све намирнице које се налазе на "црној листи". Они су најважнији извор енергије, али треба бирати оне који имају низак хипогликемијски индекс.

Здравље 27.09.2016 | 10:23
И угљени хидрати су здрави
ХРАНИТИ се здраво и бити на дијети не значи да из исхране потпуно треба избацити угљене хидрате, јер нису сви угљени хидрати нездрави. Међу њима има и оних који садрже доста хранљивих материја, минерала и добрих влакана, а неки од њих чак могу да помогну и приликом скидања вишка килограма. Телу су угљени хидрати и те како потребни како би оно имало неопходну енергију, али, ипак, не треба претеривати са њиховим узимањем.

Пецива, слаткиши, грицкалице, бели хлеб, тестенине, садрже висок ниво угљених хидрата али и висок гликемијски индекс. Након њиховог узимање ниво шећера у крви веома брзо расте, што доводи до тога да се осећате уморно и без енергије. Зато нутриционисти саветују да уместо њих узимате намирнице које имају низак ниво угљених хидрата и низак хипогликемијски индекс, како бисте дуже остали сити и пуни енергије.

Ово су неки од здравих угљених хидрата које можете да користите као оброк или лагану ужину чак и док сте на дијети.

ЈЕДАН слатки кромпир средње величине садржи око 27 грама угљених хидрата, и често се препоручују онима који желе да смршају. Често једење овог поврћа повећава ниво адипонектина, протеина који учествује у регулацији нивоа шећера у крви и помаже приликом разградње масних киселина. Конзумирање ове намирнице убрзава метаболизам, а он садржи и велики број хранљивих материја и минерала. Као лагану ужину нутриционисти препоручују танке комадиће овог кромпира запечене у рерни и преливене маслиновим уљем.

КОКИЦЕ су идеална слана ужина, јер имају низак гликемијски индекс у односу на остале грицкалице, и добра су ужина за све оне који су на дијети, јер имају малу калоријски вредност. Три шоље ове грицкалице садрже 93 калорије, 19 грама угљених хидрата и 3,5 грама влакана, и због свог састава спадају у здраву поподневну ужину. За бољи укус кокица додајте им неки од зачина у праху, као што су бели лук, паприка, цимет.

КИНОА је добар извор нискокалоричних влакана и протеина, и важи за једну од најздравијих житарица. Њено зрно садржи свих девет есенцијалних аминокиселина, и два пута више влакана од других житарица, које помажу у одржавању нормалног нивоа шећера у крви. Око 125 грама киное има 111 калорија, 20 грама угљених хидрата, и 2,5 грама влакана, па је добар избор за оне који воде борбу са сувишним килограмима.

ОВЕ махунарке су изузетно здраве и садрже велику количину влакана и протеина, што их чини добрим оброком или свакодневном ужином. Истраживања су показала да леблебије и друге махунарке, као што су пасуљ, грашак, сочиво, спречавају преједање и повећавају осећај ситости током дана. Око 200 грама скуваних лебелебија са кашиком маслиновог уља и мало чили паприке идеална су поподневна ужина.

ИАКО се обично једе за доручак, овесена каша са коцкицком црне чоколаде или циметом, такође може да буде добра ужина, како током дана, тако и у касним вечерњим сатима. Ова намирница има око 19 грама комплексних угљених хидрата који могу да помогну да се осећате сито и задовољно. Овсена каша добро се комбинује са боровницама, јагодама, купинама, орасима и бананама, па нутриционисти препоручују да у њу увек убаците нешто од овог воћа.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар