Чудесна башта свјетлости у Дубаију!

Лоцирана у парку Забел, "Дубаи Гарден Глоw" једна је од најновијих атракција светске престонице луксуза. Реч је о највећој башти у којој је светлост коришћена да би настали облици од којих застаје дах. Главни „састојци“ овог чуда су сијалице разних боја.

Занимљивости 10.02.2016 | 12:57
Чудесна башта свјетлости у Дубаију!

Нису само цвеће и дрвеће расли последњих месеци у западном делу града. Око 150 уметника из читавог света радило је на подизању разних облика, углавном од рециклираних материјала.

Међу њима издваја се макета Бурџ Калифе висока 12 метара за чије прављење је употребљено чак 330.000 малих боца за лекове.

Власти Дубаија уложиле су 30 милиона дирхама (2,75 милиона евра) у атракцију за коју је процењено да би могла да привлачи око 5.000 посетилаца дневно.

Да би гости уживали у игри светлости и пожелели да се врате у ову башту, „постарало се“ око четири милиона малих сијалица!

„Башта је јединствена. Јарка и шарена светлост обезбеђена је захваљујући сијалицама које не троше много енергије“, истакао је Хусаин Лута, један од највиших званичника града.

Осим бројних цветова, дрвећа и животиња, као и поменуте мини-копије највише зграде на планети, издваја се и порцеланска Џамија шеика Заједа. Да би направили копију џамије која се налази у Абу Дабију, дизајнери су употребили 90.000 порцеланских шољица, тацни и кашика.

„Није реч само о нечему у чему ће деца уживати. На првом месту нам је безбедност, а одмах затим порука коју шаљемо употребом рециклираних ствари“, истакао је Лута додајући да је отварање било планирано за април, али да је популарност најављене баште била толика да су се одлучили да радове интезивирају и заврше у децембру, када је башта и отворена.

Први извештаји показују да ће се уложени труд и новац исплатити врло брзо.

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ФБиХ

10.02.2016 16:51

Браво Дубаи фантастицно

ОДГОВОРИТЕ