Анализа и најава: Има ли шампиона у Премијер лиги?!

Сјајан фудбалски викенд у Премијер лиги је пред нама, а врло је могуће да ће нам после овог кола бити мало јасније ко ће бити нови првак Енглеске. Или бар ко неће бити...

Фудбал 13.02.2016 | 13:20
Анализа и најава: Има ли шампиона у Премијер лиги?!

Када се у недељу од 19 часова буду завршиле све утакмице 26. кола Премијер лиге, људи који прате енглески фудбал поређаће се у тачно три колоне.

У првој ће поносно стајати они који ће тврдити да је сада све готово и да знамо шампиона.

У другој ће нервозних и ознојаних прстију бити они који тврде да су од почетка знали и да је било само питање времена када ће се премијерлигашко чудо "издувати", док ће у трећој скупини људи бити они који говоре да има још тачно 12 кола до краја.

Из очигледних разлога.

Лестер сити је још увек недокучива енигма за све љубитеље фудбала.
Како је неко за годину дана прешао етапу од сигурног путника у нижи ранг, до екипе која се готово холивудски спашава од испадања невероватном победничком серијом, а потом због скандала на припремама остаје без капетана који је управљао овим сокоћалом. Најџела Пирсона.

Уместо човека који је, бар је тако деловало, једини схватио како да "заузда" екипу састављену од некадашњих талената неких озбиљнијих тимова, сео је човек кога читаву каријеру прати титула баш таквог – просечног.

Али, уз то има још један надимак. Неславнији.

Кад год би се нашао на високом нивоу, који "прописују" угледни спортски новинари, и тако био у рангу са онима којима је тежио читаву каријеру, неко од супарника би слатко прошапутао "лузер" и Ранијери би тако и почео да се понаша.

Са Лестером је другачије.

Сада било ко може да саопшти Клаудију Ранијеру да је "лузер", а да га то не дотиче. Од када је кренуо "први хајп" да би Лестер могао да се нада титули првака Енглеске, он је од тада спуштао лопту и говорио да је циљ његовог скромног тима да избори опстанак. Уколико пак његове "лисице" не освоје Премијер лигу, опет нико не може ништа ружно да му каже, јер је давно са овим тимом надмашио сва очекивања. Али, кад су већ ту, зашто да не пробају?

Управо би дуел са Арсеналом, који се игра у недељу, могао да одговор на питање: Може ли то Лестер?

Од претпоставке случајности, до налажења оправдања у лошој игри њихових супарника, који до јуче и нису били њихова конкуренција, хиљаде је разлога зашто већина људи још увек изговара реченицу: "Ма, неће они још дуго".

Неће још дуго Варди постизати голове, па је поставио рекорд...

Махрезови дриблизни и асиснтеције су само случајност, говорили су...

Роберт Хут и Вес Морган су преспори...

Говорило се то у новембру, па када је Лестер "повео коло" на Божић, а потом и када су се суочили са тешким распоредом. Изборили су се са свима, а сада је ред на тим који их је у првом делу сезоне лепо спустио на земљу.

Пораз од Арсенала крајем септембра од 5:2, у коме је Венгеров тим могао да постигне и више голова, служећи се техником контранапада, послужио је за наук фудбалерима Лестера који су од тада доживели још само пораз од Ливерпула.

Али, тада се није "играло за титулу"...

Арсенал је под притиском да сада искористи ситуацију када њихови дугогодишњи супарници нису у "топ форми", свако из различитог разлога, па су сви прстом показали на њих баш онда када су приметили да Челси и Манчестер сити кашљу, док су од Манчестер јунајтеда сви дигли руке још прошле сезоне.

Ако смо о Клаудију Ранијерију говорили као човеку кога погрдно знају звати "лузером", шта тек онда рећи за Арсена Венгера који се више од деценије покушава отарасити тог епитета, али што је још горе, он се сада "прелепио" и на његов тим.

Често се може прочитати да је Арсенал вечито четврти тим Премијер лиге, па ако ово није мотивација за Озила, Жируа, Алексиса и екипу, шта друго може бити...

Нешто после ове утакмице игра се и друга врло важна утакмица, која би такође могла да говори о томе ко остаје у трци, а ко испада из потере за првим местом и новим, или првим, пехаром Премијер лиге у витринама.

У дуелу Манчестер ситија и Тотенхема, тешко је говорити о томе ко има веће шансе.

Састав "грађана" је далеко квалитетнији од свих тимова у Премијер лиги, али то показује само на моменте. Фудбалери већ знају да их тренутни менаџер неће водити у наредној сезони, па је то претпоставка великог пада у игри.

Али, говори се и о неслоги унутар састава.

"Грађани" су изгледали као "група грађана" у претходном мечу са Лестером, а највећа мана представља одбрана овог тима на коју је потрошено богатство, а још увек изгледа као кинеска копија.

Баш је одбрана оно на чему почива тим Маурисија Покетина, па уз талентоване енглеске фудбалере Харија Кејна и Деле Алија, могу свима да прети, па и Манчестер ситију. Штавише, они су тренутно другопласирани тим Премијер лиге и фаворити из сенке...

Већ у суботу нас очекује дуел Сандерленда и Манчестер јунајтеда, тек да видимо да ли "ђаволи" могу да се у овом хаосу укључе у борбу за титулу, док ћемо у дуелу Челсија и Њукасла видети да ли "плавци" икако могу до горњег дома табеле.

У сваком случају очекује нас узбудљив викенд у Премијер лиги, па колико год били велики оптимисти, све су прилике да нам ни после 26. кола ама баш ништа неће бити јасно, и каква је ово луда сезона у Енглеској?

Погледајте парове 26. кола и табелу пре њега...

субота

13.45 Сандерленд - Манчестер јунајтед
16.00 Борнмут - Стоук
16.00 Кристал Палас - Вотфорд
16.00 Евертон - ВБА
16.00 Норич - Вест Хем
16.00 Свонси - Саутемптон
18.30 Челси - Њукасл

недеља

13.00 Арсенал - Лестер
15.05 Астон Вила - Ливерпул
17.15 Манчестер сити - Тотенхем

ТАБЕЛА: Лестер 53, Тотенхем 48, Арсенал 48, Манчестер Сити 47, Манчестер Јунајтед 41, Вест Хем 39, Саутемптон 37, Евертон 35, Ливерпул 35, Вотфорд 33, Стоук 33, Кристал Палас 32, Челси 30, ВБА 29, Борнмут 28, Свонси 27, Њукасл 24, Норич 23, Сандерленд 20, Астон Вила 16.

Коментари / 0

Оставите коментар