Бањалучанин шампион у бесједништву!

Прву награду, у категорији импровизације, на такмичењу у бесједништву које је прошлог викенда одржано у Сремској Митровици, освојио је апсолвент Правног факултета у Бањалуци Ђорђе Кнежевић.

Република Српска 01.12.2015 | 09:00
Бањалучанин шампион у бесједништву!

Са 23. такмичења у бесједништву "Сиријум, Луx Верби", које је у прошлу суботу завршено у Сремској Митровици, у Бањалуку стигле су двије вриједне награде.

Прву награду у категорији импровизације освојио је апсолвент Правног факултета Универзитета у Бањалуци Ђорђе Кнежевић, док је трећу награду у категорији ауторске бесједе освојила однедавно дипломирана правница Оливера Шево.

Оба бесједника у Сремску Митровицу путовала су у име Центра за реторику и говорништво "Институтио ораториа", који дужи низ година при Правном факултету води проф. др Никола Мојовић, пишу "Независне новине".

Такмичење се, иначе, одржава у три категорије: ауторска бесједа, интерпретација и импровизација, а поред бањалучког Правног факултета учествовали су Правни факултет из Београда, Филолошки факултет из Новог Сада, представници позоришта "Добрица Милутиновић" из Сремске Митровице, Факултет умјетности из Приштине са сједиштем у Косовској Митровици и многи други.

Ђорђе Кнежевић, како каже, први пут учествовао је у једном такмичењу у категорији импровизације и ова награда му је најзначајнија у трогодишњем бављењу бесједништвом. Тема коју је добио у квалификацијама била је "Што сејеш, то ћеш жњати", а у финалном дијелу такмичења причао је на тему "Немој да ти туга дуго траје, иди види на кога пас лаје".

Ђорђе Кнежевић

"На прву тему рекао сам да Швеђанима не треба да продајемо скијање, ни Бечлијама филхармонију, него да треба да будемо представници сопствене културе у Европи и свијету. На другу тему причао сам да пси лају на нашу слободу, да нам је покушавају ограничити, да терероизам свакодневно пријети слободи говора, а са друге стране да причама о тероризму власт крије сопствене недостатке", рекао је Ђорђе Кнежевић, који је иначе и гитариста и вођа бањалучког бенда "Важно обавјештење". Он каже да иако се у многоме разликују, музику и бесједништво, поред креативности, повезује и порука коју треба послати публици.

Код бесједништва, открива Ђорђе, поред храбрости, информисаности, актуелности, аргументованости, најважније је да у првих пет реченица купите публику, јер ако вам је излагање досадно на самом почетку, послије можете причати и о тајнама египатских пирамида нико вас неће слушати. Међу бесједницима Кнежевић узоре види у владици Николају Велимировићу и професору Михаилу Ђурићу, који је критиковао устав из 1974. по којем се касније и распала СФР Југославија, а овај је због тога што је говорио истину робијао двије године непосредно након доношења устава.

Оливера Шево награду је освојила темом "Високо ти свуд у нас главу диже празан клас", гдје је причала о постављању индивидуалне одговорности за ратне злочине на простору БиХ и Хрватске, те о лошем пресуђивању Хашког трибунала, чије су пресуде правно обавезујуће.

"Бесједништво је јако важно за правну каријеру, али како је важно за било којег правника, тако је важно и за било коју особу на овом свијету, јер оно што нам је дато од природе јесте да говоримо, и ми сваки дан говоримо, а што љепше то чинимо, то је боље за нас и околину", казала је Шево, уз наду да ће бесједништво уз помоћ Центра "Институтиа ораториа" бити све популарније међу младим људима у Бањалуци.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар