Хрвати, шта Вам је?! У чему је проблем?! Ђоковић и "оргије примитивизма"!

Много је ненормалности у ова времена. Задатак сваког човека је да их, ако их примети код себе, прво ту, баш код себе, поправља. Томе и служи она две хиљаде година стара реченица "А зашто видиш трун у оку брата свог, а брвна у оку свом не осећаш?". Тачно, имамо итекако ми тог дрвећа о коме морамо да бринемо. Али, и даље заболи један трн из комшилука. Нарочито када је неоснован. Видео на ком Новак пева "Видовдан" Гоце Лазаревић био је повод да "Спортске новости" то назову позивом на линч "усташа" и затраже да га АТП казни.

Тенис 14.02.2016 | 00:15
Хрвати, шта Вам је?! У чему је проблем?! Ђоковић и "оргије примитивизма"!

Ово се заиста догодило:

У хрватским медијима појавио се један невероватан захтев. Да се Звезда избаци из Евролиге, а Новак Ђоковић да буде кажњен од стране Асоцијације тениских професионалаца. Разлог? Певање навијача током евролигашког меча Црвена звезда - Цедевита, певање коме се придружио и најбољи тенисер света.

Загребачке "Спортске новости" затражиле су да АТП казни "бар новчано" најбољег тенисера света Новака Ђоковића, јер је – тврди новинар тог листа – учествовао у позивању на линч "усташа" певајући "четничке песме".

Заправо, на снимку са утакмице Црвена звезда – Цедевита, види се како Новак у једном тренутку певуши стихове "Видовдана" певачице Гоце Лазаревић, класика народне музике.

Да све буде комичније, наводи се изјава великог борца Мира Билана који истиче "сјајно озрачје" у "Пиониру" и констатује:

"Да имамо упола овакав домаћи терен, добили бисмо далеко више утакмица у Евролиги".

Међутим, утисак који је кошаркаш понео из Београда дијаметрално је супротан од оног који је кући вратио репортер "Спортских новости", који се на Биланове речи надовезао овако:

"И то је точно. Навијачи су и против хрватског првака дали додатни потицај домаћим играчима. Сваки је дао и посљедњи атом снаге пред седам тисућа навијача, међу којима је био и најбољи свјетски тенисач Новак Ђоковић. Међутим, у цијелој причи постоји 'проблемчић'. Озрачје у којем се пјевају четничке пјесме, рецимо, комплетан (неколико строфа) Марш на Дрину или се позива на линч 'усташа', које је 'лијепо видјети опет' како би им се радиле разне ствари, врло тешко можемо назвати сјајним или фантастичним".

Даље се наводи...

"Навијачи Звезде (службено Делије, популарно Цигани, како и сами себе често називају) гласни су и издржљиви, против Цедевите су пјевали од прве до посљедње минуте, но тиме су показали и другу, такођер познату црту коначног примитивизма. Љепшег израза за пјесме, које се оре Пиониром – нема. И зато, ако је Јое Шимунић због своје глупости на Максимиру суспендиран за Свјетско првенство, Црвена звезда би због онога што пјевају њезини навијачи требала бити избачена из Еуролиге, а и АТП би могао казнити - барем новчано - Новака Ђоковића, који је у једном тренутку такођер примијећен како пјева 'стражама генерала Драже'...", пише аутор, а као доказ доноси овај снимак:

Добро. Певао човек. Па?

И, шта је то Ђоковић певао, ако је баш све певао?

"Како је добро, видјети вас опет" је традиција коју Звездини навијачи упражњавају још од јесени 2002, када су против Задра читаве три четвртине то певали. Певали хрватску песму, јер им је то била прва спортска прилика да бодре љубимце против хрватске екипе још од распада СФРЈ. Традиција са саркастичном позадином је настављена, ево, већ 14. годину у низу. Али, неко је то баш сада приметио, и спојио са Ђоковићем.

Што се певања песама у славу поменутог ђенерала, колеге из Хрватске изгледа да нису обавештене да је 14. маја 2015. Виши суд у Београду рехабилитовао команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године. А кад неко има грађанска права, има право и да му се пева. Ваљда је тако. Јер, ни у једном закону на планети не пише другачије.

И, на крају, Марш на Дрину је био марш ослободилаца, људи нападнуте земље који су, после двадесет и пет километара трчања без престанка - ударили на двапут већу силу која је хтела да им пороби земљу. Није то ништа ново за овај народ. Нити је песма "страшна за комшилук". У тој песми се пева о томе како су храбри протерали "туђина са реке наше драге". Ко са тиме има проблем... има проблем са историјом и логиком!

То је тај трн из комшилука који смета. И, о њему, само толико. Да, само толико, јер имамо ми много дрвећа да вадимо из својих очију. Па, да почнемо. Што пре, то боље.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

блбл

13.02.2016 23:23

" Марш на Дрину је био марш ослободилаца " јест ал кад би се зезали :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

13.02.2016 23:31

Глуп си 200% баш као и твоје вехабије са усташама,ако ти нешта смета онда се губи и не труј Српску земљу и ваздух.

Name

Да да

14.02.2016 05:47

Није, није. Знас, доцеали смо их са цвијецем и с осмијесима, те 1914 и 1941. Колико си необразован, мајко мила. Није срамота не знати, срамота је не знати да не знас.

Name

Ја

14.02.2016 09:14

....Да вас Клинтон не спаси, гдје би ви стали...

Name

Гробари Милици

14.02.2016 01:55

Много је глуо али будали не треба превисе замерати,ста он зна о славној историји Срба..

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

14.02.2016 07:06

Коме смета историја Срба и нису упуцени у исту нема ста да тразе у Србији а јос мање да злурадо коментарису.Навијаци имају сва права да певају песме по избору ако нису увредљиве.Оцигледно да се пораз теско подноси,посебно сто на утакмицама њихових тимова нема таквог аса као сто је нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

14.02.2016 08:09

Проблем није у песми,песма је лепа. Проблем је сто се мисли да су неки тудјини на лепој реци а то је и њихова домовина увек била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

очајни

14.02.2016 09:32

Мука је то кад се овако изгуби, сада само траже разлог и оправдање свом очају. За велику већину Ђоковић је ИКОНА, а посебно за оне који ге прозивају за пјевање ВИДОВДАНА или МАРША НА ДРИНУ. Ниски ударци јадника и шта друго рећи ? " АКО ТЕ НЕ МОГУ ВОЛЕТИ, ОНДА ТЕ МОРАМ МРЗЕТИ", е то је парола оних којима је тоико тешко поднети успех како Ђоковића, тако и Звезде., Арене, Београда, СРБА конкретно. Болесници, јадници, ....фукаре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

14.02.2016 09:37

Да видимо шта каже Wикипедиа:На Дрину (познатији као Марш наДрину)[1] је традиционални српски марш који је компоновао Станислав Бинички почетком Првог светског рата у част победе српске над аустроугарском војском на Церу. Ова песма постала је симбол храбрости Срба током Првог светског рата који су у том рату били на страни савјезника и, упркос огромним људским губицима, изашли као победници у рату. Победа малобројне српске војске над супериорном аустроуграском војском уједно представља и прву победу савезничких сила у Првом светском рату. [2] Текст за песму написао је тек 1964. године српски новинар и песник Милоје Поповић

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

14.02.2016 10:22

Боже,опрости им,знају шта раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

историцар

14.02.2016 12:05

Ја сам да се на свакој косаркаској утакмици пјевају пјесме о Дрази Михајловицу јер знамо сви колико је тај цовјек волио и и ста је све уцинио за овај спорт. Инаце Драза је и сам у слободно вријеме највисе волио рекративно да игра косарку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

14.02.2016 12:19

Невјероватно који злотвори па имал веци србомрзаца од ових ЕУ Хрватица...њима све смета цирилица,Дјоковиц,свестеници излозени новинарском сирењу мрзње и совинизма.Страсно какви су то умови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

14.02.2016 15:55

Дух усташтва се пробудио у Хрватској, Освајањем власти ХДЗ са коалиционим партнером Мостом. Сада на све начине покушавају да оцрне Господима Доковића само зато што је Србин. Немојте се спуштати на њихов ниво, јер са Хрватима никад незнате шта стварно мисле.Изјава Карамарка да цитирам, ко је против ХДЗ и Домољубне коалиције, тај је против Хрвата, или Одобравање предсједнице Китаревић вријеђање Пуповца на улици само зато што је Србин, све говори.Узмите и изјаве Министра културе Хасанбеговића, који је декларисани усташа и који негира Антифашизам, концентрационе логоре у Хрватској и Европи. Зато ГОСПОДИНЕ Ђоковићу,недај се испровоцирати,желим ти пуно здравља и успјеха у животу.

ОДГОВОРИТЕ