Мушка брада садржи антибиотике

Истраживање спроведено у Лондону установило је да неке од бактерија које расту у мушким брадама имају антибиотска својства.

Здравље 08.02.2016 | 08:50
Мушка брада садржи антибиотике

Откриће је значајно у време када прекомерна употреба синтетичких антибиотика чини патогене бактерије све отпорније на третмане.

Распострањена употреба антибиотика за стања која их не захтевају изазвала је мутације у појединим врстама бактерија, претварајући их у такозавне супербактерије. Као резултат, болести које су некада биле излечиве антибиотицима, као што су упала плућа и инфекције бубрега, постале су поново смртоносне.

Међутим, недавни лабораторијски тестови у Британији показали су да неке од бактерија у мушким брадама производе супстанце са антибиотским својствима.

"Из 20 мушких брада успели смо да изолујемо најмање стотину различитих бактерија и око 25 процената од њих показало је антибиотске активности против наших индикатора", каже Адам Робертс са Универзитетског колеџа у Лондону, пренео је Глас Америке.

Ово истраживање било је подстакнуто медијским извештајима у којима је наведено да у мушкој бради има више бактерија него на клозетској шољи.

То је изазвало дебате о томе да ли су браде добре или лоше за мушко здравље.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар