Анализа: Футсалових ''пет минута славе'' или нешто више?!

Током протеклих десетак дана српски спорт добио је нове хероје. Они којима је футсал био стран имали су прилику да се за време Европског првенства у Београду упознају са овом врстом фудбала, а наши репрезентативци тешко да су икога оставили равнодушним својим наступима на терену и у јавности.

Фудбал 15.02.2016 | 22:00
Анализа: Футсалових ''пет минута славе'' или нешто више?!

Квалитетом, борбеношћу, јединством, али и потпуно искреним изјавама, ови "сасвм обични момци" освојили су бројне симпатије и, бар на неко време, постали спортске звезде своје нације.

Колико ће све то потрајати, зависиће највише од Фудбалског савеза Србије и тога колико ће људи који доносе одлуке у националној "Кући фудбала" имати слуха да препознају нешто што би врло лако могло да постане, као што многи воле да кажу, "српски бренд".

Наши репрезентативци освоји су четврто место на УЕФА футсал ЕУРО 2016, што је изнад свих очекивања. Уочи турнира циљ је био проћи групу, а сан стићи до полуфинала. Мало ко, осим селектора Аце Ковачевића, његовог стручног штаба и самих играча, могао је и да помисли да ће се Србија наћи међу четири најбоље селекције на континенту.

Истина, у борби за бронзу "орлови" су доживели дебакл од Казахстана (2:5), али, од Казахстана који је дао освајача Футсал купа (пандан Лиги шампиона у великом фудбалу) прошле сезоне и за који наступа неколико натурализованих Бразилаца. И још, у само недељу дана током којих су елиминисали фаворизовани Португал, па снажну и војнички дисциплиновану Украјину, те играли продужетке са фантастичном бразилско-руском комбинацијом.

Док су имали снаге да стоје на ногама, одолевали су, али гол у последњем минуту првог полувремена избио је сав кисеоник из плућа наших играча.

За разлику од ривала, чланови наше репрезентације са поносом истичу да им није потребна помоћ јужноамеричких мајстора са "бубамаром", већ да имају довољно мотива да сами "гину" за дрес са грбом Србије. У то су нас и уверили у мечевима са противницима чији играчи зарађују много, много више него они и који су од својих Савеза добијали финансијске ињекције за одређене пласмане.

Ови момци показали су да заиста воле оно што раде и да им је стало до победе, иако већина њих никада није играла на овако професионалном нивоу. Њима није било битно да ли ће добити похвале неке познате фаце из света спорта и политике, већ су желели да на најбољи начин промовишу оно чиме се баве.

"О футсалу се последњих 10 дана много прича. Напунили смо Арену пет пута, много деце је било на трибинама и то је огромна ствар која је учињена за овај спорт. Трудићемо се да оправдамо указану пажњу. Наставићемо да радимо и да се боримо. За нас је успех пласман на било које такмичење, а камоли бити међу четири најбоља тима у Европи. Најважније је да смо извршили промоцију футсала на најбољи начин", изјавио је селектор Аца Ковачевић.

Наредно дружење са домаћим навијачима, футсал репрезентација Србије имаће у марту, када ће угостити Португал у баражу за Светско првенство које ће се у септембру одржати у Колумбији. После београдског, у априлу следи и дуел у Португалу тако да је "орловима" неопходан повољан резултат из првог меча да би елиминисали Рикардиња и екипу.

Зато им је неопходна подршка 22. марта.

Надамо се, такође, да се футсал у Србији неће свести само на репрезентацију, већ да бисмо у догледно време могли да добијемо још неки клуб на професионалном нивоу, осим крагујевачког Економца.

Сада је на потезу ФСС, јер неког новог Перића, Коцића, Рајчевића, Симића, Аксентијевића... имамо у сваком парку и школском дворишту.

Коментари / 0

Оставите коментар