Гдје се крије највеће легло бактерија у нашим домовима

Прва асоцијација на купатило већини људи је хигијена и чистоћа – уз много енергије утрошене да оно заиста буде ваша оаза у кући.

Здравље 26.09.2016 | 12:06
Гдје се крије највеће легло бактерија у нашим домовима
Када су ве-це шоља и када орибане, плочице изгланцане а са славина скинут каменац, ипак није све сређено.

Завеса на кади или туш-кабини, најчешће влажна од воде, заправо је омиљено станиште бактерија, буђи, каменца, микроорганизама и гљивица.

Буђ и бактерије размножавају се геометријском прогресијом на пластичној површини, а према једном истраживању на свака два квадратна центиметра живи милион микроба, од којих је 80 одсто опасно и може створити аеросол који се диже у ваздух, па потом лако доспева и у плућа.

Приликом туширања на завесу пада прљавштина, а микроби и други микроорганизми са завесе долазе на наше тело. Парадоксално, микроорганизми нас нападају док са себе уклањамо прљавштину.

Зато треба деловати превентивно – чешће мењати завесе, једном недељно их прати у машини за прање веша, или их прати раствором варикине у врућој води. Након туширања би требало потпуно раширити завесу како би се што пре осушила и да би на њој остало мање капљица, погодних за нове колоније бактерија.

Бројна истраживања откривају да пе-ве-це завесе емитују отровне хемикалије опасне и по човека и по животну средину. Ако сте у могућности, замените их полиестером, природним материјалима или на туш уградите стаклена врата.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар