За све оне који су пропустили Дан СФРЈ

Ретко који државни празник се "толико примио" међу грађанима бивше СФРЈ као овај. У спомен на давна времена, без обзира на ставове о бившој нам држави, подсећамо вас на овај празник...

Регион 29.11.2015 | 10:29
За све оне који су пропустили Дан СФРЈ

Историјски, 29. новембар обележавао је годишњицу Другог заседања АВНОЈ-а, када је у Јајцу 1943. донета одлука о федералном устројству државе, а у стварном животу био је праћен правом свечарском атмостфером, обиљем хране и пића, свечаним академијама и наравно, нерадним данима...

Након завршетка рата, 1945. године, 29. новембар се славио као Дан Републике и био један од највећих празника у некадашњој СФРЈ - прослављао се два нерадна дана уз свечане академије у главним градовима република бивше државе, дељење ордења, почасне плотуне.. Празник није преживео распад СФРЈ ни у једној републици некадашње заједничке државе осим у Србији, где је укинут тек 2002.

Друго заседање АВНОЈ-а одржано је 29. и 30. новембра 1943. године и на њему је донета одлука да се Југославија изгради на федеративном принципу, под вођством само једне странке - Комунистичке партије Југославије.

На том скупу је одлучено да се будућој Југославији припоје јужнословенске територије које су на крају Првог светског рата остале у саставу Италије (Истра, Задар, Словеначко приморје, Јулијска крајина и друге).

Одлучено је и да се формира Национални комитет ослобођења Југославије (НКОЈ) који је имао извесна својства владе, а одузета су законска права југословенској влади у избеглиштву, забрањен је повратак у земљу краљу Петру ИИ Карађорђевићу, до краја рата.