Масна јетра - ево који су први симптоми

Шта је масна јетра, како препознати прве симптоме, која се исхрана и природно лечење препоручује оболелима... сва ова питања треба да нађу своје одговоре ако желите да вам јетра буде здрава

Здравље 28.07.2016 | 08:41
Масна јетра - ево који су први симптоми
Масна јетра је веома учестала појава, поготово код особа старијих од 50 година. Ако проценат масти у јетри пређе 10 одсто, то значи да је масна и да би требало нешто предузети.

Важно је препознати поремећај пре него што проузрокује озбиљно оштећењеједног од најважнијих органа. Јетра је централна лабораторија организма запрераду и пречишћавање отрова. Зато је морамо чувати и одржавати здравом, јер у противном може повући и многе друге тегобе у организму.
Ево како да чистите своју јетру и како да је одржавате здравом и чистом 

У раној фази, терапија се своди на промену начина исхране и стила живота. Замашћена јетра у највећем броју случајева неће довести до компликација које су опасне по живот, али може узроковати бројне здравствене тегобе.

Шта је масна јетра, како препознати прве симптоме, која се исхрана и природно лечење препоручује оболелима… сва ова питања треба да нађу своје одговоре ако желите да вам јетра буде здрава.

Јетра је највећи орган у нашој трбушној шупљини, смештена је са десне стране стомака, одмах испод дијафрагме. Код одраслих особа тежи од 1,2 до 1,6 килограма. Мекана је и црвенкасто-смеђе боје. Она је ризница витамина, минерала, корисних шећера и масноћа које су нашем организму неопходне за нормално функционисање.

У јетри се штетне масноће из исхране претварају у материје које су нам потребне или се филтрирају за избацивање из организма. Међутим, уколико је количина масти у том органу већа од пет одсто његове укупне масе, тада се ради о поремећају познатом као масна јетра. У том случају долази до запаљенског процеса и могуће је увећање овог органа.

Реч је о стању које се обично јавља између 40. и 60. године и не сматра се озбиљном болешћу. Међутим, уколико се стеатоза јетре не уочи на време, може довести до озбиљних обољења, попут цирозе, која може бити опасна по живот. У том случају долази до стварања ожиљака на јетри који се, упркос томе што се овај орган може регенерисати, не могу санирати. Све ово знатно отежава обављање њених најосновнијих функција, што може узроковати разне проблеме у организму.

Шта треба да избаците из исхране ако имате масну јетру 

Најважније је из исхране избацити или добрим делом редуковати животињске масти. Дакле, свињска маст, кобасице, сланина, масно месо, али и сиреви, павлаке… Требало би и да престанете и с пржењем хране на уљу и коришћење рафинисаних масноћа. Треба избегавати и чипсеве, крекере, торте, колаче, маргарин, мајонез, путер… а цигарете и алкохол дефинитивно избаците што пре.

Шта треба јести:

Најважније намирнице које свакако треба увести у исхрану јесу махунарке –пасуљ, грашак, боранија, затим орашасте плодове – орах, лешник, бадем, па семенке сусама, сунцокрета и бундеве. Можете јести и месо, најбоље пилеће и ћуреће, али без кожице. Важно је напоменути и да не треба пржити месо, као ни кромпир. Што чешће треба јести рибу спремљену у фолији и наравно, доста поврћа.

Гујина трава и чичак за чишћење јетре

Гујина трава сматра се најбољом савезницом јетре, јер садржи силимарин, који подстиче регенерацију оштећених ћелија тог органа, притом штитећи оне здраве. Користи се у лечењу како алкохоличарске, тако и масне јетре изазване другим факторима.

Од њеног семена може се направити чај.

Пола кашичице семена се прелије са 2 дл хладне воде. Загрева се до кључања, а након што одстоји пола сата, процеди се и попије пре ручка. Силимарина има и у семену и корену чичка, па је чај од те биљке такође моћан савезник у борби против масне јетре. Прави се тако што се једна кашика корена прелије с 250 мл кључале воде. Пије се 2-3 пута дневно, али не дуже од две недеље.

Курир стил
фото:интернет

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоран МГ

28.07.2016 19:52

Ниједан симптом нисте навели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован МД

28.07.2016 21:18

Како рече Зоран ниједан симптом није наведен???????

Name

Па бас и није тако

28.07.2016 19:57

Мала исправка: Нису добри за јетру су орашасти плодови – орах, лешник, бадем, али су добри за срце и крвне судове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

28.07.2016 20:33

Само диња шест дана , ко може да издржи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан Алајбеговиц

20.10.2017 20:06

Процитај.

ОДГОВОРИТЕ