Фудбалски ''Ел Дорадо'' изнутра: Све је у маркетингу!

Спортски новинар из Кине Фенг Жен писао је за грчку Газету о феномену тамошњег улагања у фудбал и покушао да нам мало приближи ствари...

Фудбал 12.02.2016 | 16:40
Фудбалски ''Ел Дорадо'' изнутра: Све је у маркетингу!

Фудбалски Ел Дорадо - Кина. Ове зиме су се скоро сви бомбастични трансфери вршили само у једном правцу. Најмногољуднија земља на свету улаже огроман капитал, па смо били сведоци преласка Алеша Тешеире из Шахтјора у Ђијангсу (50.000.000 евра), у исти клуб је отишао и Рамиреш из Челсија (33.000.000 евра), а тај исти Ђијангсу је завршио прошле године на 9. месту у лиги. Гуангџоу је довео Џексона Мартинеза плативши га 42.000.000 евра што је мисаона именица за већину клубова у Европи.

Спортски новинар из Кине Фенг Жен писао је за грчку Газету о овом феномену и покушао да нам мало приближи ствари. Да објасни због чега се упумпава толики новац.
"Фудбал је веома важан када је у питању престиж спонзора који стоје иза клубова. Постоји здрава конкуренција између тимова. Када један доведе неко велико име, онда се и други утркују то да испрате. Када тимови доведу неко познато име онда привлаче више спонзора", каже Жен.

Како каже, кључна реч је - маркетинг.

"Верујем да за неколико година Кина неће морати да завиди водећим европским екипама када су она најзвучнија имена у питању. Када компаније уложе велики новац за довођење звучног имена, они тај новац поврате кроз маркетинг. У суштини, све је у маркетингу. Кинези воле фудбал и у овом спорту су направљени велики кораци последњих година. Председник воли фудбал и ради све да створи конкурентну лигу".

А, ту је и прича о ТВ правима.
"Кинеска телевизија ове године плаћа око 180.000.000 евра за права више него у односу на раније године. Ово је прелепо време за кинески фудбал и мислим да ће за неколико година наша земља имати шампионат на нивоу европског".

Коментари / 0

Оставите коментар