Откривени Ајнштајнови гравитациони таласи

Ово је вест која ће унети револуцију у свет науке. Да ли ће се физика какву смо знали заувек променити?

Свијет 11.02.2016 | 22:20
Откривени Ајнштајнови гравитациони таласи

Као што смо писали, испоставило се да је 11. фебруар велики дан за науку. Наиме, данас је тим научника из асоцијације ЛИГО (Ласер Интерферометер Гравитатионал-Wаве Обсерваторy) саопштио да су откривени гравитациони таласи.

Испоставило се да је Ајнштајн био у праву. Тачно један век након што је велики научник објаснио Општу теорију релативитета, научници из опсерваторије ЛИГО су открили гравитационе таласе који настају сударом црних рупа, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Вашингтону.

Детектован је судар две црне рупе, од којих је свака имала масу 30 наших Сунца. Рупе су се пре судара убрзале до половине брзине светлости. Судар се десио 1,3 милијарду светлосних година далеко.

Гравитациони таласи су вибрације димензије простор-време који се јављају убрзањем свих облика материје и енергије. Њихово постојање је једно од кључних предвиђања Ајнштајнове Опште теорије релативитета, објављене 1916. године.

Ласерско-интерферометарска опсерваторија за гравитационе таласе (ЛИГО) на Технолошком институту у Калифорнији завршена је 1999, а гравитационе таласе је први пут, безуспешно, тражила 2002.

Опсерваторија је 2010. године ушла у петогодишњу реконструкцију како би своју апаратуру учинила осетљивијом. Редизајн је довео до десетоструко појачане осетљивости, што омогуц́ава да ЛИГО „чује“ 10 пута удаљеније гравитационе таласе и да има приступ 1.000 пута вец́ој гласноц́и свемира.

Дана 18. септембра 2015. године опсерваторија је обавила прву званичну, тромесечну пробу својих побољшаних детектора. Без икаквог додатног финог подешавања, детектори су били у стању да слушају гравитационе таласе удаљене чак 225 милиона светлосних година, што је вец́ три пута вец́а осетљивост у односу на првобитни ЛИГО.

Значај овог открића појашњавају научници.

„Како нам гравитациони таласи омогуц́ују да проучавамо свемир са новим обликом енергије која све спаја, детектори гравитационих таласа би такође могли да доведу до потпуно неочекиваних откриц́а — као што је то некада био случај са телескопом и микроскопом“, објашњава Крег Хоган, професор астрономије и физике на Универзитету у Чикагу.

„Поред тога, гравитациони таласи дају детаљан запис догађаја који су се одиграли у првих секунд или тако нешто постојања свемира, што би нам такође омогуц́ило да ограничимо моделе попут космичке инфлације и других екстремних и незабележених физичких појава раног универзума.“

Физичар са Универзитета колумбија Саби Марк је рекао:

"Гравитациони таласи су померања у простор-времену, која је Ајнштајн предвидео пре 100 година. Могу настати током рођења и судара црних рупа и могу доћи до нас чак из најудаљенијих галаксија"

Џон Батенворт, професор физике са Универзитета у Лондону рекао је:

“У једну руку, ово смо очекивали. Знамо да маса “савија” простор и време, на сличан начин на који се гимнастичар помера на трамполини. У другу руку...У ствари, постоји много ‘других руку”

Кип Торн, амерички физичар, дугогодишњи пријатељ Стивена Хокинга и Карла Сагана, поводом овог открића изјавио је:

“У наредних неколико година очекујемо још сличних сигнала са истих ових места. ЛИГО је већ спреман за огромну количину гравитационих таласа”

Он је помало иронично додао "да нас ово откриће неће нимало приближити путовању кроз време".

Из Центра за промоцију науке (ЦПН) у Београду објашњавају да је практично пре 100 година Ајнштајн поставио општу теорију релативности и написао основну једначину којом објашњава како се понаша гравитација, односно маса у целом универзуму.

Теорија релативности предвидела је једну појаву која већ цео век до сада није детектована, а иако је општа теорија доказана другим експериментима, до сада није било ниједне потврде да постоји ово што је сада потврђено, кажу у ЦПН.

Ајнштајн је практично замислио да у простору у универзуму велика маса мења простор око себе и то је налик појави када на пример, постоји затегнута површина воде и убаци се каменчић који на површини ствара талас.

"Сама теорија када је тако замишљења предвидја да када се ствара велика маса у унуверзуму она треба да прозиведе гравитациони талас, а то није исто што и талас на површини воде који је механички или електромагнетни талас. То су таласи који прожимају цео свет и нико није помислио да могу да се детектују", објашњавају у ЦПН.

Индиректни доказ је раније постојао, али се ипак својевремено испоставило да је било извесних грешки у мерењу.

"Ово сада показује да је Ајнштајн био у праву и теорија је потврђена и са те стране. Знало се да важи, али је предвиђала и гравитационе таласе које нико до сада није видео. Сада је јасно и да је тај део теорије исправан", кажу у ЦПН и додају да то откриће може да помогне да разумемо како је свемир настао.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

11.02.2016 23:40

На гравитационим таласима је радила СРБкиња Милева али је слава припала Ајнштајну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олади

12.02.2016 00:02

Браво експерту Микицу ... јел има несто а да ти не знас мозда??