Повлачење би било лош политички потез Срба

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да Република Српска треба и наставиће да слави Дан Републике 9. јануара, те да ова странка не жели прихватати рјешења у БиХ која ће се заснивати на прегласавању нити једног, а поготово два конститутивна народа. Бореновић је, гостујући синоћ у Дневнику 2 БН ТВ рекао да на данашњем састанку политичких представника Српска треба да се покаже јединствен став поводом одлуке Уставног Суда БиХ.

Република Српска 28.11.2015 | 21:50
Повлачење би било лош политички потез Срба

Бореновић је најавио да ће учествовати на састанку политичких представника у Републици Српској, те нагласио да кад је у питању Дан Републике нема несугласица међу политичким партијама. Бореновић је за БН ТВ рекао да није паметно да се представници српског народа повлаче из заједничких институција и на тај начин смањују простор за политичко дјеловање.

“Нама тамо требају мудри и озбиљни људи који ће знати штитити интересе Републике Српске, који ће се понашати потпуно одговорно према институцијама и грађанима Републике Српске. БиХ је наша, имамо право на њу. Хоћемо да искористимо економске и друге бенефите од БиХ, али нећемо дозволити да се са нама било ко поиграва”, каже Бореновић и додаје да је Уставни Суд БиХ је донио одлуку прегласавању два конститутивна народа, што је потпуно погрешно и је потребно учинити све како би се промјенио метод рада ове институције.

“Инсистираћемо да се не спроводи одлука Уставног Суда БиХ, то је наше демократско легитимно право, и биће једна од 90 одлука Уставног Суда БиХ која није спроведена.”

Избор новог предсједника ПДП-а је нова шанса за развој ове партије, али и да се покушају успоставити нови политички стандарди и модели понашања у Републици Српској, каже Бореновић. Он додаје да се на Сабору ПДП-а видјело да је ова партија битан фактор и у Републици Српској, а и шире.

“На Сабору који је био одраз јединства смо видјели да имамо подршку партнера из Савеза за промјене, доласком министарке у Влади Србије Јадранке Јоксимовић и видео поруке представника ЕК господина Дола из Брисела је доказ да је ПДП битан факртор у Републици Српској, БиХ, региону али и цијелој Европи”, нагласио је Бореновић.

Приоритети партије остају исти, економија на првом мјесту, одлучна и безкомпромисна борба против корупције и криминала и тероризма, социјална политика и борба за бољи наталитет закључио је Бореновић.

БН ТВ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Цезар

28.11.2015 21:16

Како у уставном суду једне државе могу сједити три странца? Да није жалосно било би смијешно. Ово није ни банана држава. Спрдају се с нама већ 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полижите што сте пљували...

28.11.2015 21:49

Нека Црнадак води инострану политику, за то је министар.Само да је политички мудар не би "истрчавао" прије шефа своје партије.Шеф му рече да није паметно...

Name

све се враца...

29.11.2015 09:08

Бореновиц прво сто уради као нови сеф странке одазва се на позив Бакира Изетбеговица! Правицемо ми Иваница од блата.

Name

логика

29.11.2015 09:36

Па тако сто су устав написали странци и они га једино разумију.

Name

Полижите што сте пљували...

28.11.2015 21:16

Бореновић је за БН ТВ рекао да није паметно да се представници српског народа повлаче из заједничких институција и на тај начин смањују простор за политичко дјеловање. Кад је тако под хитно смијени политички неспособног и брзоплетог Црнадка који се излетио са изјавом о повлачењу из заједничких институација БиХ, из твоје је партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

28.11.2015 21:37

Када би мало боље слусали или цитали оно ста се писе или ста неко казе,онда би ваљда и схватили ста је Црнадак рекао.Он није рекао да це се повуци него, "ако буде донесена одлука о повлацењу да це је он испостовати и да је он неко коме у прослости није било страно да одступи од функције зарад висих циљева". Цовјек је хтио реци да није срастао за фотељу, а изјава је такодје извадјена из контекста да би звуцала сто сокантније. А када се говори о доносењу одлука, неце сам Црнадак или било ко други одлуцити несто индивидуално за себе него је он мислио на заједницки став СзП-а који це сви постовати.Мислим да је ово вецини и било јасно али да је некоме у интересу да омаловази Црнатка који изузетно добро ради свој посао и као такав је трн у оку црвеним кмерима.

Name

Полижите што сте пљували...

28.11.2015 21:58

Нека Црнадак води инострану политику, за то је министар.Само да је политички мудар не би "истрчавао" прије шефа своје партије.Шеф му рече да није паметно...

Name

Православац

28.11.2015 23:18

Црнадак је рекао да му неће бити проблем да се повуче ако тако одлуче представници свих српских политичких партија! Само напријед представници срба из СЗП а поготово Црнадак!!!

Name

Днк

28.11.2015 21:24

Тако је, само мудро Бореновићу.Црнадак је наиван као мало дијете...изјаве су му политички самоубилачке.На срећу ту су доста мудрији и искуснији Босић и Чавић, па се Браниславе држи њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кисели купус

28.11.2015 21:25

Бореновицу, организујте састанак ван бајиних двора, тзв Мордора. Не треба му дати ни мало кредибилитета, слупао нас је у парампарцад, нецемо се опоравити ни за 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.Ранковиц

28.11.2015 21:44

Ви висе незнате ил би пискили ил какили.Одлуците се вец једном.Дволицност је најгора особина једног цовјека.Ви само себе гледате и своје инетересе а народ вам је битан само кад требају гласат за вас тад се сјетите па понесто казете и за народ али обецање лудо радовање.Фатате ову јадну биједу на те форе национализма и националних инетереса као ви се борите за несто,да да борите али за себе и своје дзепове а народ нека блеји и науцио је.Знаци за вас је БиХ васа само ако имате неку корист да искористите економске и друге бенефите од ње.Јадно и залосно да залосније немозе бити.Јесте ли се икад упитали како обицни народ зиви у тој БиХ који су .зивотима платили за њу од цега само ви имате корист.Него де ви нама јос који празник уведите нпр.Додикдан,Младендан,Ивандан,Зељкадан,Браниславдан и да вас не набрајам све па нек сваки од тих дана се слави по три дана таман неце нам ни 365 дана поклопит док се иславимо.Нецемо ниста радит само цемо славит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

28.11.2015 22:07

Браво царе.100% се слазем.

Name

Полижите што сте пљували...

28.11.2015 21:57

Сам сам у Савезу за промјене, подржавам савез (СДС) али брате мисли не знате водити политику, Додик вас "шалта ко малу дјецу", намеће вам правила игре, игра се с вама, сад "топло, сад хладно" а ви све "ко мечка играте како он свира"

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

28.11.2015 23:03

Тачно.

Name

Топ

29.11.2015 08:13

Питање је зашто је тако? Или нису капацитет или их нечим држи у шаци?

Name

Циа

28.11.2015 22:28

Лицно сматрам да је погресан потез иступање из институција јер кроз њих се мора борити и заступати интереси српског народа.Засто се није огласио ВСТС и г Тегелтија.Имамамо српске прwдставнике у институцијама који лосе заступају српске националне интересе кроз градјанска и уставна права ту треба послат искусне вукове а не глумце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све је ово једна голема трговина

28.11.2015 22:58

Па не мозе ВСТС да тумаци или критикује одлуке уставног суда. Пласим се да босњаци никада неце дати сагласност да се из уставног суда избаце странци, а безњихове сагласдноости промјене састава суда нема. Исто као сто рецомо Срби никада неце дати сагласност да БХ призна Косово а ста би Хрвати и босњаци урадили сутра

Name

Крајишник

28.11.2015 23:10

Јесу ли ти вукови Душманка Мајкић и онај мали из источног Сарајева, јебига, заборавио сам у име. Ах да, Клошарац. Хм, имена се збија не могу сјетити. Само овог надимка. Или да пошаљу Момчила Крајишника и оног надридоктора, хм...ах да Калинића?

Name

зумба

28.11.2015 23:14

Знаци ли то и да се 6000 Срба који тамо раде повлаце и остављају радна мјеста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.11.2015 09:31

Зашто не ако је то интерес Републике Српске. Колико је Срба иступило из институција тзв. РБиХ, 1992. године и прешло на страну која се борила за свеопшти инетрес Срба.

Name

Око соколово

28.11.2015 23:45

Бореновићу, о тако крупним стварима се такве изјаве не дају док се не састану лидери савеза за промјене! И све не изанализирају и не заузму заједнички став. Или сте се расули??? Да ли је то што си изјавио став ПДПа? Или је то твој став! Или ти је то шапнуо Младен Иванић који је управо одступио са мјеста предсјеника ПДПа. И поставио тебе, али да слушаш. А он опет слуша Александра Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

01.09.1992

29.11.2015 09:22

Под хитно грб и заставу вратити у устав РС!!!!!!

Name

МР

29.11.2015 02:49

БОРЕНОВИЋУ БОРЕНОВИЋУ АКО ВЕЋ МОРАШ,ПОШАЉИ ЗАМЈЕНУ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

29.11.2015 05:47

Политика је као струја ако не знас са њом уби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

29.11.2015 08:48

Ви српски политицари из РС сте неспособни и несреце за српски народ. Неце нама Бакир И. укинут РС , укинуцете је ви васим радом или боље рецено нерадом.Дај бозе да гресим али ни данас се нецете договорити и изаци са јединственим мисљењем у вези 9.Јан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

29.11.2015 09:19

Неће представници РС напустити заједничке органе као и што до сада то нису чинили, а било је и већих повода и разлога. Нису луди да се одрекну силних пара и привилегија. Лако је Мајкићки и Шпирићу да напусте органе БиХ када су до сада инкасирали на стотине хиљада КМ (само њих двоје). На крају ће и опозиција и позиција донијети "мудру" одлуку да ипак остану у заједничким органима, да је то ипак интерес РС и наставиће да грабе паре као и што су до сада грабили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гост_3088

29.11.2015 14:13

Направили би медведју услугу онима који су осмислили сценарио ако изадјате из заједницких институција!Зар се немозе тразити кроз институције разне реформе амандмани одлуке реконструкцихе и да срби тразе оцјену уставности рецимо дана дрзавности БиХ.,итд.

ОДГОВОРИТЕ