Десет ствари којима уништавамо зубе

Иако је осмех веома важан за добар изглед, многи занемарују и основну негу, а многи и несвесно уништавају зубе свакодневним навикама као што је конзумација сувог воћа или испијање превише чаја, упозоравају стручњаци.

Здравље 29.04.2016 | 09:20
Десет ствари којима уништавамо зубе

Доктор Тарик Идрес, зубар из Манчестера, рекао је за Дејли мејл да људи праве бројне, ситне грешке које озбиљно могу да наштете зубима. Осим сувог воћа и чаја, на листи ствари које лоше утичу на наше зубе нашло се и вино, базени (због хлора) и још доста тога.

Ово је десет непријатеља ваших зуба:

Жвакање коцкица леда

Ломљивост и хладноћа коцкица леда може довести до тога да зуб или зуби напукну. Чак иако не видите да се нешто догодило, може доћи до микроскопских повреда глеђи која могу довести до већих проблема.

Суво воће

Грожђе, суве шљиве, ананас и сличне намирнице веома штете зубима. Осим што имају јаку киселину, лепе се за зубе па тако стварају наслаге.

Вино

Вино је посебно погубно за зубе јер грожђе садржи доста киселине, али нека су вина гора од других. На пример, бело вино је киселије од црвеног, а пенушаво вино је најгоре због угљен-диоксида који такође нагриза.

Топла лимунада, чај и кафа

Осим што чај и кафа делују попут боје за зубе, такође кофеин исушује уста, због чега зуби брже пропадају. То не значи да морате да престанете да пијете кафу или чај, већ само да је потребно доста кафе да би се зуби видљиво обојили, минимално пет до шест шољица дневно. Лимунада, као и неки напици које смо већ споменули, нагриза зубе.

Пливање

Уколико често идете на базен, могуће је да имате више проблема са зубима јер хемикалије којима се прочишћавају базени, посебно хлор, изузетно утичу на пропадање глеђи. И амерички и канадски стручњаци кажу да 34 недеље повременог пливања у базену узрокује веома брзо кварење зуба.

Претврде четкице за зубе

Неки људи мисле да су тврђе четкице боље и да ће њима боље опрати зубе. Погрешно, поготово код одраслих особа. Наиме, с годинама се десни повлаче па корен зуба постаје изложенији, а зуби тиме осетљивији.

Превише прања зуба

Прање зуба два пута дневно, ујутро и увече, сасвим је довољно што се здравља и лепоте тиче. Али многи их перу још додатно након оброка попут ручка. Међутим, ако сте поред тога пили газирано пиће, а оперете зубе у оквиру од 30 минута, начинићете им више штете него користи. Причекајте барем сат након оброка или газираног пића јер ће тако прво пљувачка да неутралише киселине.

Превише воћа

Сигурно сте мислили да не може бити превише воћа. Али оно је екстремно кисело и штетно за зубе. Волите ли воће, покушајте да га једете једном у дану, количину која вам одговара, или пијте воду уз воће, или комбинијте с храном која неутрализује негативно дејство, попут сира.

Пирсинг у устима или језику

Пацијенти с пирсингом често случајно окрзну зуб током јела.

Коришћење зуба уместо алата

Ово вам је сигурно познато. Колико сте пута зубима откинули етикету на одећи или отворили кесицу кикирикија или боцу пића? То, наравно, лоше утиче на зубе ,због чега њихови врхови често пуцају.

Б 92

Фото: Гуливер/Геттy/Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар