Ко је Фахрудин Радончић, моћник који се нашао иза решетака?

Тужилаштво БиХ оптужило је Фахрудина Радончића, предсједника Савеза за бољу будућност и делегата у Дому народа БиХ да је руководио групом која је вршила притисак на Азру Сарић, свједока у случају убиства припадника бх криминалног миљеа Рамиза Делалића Ћеле, како својим свједочењем не би инкриминисала Насера Кељмендија којем се, између осталог и за ово дјело, суди на Косову.

Босна и Херцеговина 08.02.2016 | 21:55
Ко је Фахрудин Радончић, моћник који се нашао иза решетака?

Тако је један од најмоћнијих и најимућнијих људи у БиХ доспио иза решетака, бар док не истекне једномјесечни притвор.

Ко је човјек због чијег се хапшења уздрмала и политичка сцена у БиХ, те како је од дописника загребачког листа Данас из Подгорице доспио до медијског могула и шефа једне од најјачих политичких партија у БиХ?

​​Клупу делегата Дома народа Парламента БиХ и фотељу првог човјека Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић замијенио је притворском ћелијом. Ухапшен је по оптужбама да је наредио да се изврши притисак на свједокињу у случају убиства Рамиза Делалића Ћеле - Азру Сарић, како би дала исказ у поступку против Насера Кељмендија, којим га не би инкриминисала у овом случају.

Радончић је притисак на Сарићеву, према оптужбама, вршио преко својих сарадника Бакира Даутбашића и Билсене Шахман.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да ће у процесу бити саслушано више од двадесет свједока.

„Наводе из оптужнице и кривици наведених особа тужилац ће доказивати саслушањем двадесет седам свједока, налазима четири стручна вјештака и прилагањем више од 160 материјалних доказа", рекао је Грубешић.

Истовремено, према оптужници, уз помоћ Зијада Хаџијахића, иначе запосленог у Амбасади САД у Сарајеву, покушавао је провјерити води ли се истрага о притисцима на Сарићеву на Косову, и да покуша да је заустави.

​​Заузврат је обећано, и испуњено, именовање његове супруге Нермане на мјесто амбасадора БиХ у Словенији. Због овог случаја у Тужилаштву БиХ саслушан је и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"То именовање никакве везе није имало са случајем евентуалног утицаја на свједоке за шта су оптужени господин Даутбашић и господин Радончић", тврди Борис Грубешић.

За руководство Радончићеве странке све је политичка намјештаљка и удар на европски пут БиХ, сматра потпредсједник Савеза за бољу будућност Мирсад Ђонлагић.

“СББ је потпуно увјерен да је предсједник Фахрудин Радончић апсолутно невин те да је ријеч о беспризорној политичкој монтажи која за циљ има дестабилизацију бошњачког политичког фактора, а тиме и дестабилизаију Босне и Херцеговине", рекао је Ђонлагић.

Пут који је Фахрудин Радончић прешао од дописника загребачког листа Данас из Подгорице до власника једног од најмоћнијих медија у БиХ и шефа једне од најутицајнијих странака у бх политичком животу пун је контроверзи.

На почетке, везане уз родну Црну Гору, подсјетио је новинар РСЕ Димитрије Јовићевић.
​​Јовићевић наводи како је у Никшићу Радончић завршио Вишу педагошку школу, одсјек ликовно васпитање. Склоност ка цртању потврдио је као карикатуриста, док је са 23 године постао уредник „Омладинског покрета“, листа Савеза комунистичке омладине Југославије, у чијем је импресуму писало да је био „уредник забаве“.

Врхунац новинарског ангажмана била је Радончићева улога дописника Загребачког листа Данас из Црне Горе, од 1989. до почетка рата у Босни и Херцеговини.

Политиком се Радончић почео бавити врло рано као члан Савеза комуниста Црне Горе. Био је Извршни секретар Савеза комуниста Титограда до 1988., када је смијењен у оквиру тзв. Антибирократске револуције, којом је са власти отишла комплетна тадашња комунистичка врхушка у Црној Гори а постављена нова подобна Слободану Милошевићу, коју су персонификовали Момир Булатовић и Мило Ђукановић.

​​Међутим, управо са Ђукановићем, Фахрудина Радончића веже дугогодишње пријатељство и блиски односи, који, како је потврдио црногорски премијер, трају и данас.

Двадесетак година након што је напустио Подгорицу Радончић је у Сарајеву створио империју која се мјери стотинама милиона евра. Током рата активирао се у канцеларији тадашњег команданта Армије БиХ Сефера Халиловића, а захваљујући подршци бившег предсједника Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића утицај му је стално растао.

Оформио је најприје Бошњачки аваз, који је потом постао Дневни аваз, данас најтиражнији дневни лист у БиХ.
Како је бизнис растао, слиједила је и штампарија, ТВ кућа, седмични листови... А онда су на ред дошла и два торња, један на мјесту некадашјег листа Ослобођење, који је данас хотел Радон Плаза, те други Аваз Тwист Тоwер, сједиште листа, али и његове странке.

Пословне везе градио је с данас, у најмању руку, контроверзним особама укључујући и србијанског бизнисмена Мирослава Мишковића, којем се због бројних малверзација суди у Србији.
​​
Иако у Србији немају заједничких послова, двојица контроверзних бизнисмена основали су 2007. године у БиХ компанију Президент некретнине. Као власници у регистар су били уписани Делта Реал Естате Београд, Ванити Интернатионал Цорпоратион из Белизеа и Аваз Сарајево. Партнерство је кратко трајало, а прекинуто је након што је преко Белизеа Авазу уплаћено око 4 и по милиона евра што је била прва рата за планирани тржни центар, који је касније остао у власништву Аваза.

Ту у причу улази и Насер Кељменди, оптужени нарко дилер, због којег се Радончић и нашао у притвору и под оптужницом. Везу је, прије скоро седам година, открио тадашњи први замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегориан.

У политичком магазину ФТВ-а “60 минута” рекао је да је Радончића посавјетовао да изађе из послова са Кељмендијем.

“Јер, како се буде развијала истрага против Насера Кељмендија, ова ће средства бити замрзнута и ако се његова средства појаве у вези с тим, онда ће и његова средства бити замрзнута. Он јесте прихватио тај савјет, повукао је новац из Ванитy Интернатионала. То је једно међународно предузеће регистриовано у Белизеу које послује с Кељмендијем", рекао је тада Грегориан.

Та је веза прекинута, али, како тврди новинар Центра за истраживачко новинарство Мубарек Асани, не и њихово пријатељство и други послови.

„Кељменди је, према нашем истраживању имао пословну сарадњу са његовом компанијом Аваз и размијенили су вриједне некретнине у Сарајеву и Зеници. Према уговору о размјени некретнина Аваз је дао кућу од око 450 м2 на Илиџи, а заузврат је од Кељмендија добио пословни простор од 120 м2 у Зеници. Разлику циејне од 200 хиљада марака Кељменди је уплатио на рачун Аваза. ЦИН је открио и да је Кељменди из САД наручио три џипа „гранд цхерокее“. Два блиндирана возила су транспорована у БиХ и поред забране америчких власти, а један од тих забрањених аутомобила купио је Аваз", објашњава Асани.

Хапшењем, а потом и подизањем оптужнице на Косову Радончић бива увучен у још једну аферу с особом за коју се наводи да је један од највећих шефова подземља на Балкану. Према наводима из оптужнице против Кељмендија, повезан је са убиством Рамиза Делалића Ћеле, што је читајући оптужницу навео и међународни тужилац Андреw Хугхес.
​​
„Насер Кељменди у удруженом подухвату према нашем спису број 23-60К са Фахрудином Радончичем, Екремом Лекићем, Мухамедом Гашијем, Милованом Јеремићем, Љубишом Бухом званим Чуме, Миланом Остојићем званим Сандокан, Насером Орићем, Сенадом Шахинпашићем, Небојшом Вукомановићем, Страхињом Рашета и другима, организовао, основао, надзирао и управљао директно структуром организоване криминалне групе или активнио учествовао у овој групи, знајући да ће његово учешће допринијети извршенују тешког кривичног дјела тешко убиство над супарничким криминалним вођом Рамизом Делалићем", наведено је у оптужници.

Новинарка РСЕ са Косова Амра Зејнели о овом је случају разговарала са адвокатом Насера Кељмендија, Бесником Берисхом, који у изјави за наш програм наводи да је име Фахрудина Радончића поменуто само у изјави Шејле Турковић. Она је Суду рекла да је Радончић у сарадњи с осталима учествовао у припремама за убиство Рамиза Делалића.

„Иначе, ниједном и ниједан други свједок није поменуо његово име , а њена изјава није била поткрепљена. Што се његовог хапшења тиче, ради се о једном другом случају који се уопште не повезује с овим случајем на Косову. Од онога што смо прочитали сумња се на утицај на свједока у процесу у којем није јасно да ли је тај свједок из процеса на Косову или из оног у Босни. Колико ми знамо, постоји још један процес у Босни и Херцеговини. За сада је немогуће закључити колико је његово хапшење или притвор повезано са случајем господина Кељмендија, али је чињеница да његово хапшење више личи на политичку борбу, него на хапшење засновано на правним чињеницама", казао је Бериша.

Радончић, који пред Косовским судом, а у вези с Делалићевим убиством, треба да се појави већ наредни мјесец, каже како се ради о позивању у својству свједока.

„Суд ЕУЛЕX-а је забранио тужиоцу Хугхесу да ме спомиње као оптуженог већ само свједока", поручио је поводом тог случаја Радончић.

Мубарек Асани наводи да и поред тога што Радончић негира пријатељске везе с Кељмендијем и повезаност с оптужницом на Косову, свједоци, који су и сами оптужени за Делалићево убиство, тврде другачије.
​​
„Радончић стоји иза тврдње да није пријатељ с Насером Кељмендијем. Међутим, други саговорници који се наводе у оптужници исто као чланови те организоване групе су нам тврдили да је Радончић, али и они заједно с Кељмендијем, имали заједничке састанке у Радон Плази, чиме смо доказали да господин Радончић не говори истину и да нешто крије", каже Асани.

Апетити Фахрудина Радончића прерасли су пословну сферу па је 2009. формирао Савез за бољу будућност - странку која је забиљежила респектабилне резултате на политичкој сцени. Иако му је „за длаку“ измакло мјесто члана Предсједништва БиХ, на које је доспио његов политички ривал Бакир Изетбеговић, Радончић се, ипак, окушао у власти и то као министар безбједности БиХ.

Најавио је „цунами“ у борби са криминалом, рјешење политичких убистава која су деценијама обавијена велом тајне, и још много тога ... Међутим, након протеста у фебруару 2014. Радончић бива смијењен, а Странка демократске акције га је оптужила да је покушао извршити државни удар.

Потом је странка прешла у опозицију, гдје је била све донедавно, када је уз СДА формирала нову коалицију, а Радончић се на велика врата вратио у политички живот.

(РСЕ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ето види

08.02.2016 21:11

Ето видис како се кримоси свих националности дрзе и воле. А народ глуп и мрзи се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

осоје

08.02.2016 21:12

Карте Су на столу, обрацуни су поцели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

08.02.2016 21:15

Све је јасно о цему се ради, сметају америма да тргују дрогом. Колимо фирми и ннититуција је сместено у његовој тврдјави из РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надимак

08.02.2016 21:37

Факат је слаб за бакира. Цело је био Бакиров цовјек, убили сте га, сад полако падате сви један по један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мушан

08.02.2016 22:56

Управо му Бакир и пакује неке небитне ствари , а све ради сумње да је српски човјек и да ради за БГ , јер му смета да ојача ИСИЛ и ВЕХАБИЗАМ У БИХ . Следећи је Бакир и његови шејтани који су смакли доста људи у БИХ , од Јозе , Угљена и многих других . У свему има доста Сефера и његовог сина , а и Хрвати у БИХ раде да се Бакир уклони , што је он видио и обећао им трећи ентитет .

Name

роб

08.02.2016 21:53

Босс

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО

08.02.2016 21:59

ПРАВО БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО. НАРОД ЛУДИ СЕ СВАДЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

08.02.2016 23:23

Ево Радонцицу јос једно милионце у џеп, кад му ништа не успједну доказат онда следи наплата оштете и из дзепа ових који сада ликују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пекар

09.02.2016 05:36

Глупи народ немозе да сконта да елите у БиХ водзе које народу протурају мрзњу И национализам уствари немају везе И нису висе ти,него у БиХ политицари су постали мафиа раде ста зеле а на власти остају јер трују народ са мрзњом а стите једни друге. Све док народ то небуде схватио неце бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

09.02.2016 14:29

А ста народ да ради, па сви су лопови на политицкој сцени, а и народ пуно бољи није

Name

ти

09.02.2016 06:18

Увијек сам ја говорио наркотици.нисам струцан ал цуј новине марка и обогатис се зграде никле немају их новинске куце у европи са милијонским тиразима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yуг

09.02.2016 08:10

УДБА је наша судба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

09.02.2016 11:24

Фахро је обицни примитивац.

ОДГОВОРИТЕ