ЛЕ: Катаи за реми и опроштај Звезде од Европе!

Звездо, још си незрела! Сасуоло држао бесплатне тактичке часове на Маракани! Резултат можда јесте нерешен (1:1), али ове вечери на црвено-белој страни Топчидерског брда тачно се видело ко вози трактор, а ко отвара капију...

Фудбал 25.08.2016 | 23:15
ЛЕ: Катаи за реми и опроштај Звезде од Европе!
Расти Звездо! За Европу си неозбиљна и неуиграна! Они који виде полупуну чашу можда ће рећи да је српски шампион часно завршио оволетошњу европску одисеју, не дозволивши играчима Сасуола да се по повратку у Италију шетају као поносни паунови и не причају у двострукој победи над Црвеном звездом! Међутим, реалност је саткана у оном глаголу - завршила.

Ако је нешто српски шампион научио из двомеча са италијанским представником, онда је то велики залог за дане будуће. Али судећи по претходним искуствима тешко да ће Црвена звезда извући берићет из бесплатних тактичких часова Сасуола... Резултат можда јесте нерешен (1:1), али ове вечери на црвено-белој страни Топчидерског брда тачно се видело ко вози трактор, а ко отвара капију. Ко је екипа у стварању (да не кажемо у покушају) и ко је тим са аутоматизмима у игри. 

Срећа за српског шампиона па нападач гостију, искусни Матри, није био распложен да акције из фудбалских уџбеника финишира већ виђеним головима. Утисак се није променио, као што би већинско мишљење остало исто да је Црвена звезда успела да забележи пирову победу. Српском шампиона од првог или другог европског разреда не дели један добар резултат него једна светлосна година. Или да будемо прецизни: неколико сезона озбиљног сазревања без импровизација, промашених инвестиција. Него рударског деловања јер мајке по Србији још рађају Катаије...

Пре више од 25 година Милојко Пантић је у преносу меча из Минхена урлао у микрофон после двопотезне акције Дарка Панчева и Дејана Савићевића: "Погледајте како игра велики тим". Сасуоло није велики тим, нити ће то икад бити, али 15.000 људи који су дошли на Топчидерско брдо у нади да ће видети историјско чудо, видели су флешбек дешавања са Олимпијског стадиона у Баварској. Видели су како игра уиграна екипа. 

Коктелом традиционалних италијанских вредности Сасуоло је из главе српског шампиона у експресном року избио бубице илузије о некаквом чуду. Дакле, гости су били поређани под конац. Видели смо у тој савршеној поставци Еузебиа Ди Франческа како се празни страна, како се врши лаган пресинг, на несигурног шпанског арбитра Борбаљана, како се два штопера сјајно допуњују и како се игра директан фудбал после којег Берарди добија крила и као на мотору пролази поред статичних дефанзиваца Црвене звезде.

Међутим, да не глорификујемо Сасуоло, јер за тим нема потребе. Шта је у свим тим празним минутима радила Црвена звезда? Звучи поражавајуће, али готово - ништа. Дозволила је италијанском представнику да као ђаволски скакавац једе минуте и уђе у шансу када год пожели. Руку на срце Катаи и другови нису пробили дно небробености како пре седам дана у Ређо Емилији, али слаба је то утеха за црвено - белу јавност која се више пута током првог полувремена у неверици питала: Да ли нам је потребна једна или две светолосне године да се приближимо европском просеку?

Звезди је током тих тактичких часова италијанског перфекционисте Еузебија Ди Франческаувек нешто недостајало - да буду корак брже, да буду за промил снаге јача или да одигравапростије. Сигурно знате причу о томе како су пре десет година играчи Милана дошли у Љутице Богдана са пешкирима преко врата, право са плаже, и онако рутински одрадили посао. Е некако тако је деловало да играчи Сасуола желе да заврше екскурзију на некада култном европском стадиону на којем су некада величине из италијанских гиганата попутВан Бастена и Гулита у стању нокдауна тражили спасоносни пешкир.

После првог полувремена Сасуоло је имао гол предности, након што је Бернарди на задњицу оборио Фибела и пласирао лопту поред Кахримана. Могла је још нека лопта да се нађе у мрежи подно северне трибине само да је којем случајем новајлија Матри био концентрисанији. Са укоченим главним адутима, Катаијем и Вијером, који су висили у међупростору у дебелој сенци штопера Сасуола Звезда је и могла само да јодне опипљиве шансе. Проћердали су је заједничким снагама очајни Моуче и португалски нападач.

Звезда је била конкурентија у наставку, пошто су играчи Сасуола коначно налетели на агресију. Закаснела реакција комплетног тима домаћина ипак је произвела бар привид конкурентности. Било је и пар смислених додавања и акција у стилу Сасуола. Из једне такве најбољи фудбалер Црвене звезде Александар Катаи је после остављене лопта Уга Вијеире наставио оволетошњи серијал европских голова. Можда и показао да заслужује бољи фудбалски живот.

Звезда за тај стадијум још није зрела. Сасуоло је црвено-беле послао на болно дошколовавање по српским ливадима. Европа не прашта глупости, нити наивне голове као у Разграду.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - САСУОЛО 1:1
/Катаи 55 - Берарди 28/

Стадион: Рајко Митић
Гледалаца: 22.314
Судија: Давид Фернандез Борбаљан (Шпанија)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-2-3-1): Кахриман - Цветковић, Ле Талек (од 56. Рендулић), Фибел, Ристић - Доналд, Полетановић, Моуче (од 79. Срнић), Катаи, Руиз.

САСУОЛО (4-3-3): Консиљи - Косок, Канаваро, Аћерби, Пелусо - Мањенели, Бјондини, Данкан - Берарди, Политано, Матри (од 62. Фанћинели).

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Таксират

26.08.2016 05:37

Засто узвицник на крају наслова и уосталом толико пута у тексту?

ОДГОВОРИТЕ