Роботи ће 2035. године водити пола послова у Јапану

Аналитичарска компанија Номура Ресеарцх Институте (НРИ) коју води истраживач Јуми Вакао, дошла је до закључка да ће у наредних 20 година готово половина послова у Јапану моћи да се обави од стране робота.

Информационе технологије 05.12.2015 | 22:12
Роботи ће 2035. године водити пола послова у Јапану

Радећи са професором Мајклом Озборном са универзитета у Оксфорду, који је раније истраживао исту ствар у Великој Британији и САД, тим из НРИ института је истраживао више од 600 послова и дошао до закључка да до 49 посто радних места може да буде замењено рачунарским системима.

Тим је истражио колико је вероватно да свака позиција буде аутоматизована, а све је базирано на основу степена креативности која је потребна. То су значи да су послови као што је испорука добара или пољопривредни радови могу да буду обављени од стране робота, док рецимо писање, учење и слични послови неће бити преузети од стране рачунара (робота) у скорије време. Резултати које је НРИ добио за Јапан су виши од оног што је Озборн добио за Велику Британију (35 посто) и САД (47 посто). Он је додао да је ово само хипотетички прорачун и да нису узети у обзир социјални фактори.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар