Живјели, Дон Силвио! Било је то прије тачно 30 година, сјећаш се?!

На данашњи дан последњи фудбалски дон почео је да мења историју ове чаробне игре...

Фудбал 10.02.2016 | 22:00
Живјели, Дон Силвио! Било је то прије тачно 30 година, сјећаш се?!

Сведоци тог догађаја кажу да је било као код Кополе. Филм „Апокалипса данас“... Пригушени звук хеликоптера, слике експлодираних бомби у тропској вијетнамској прашуми и култна реченица пуковника Килгора: „Осећаш ли то? Напалм, синко. Ништа на свету на мирише тако. Волим мирис напалма ујутро“. Деценију након што ће Вијетконг коначно капитулирати, слична слика у Миланелу. Уместо оне врелине – хладан фебруарски дан, а ваздух над Миланом парају елисе хеликоптера којим долази будући дон светског фудбала.

На месту Роберта Дувала сада је Силвио Берлускони. Можда нема бомби, али Милан је у том тренутку изгледао можда и горе од Сајгона после америчке агресије. Измрцварен од двогодишњег таворења у Серији Б, са 15.000.000 фунти дуга, чекао је свог спаситеља.
„Тај хеликоптер ће му послужити када буде морао да бежи”, изјавио је заједљиви Стефано Такони, тада први голман Јувентуса, због чега ће га председник Ђанпјеро Бониперти казнити новчано.

Прича се да је Ањели лично платио ту казну...

Дон Силвио, наравно, никада није побегао. Заљубио се „до ушију“ у своје мезимче и направио еп о непобедивости... 

Прошло је равно 30 година од тог дана када је један човек почео да мења фудбалску историју. Да бесомучно троши новац, ствара тимове снова, да "на силу" осваја трофеје... Сви ови нови фудбалски тајкуни Берлусконијеви су потомци. Он ће, ипак, за сва времена остати најсимпатичнији газда откако је ове чудесне игре па до до ко зна када. Није све у трофејима, а било их је скоро по један у просеку за ових 30 година. Сетите се само онога: "Силвио, купи нам Роналдиња", и Дон Силвио док дланом о длан... Или када се расправљало око Ван Бастена, треба ли га куповати. Прича се да је погледао само тридесетак минута видео траке и преломио: "У реду, то је феномен, узмите га"...

За све то време Берлускони је на Сан Сиро довео асова колико неки великани немају у читавој својој историји: Гулита, Ван Бастена, Анћелотија, Рајкарда, Савићевића, Папена, Лентинија, Веу, Бобана, Бађа, Десаија, Клајверта, Леонарда, Бирофа, Шевченка, Редонда, Руи Кошту, Инзагија, Несту, Ривалда, Роналда, Кафуа, Каку, Седорфа, Роналдиња, Ибрахимовића...

Процењује се да је до сада у клуб упумпао преко 700 милиона евра сопственог новца...

За ову прилику и у неку руку обележавање 30 година Силвија Берлусконија у Милану, издвојили смо 15 његових изјава које су обележиле најуспешнију епоху Росонера:

1) О БЕРЛСУКОНИЈУ И МИЛАНУ
Милан? То је ствар срца. Скупо је, али опет скупе су и лепе жене зар не? (1986)

2) БЕРЛУСКОНИ КАО НАВИЈАЧ
Ја сам миланиста, навијач овог клуба, нисам другчији од осталих само зато што сам Берлускони. Нисам само онај Берлускони из новина. Ја сам онај који држи до срца, који је емотиван, али размишља рационално. И у фудбалу ћу бити успешан као у медијима, неће бити разлике (Ла Република, 18.фебруар 1986)

3) ПРВА ТИТУЛА
Хвала свима, лепо је имати уз себе младе људе који верују у своје снове. (јун 1987. говор на прослави титуле)

4) ВЕЧНОСТ
Све ствари којима сам се бавио у животу су биле пролазне, само је Милан вечан. (Ла Република, 27. јул 1987)

5) УСПЕХ И БАРЕЗИ
Сваки успех сам заслужио, баш као и Барези који је зарадио милионе јер је добро играо одбрану. (7. април 1989)

6) ПИЦА, МАФИЈА И МИЛАН
Надам се да смо направили тим способан да игра добар фудбал јер имамо обавезу према навијачима, али и целом свету, јер смо ми после мафије и пице највећи италијански бренд (Коријере дела Сера, 21 јул 1995)

7) О ПАПИ И МИЛАНУ
Морам да кажем да ме његова светост веома подсећа на Милан: Обоје путују по свету и проносе победничке идеје. То је идеја Богова (приликом сусрета са Папом Јованом Павлом, 1998)

8) ПРОФЕСОР БЕРЛУСКОНИ
Ја сам научио милан да игра фудбал (АНСА, 23. март 2001)

9) ТРЕНЕР СИЛВИО
Стално се прича о Милану Сакија, Закеронија и Анчелотија. А шта је са Берлусконијевим Миланом? Ја сам тај који је за ових 18 година радио све послове, постављао правила, доводио играче. Опет, као да не постојим (Ла Република, 16. март 2004)

10) ГОСПОДАРИ ТЕРЕНА
Ја сам тај који је наредио играчима да изађу на терен и преузму иницијативу. Да буду господари на трави (2005)

11) ЗБОГОМ ШЕВЧЕНКО
Растанак са Шевченком? Ми смо га одбијали, фудбалер је то сам одлучио. Морао је да удовољи жељи своје жене. А знате и сами да су жене прави шефови, много су незгодне, не можеш да им кажеш не (14. децембар 2006)

12) ПОКОРИТИ СВЕТ
Пре 20 година када је Милан био на ивици банкрота, одредили смо јасан циљ: да одведемо тим на врх италијанског фудбала, али и Европе и света. И успели смо (2007)

13) СУДИЈЕ КОМУНИСТИ
У Чезени нисмо играли лоше, али смо оштећени. Проблем је што сам ја видео три гола, а да није било офсајда. Пречесто смо жртве судијских грешака за које нико не одговара, као у комунизму. (септембар 2010)

14) АХ, ТАЈ ПИРЛО
Пирло је моја жива рана на срцу, али и свих навијача Милана. Нисмо имали намеру да га пустимо нити продамо (јануар 2013)

15) ТРУЛА ЈАБУКА
Балотели? Ако ставите трулу јабуку у свлачионицу све остале ће се покварити. Морам да просудим о личности Балотелија и никада нећу да га прихватим као део првог тима (јануар 2013)

Коментари / 0

Оставите коментар