Ударање дјеце (ни)је за њихово добро

"Тучем своје дијете јер је непослушно". "Ако не добије батине неће урадити оно што треба". "Кад једном добије батина, други пут ће знати шта треба". "Тучем дијете јер не знам како другачије да ме послуша".

Република Српска 28.11.2015 | 19:19
Ударање дјеце (ни)је за њихово добро

Звучи познато?

На простору бивше Југославије одувијек је важила она “батина је из раја изашла”. Је ли тако или није знају они који су из батина извукли дебљи крај. Постали су жртве насиља, а да тога нису били ни свјесни. Неки ипак тврде да то што су у дјетињству добијали ћушке није утицало на њихов развој и да су данас стабилне личности.

Иако је Студија генералног секретара Уједињених нација о насиљу над дјецом поставила 2009. као циљну годину за остваривање потпуног укидања физичког кажњавања дјеце на глобалном нивоу, трећина земаља чланица увела је ову забрану. У Републици Српској та мјера још увијек није уведена у Породични закон. У закону стоји да је забрањено насиље, али одредба о забрани физичког кажњавања у циљу дисциплиновања и васпитавања дјеце је изостављена.

“У Породичном закону прописана дужност и обавеза Републике Српске да посредством надлежних органа, предузима све потребне мјере за заштиту дјетета од сваког облика занемаривања, насиља, злостављања као и од сваке врсте експлоатације. Прописано је да родитељи и остали чланови породице не смију дијете подвргавати понижавајућим поступцима, душевном и тјелесном кажњавању, односно злостављању. Ако су родитељи, односно онај родитељ код којег дијете живи, злостављали дијете, занемарили или је код дјетета дошло до поремећаја у васпитању, орган старатељства може дијете одузети и повјерити га другом родитељу, неком другом лицу или одговарајућој установи” рекли су нам у Министарству правде, наводећи да за ову годину нису предвиђене измјене Породичног закона.

Иако је Омбудсман за дјецу Републике Српске упутио Приједлог за измјену овог закона којом би се Република Српска прикључила Земљама у региону од којих су неке попут Хрватске и Црне Горе овај закон већ усвојиле, али и Србије која је на путу ка усвајању истог, из Министарства правде истичу да за рјешење овог проблема није довољно само донијети закон.

“Имајући у виду чињеницу да било који облик насиља представља озбиљан проблем и оставља посљедице на сваког човјека, мишљења смо да није довољно само донијети законско рјешење, већ је обавеза на родитељима, наставницима, стручњацима, да им најбољи интерес дјетета буде приоритет јер су дјеца наша будућност. У том смислу потребно је поштовати ставове дјетета, показати да нам је њихова добробит важна, омогућити им заштиту од било којег облика дискриминације јер нам је обавеза да им обезбједимо квалитетно одрастање и просперитетнију будућност”, истакла је Сања Џомбић, портпаролка Министарства правде.

Из Омбудсмана за дјецу се слажу са овим ставом министарства наводећи да је пракса у многим европским земљама показала да није довољно само донијети закон о забрани физичког кажњавања дјеце.

“Једнако је важно радити на едукацији јавности и помоћи родитељима у избору алтернативних облика дисцплиновања дјеце - не због закона, већ због дјетета и његових потреба, јер дјеца као и одрасли имају једнако право на поштовање њиховог људског достојанства и тјелесног интегритета, зато дисциплиновање дјеце значи научити их прихватљивом понашању, усмјеравати их и подржавати од најранијег узраста, прилагођено њиховим потребама и могућностима, и не заснива се на страху и сили, већ на изградњи повјерења, разумијевања, блискости и узајамног поштовања”, рекла је за МОНДО Нада Граховац, додајући да иако Породични закон утврђује да родитељи не смију подвргавати дијете понижавајућим поступцима и казнама, као и да су родитељи дужни да заштите дијете од различитих облика насиља, степен толеранције насиља над дјецом у друштву је још увијек изражен на шта указују и извјештаји о насиљу над дјецом не само у БиХ већ и земљама окружења.

Центар за Социјални рад
Запослени у Центру за социјални рад су за десет мјесеци ове године од родитеља одузели петоро малишана и то најчешће због занемаривања, злостављања, алкохолизма. Прошле године родитељима је одузето осморо дјеце.

„Иако се извјештаји односе само на пријављене случајеве, и не одражавају право стање на терену, бројке забрињавају, посебно ако се има у виду да су и дјеца у најранијем узрасту, до 4 године изложена различитим облицима насиља“, истиче Граховац.

Пракса у бројним европским земљама које су забраниле физичко кажњавање дјеце показала је да нема доказа да је дошло до интензивирања пријава или поступака против родитеља. Сви се слажу да то и није циљ. Циљ је подршка и помоћ родитељима да без примјене насиља „спријече и разријеше сукобе са дјецом“.

“Забрана физичког кажњавања дјеце захтјева интензиван рад у три подручја: правној реформи (успостављање правног оквира који забрањује физичко кажњавање дјеце и штити дјецу од свих облика насиља), реформи политике (а, што укључује програме превенције, промоцију позитивног родитељства), подизање нивоа свијести (мора се створити простор за разматрање свих питања везано за физичко кажњавање дјеце, активно учешће струке за налажење рјешења)”, истакла је Граховац из Омбудсмана за дјецу.

Иако је Европски суд за људска права оспорио концепт „разумног кажњавања“од стране родитеља многи се и даље држе тога да “пар пута преко гузе” или пецка по рукицама неће озбиљно угрозити здравље дјетета, како физичко тако и ментално. Оно што је битно нагласити је да дјеца која добијају батине сигурно не знају разликовати “разумно” од неразумног кажњавања, односно насиља.

Психолог Снежана Јонџа нам је појаснила да када се говори о физичком кажњавању и физичком злостављању битно је нагласити да се стручна јавност разилази по питању тога да ли раздвајају ова два појма или не.

"Они који раздвајају сматрају да треба да се прави разлика између физичког кажњавања и физичког злостављања. По овим стручњацима физичко злостављање представља физичко повређивање дјетета које оставља повреде на дјететовом тијелу (ударање дјетета по било ком дијелу тијела осим по дебелом месу аутоматски се третира као физичко злостављање јер може да нанесе повреде). Физичко кажњавање је психотерапут Зоран Миливојевић дефинисао као ударац по дебелом месу дјетета у сврху изазивања боли али никако и повреде”, рекла је Јонџа за наш портал.

Постоје различите ситуације у којима родитељи потежу за батинама. Најчешћи разлог је тај што родитељи немају репертоар других техника које могу да искористе у различитим ситуацијама.

Превенција
“Програми превенције уведени су у образовни систем, резултат неће дати данас, али дугорочно дио су укупних мјера и активности у превенцији насиља над дјецом и дио активности који мора да прати измјене Породичног закона у дијелу забране физичког кажњавања дјеце”, кажу у Омбудсману Републике Српске.

“Сматрам да у глобалу не треба физички кажњавати дијете, али некад је то просто неизбјежно. Кад су дјеца мала, као у мом случају онда је неке ствари немогуће објаснити ријечима. Моја супруга и ја се максимално трудимо да избјегавамо “батине”, али мишљења сам да ако пар пута добије преко “гузе” или по рукици неће имати негативне посљедице по њено здравље”, рекао нам је отац трогодишње дјевојчице.

Снежана истиче да је велики проблем што највећи број родитеља са овог подручја не познаје друге методе дисциплиновања дјеце. То доводи до тога да или користе батине као главни метод дисциплиновања или одлуче да неће користити батине али не користе ни друге методе дисциплиновања па дјеца врло брзо постану размажена.

Школица за родитеље
Удружење "Нова генерација" већ три године проводи "Школицу за родитеље или како васпитати дијете у савременом добу“, и искуство нам говори да су родитељи веома заинтересовани да похађају ову едукацију и да преиспитују и унапређују свој васпитни стил, каже психолог Снежана Јонџа.

“Важно је нагласити да дјеца постају размажена не зато што их превише родитељи мазе већ зато што изостане дисциплиновање, али исто тако дисциплиновање дјеце батинама потенцијално води до великог броја негативних посљедица по дијете", каже Јонџа и додаје да је едукација родитеља неопходна.

“Ако имамо друштво у којем се са генерације на генерацију преносило физичко кажњавање и злостављање као главни методи дисциплиновања дјеце, за очекивати је да родитељи не знају како би другачије. Да би се спријечило преношење тих метода на наредне генерације неопходно је систематски радити на едукацији родитеља и обезбиједити родитељима континуирану подршку приликом увођења нових метода, како би имали могућност консултација у различитим за њих дискутабилним ситуацијама у којим се могу наћи током васпитања дјеце".

О посљедицама “батинања” дјеце, Снежана каже да оне могу бити бројне и зависе од бројних чиониоца.

“Један од првих је атмосфера у породици. Уколико је атмосфера у породици пуна љубави и подршке уколико се догоди да је дијете физички кажњено по дебелом месу сматрам да неће оставити посљедице на дјететов психо-физички развој, али уколико се то догађа у породици у којој не постоји исказивање емоција и у којој нема емотивне топлине и подршке тада ће сваки ударац остављати траг на дјетету. Због свега овога је од огромног значаја да се ради на превенцији злостављања деце кроз едукације и на обезбјеђивање адекватне помоћи и подршке свој дјеци која су жртве насиља”, каже психолог Снежана Јонџа.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Да

28.11.2015 18:27

Укратко не смијете туци своју дјецу јер це вас прогласити за насилнике и манијаке а дјеца нек вам јасу по глави и вама и наставницима и комсијама и свима а ви правдајте са фкоскулом таква су дјеца..и кад поцну носити орузје, дрогирати се и ступати у сеxуалне односе са 12 година ви реците ниста им не моземо и водите их код тих истих дебилних психолога као мустерије до краја зивота. Или мозете поалусати Соломона као најмудријег: безумље је дјетету везано за дусу, прут којим га туцес одагнат це га од њега..или Не зали прут над дјететом својим, на погибао његову да не зали дуса твоја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

28.11.2015 23:21

ДА! Једна мудра СРБска изрека каже "Да на младима свијет остаје" а ову мисао потврђује и Библија каја учи "Да се у дјеци нашој продужује живот наш." Зато је брига о васпитању дјеце одувјек била најважнија дужност и обавеза прије свега Родитеља а затим државе и цијелог друштва. Знали су добро ову истину њемачки нацисти, италијански фашисти и совјетски комунисти који су одузимали дјецу од њихових родитеља и затим испирањем њихови дечији глава кроз школе правили себи одане следбенике који нису били ништа друго већ ЗАМБИ. Више се тако неради. Ђаво је постао пуно опаснији и подмуклији јер некадашњи наци фашистички и комунистички систем васпитања дјеце је превазиђен јер Он је постао исувише провидан. Зато је такав систем државног васпитања дјевр преко ноћи постао неприхватљив у "демократском" свијету у коме се дјеца кроз школе које почињу на Западу све раније са три или четири године у име просвете испод жита одузимају тако од родитеља и од њих праве следбеници Новог свјетског поретка. Повика против насиља у Породици и против насиља над дјецом није ништа друго већ састандка ЗАВЈЕРА против Бога и човјека са којом се жели да уништи вијековних однос који влада између мужа и жене и умјесто њега да се успостави у име женски права такво стање у друштву у коме се више неће знати које коме жена. Исти је случај и са насиљем над дјеци који су хвала Богу код СРБа права ријеткост. Код ПАМЕТНИХ СРБа и дјеца СХВАЋАЈУ да дјецу неможе нико више да воли од њихових Родитеља: Оца и Мајке за да су они и најгори. Господ је рекао у петој ЗАПОВЈЕСТИ својој "ПОШТУЈ ОЦА СВОГА И МАТЕР СВОЈУ, ДА ТИ ДОБРО БУДЕ И ДА ДУГО ПОЖИВИШ НА ЗЕМЉИ!" није Господ рекао да поштујемо Родитеље своје ако су они богати и од угледа у друштву већ да ПОШТУЈЕМО РОДИТЕЉЕ СВОЈЕ ОНАКВЕ КАКВИ СУ ОНИ:ДОБРИ ИЛИ ЗЛИ, ПАМЕТНИ ИЛИ ЛУДИ, БОГАТИ ИЛИ СИРОМАШНИ ОНИ СУ НАШИ РОДИТЕЉИ. Појединачни случајеви када се деси неко насиље над дететом од стране Родитеља преко средстава јавног обавештења се тада надувавају до мсксимума не због тога што неко више од Родитеља сажаљева и воли њихову дјецу већ због тога да се Родитељима због "насиља" у породици одузме њихово родитељски право да они васпитавају дјецу своју у духу славних и Светих Предака својих. Ђаво као крвних људски од почетка постојања човјека на земљи жели преко слуга својих по сваку цијену да спречи преношење духа предака наших на потомке њихове. Тај дух може се пренети само преко Родитеља. Зато ђаволу добро дођу појединачни случајеви насиља над дјецом о коме после слуге његове у име дечији права говоре годинама. Зато је веома тешко бити данас мудар и паметан у правилном васпитању своје дјеце ради њиховог добра онако како Родитељи мисле да је то најбоље за дјецу када су данас и школа и држава против Родитеља и њиховог права да они могу да васпитају дјецу по своме избору. Најбоље је када Родитељи имају ауторитет код своје дјеце и када Родитељи разговором могу да уразуме своју дјецу и тако постигну жељни циљ да оно буде ЛИЈЕПОГ понашања и да се клоне несташлука. Међутим тако где ду дјеца твдоглава и непослушна, где она неће да покушају своје Родитеље,тада поред разговора у васпитању дјеце једино може помоћи мотка за коју неко рече да је она "из раја изашла." Да ли је мотка заиста из раја изашла или није ми то НЕЗНАМО. Међутим у Библији или Светом Писму у коме се крије ПРАВИЛО ЖИВОТА јасно и поучно стоји написано да Родитељи који воле своју дјецу "КАРАЋЕ ИХ НА ВРЕМЕ ПРУТОМ ДА БИ БИЛИ ЗДРАВИ У ВЈЕРИ" ДА БИ ОНА УЧИЛА И ПОШТОВАЛА РОДИТЕЉЕ СВОЈЕ И СТАРИЈЕ ОД СЕБЕ А МЛАЂЕ И НЕЈАКЕ ШТИТИЛА. ДОК СМО ТАКО РАДИЛИ КАО РОДИТЕЉИ ДЈЕЦА СУ НАМ БИЛА СРЕЋНИЈА И УСПЈЕШНИЈА А РОДИТЕЉИ МИРНИЈИ У СВОМЕ ЖИВОТУ!

Name

Профа

28.11.2015 19:07

Разговор је метод васпитања дјетета. Само разговором мозете добро васпитати дијете. Али тај разговор не мозе да траје кратко и да буде напет, он мора да траје сваки дан, да је умјереним, објасњивим и поуцним тоном, тоном којим це дијете схватити да га постујете. Само разговор, људи, само разговор...

ОДГОВОРИТЕ
Name

профооо?

29.11.2015 07:32

Зашто су нас учитељи и наставници батинали?

Name

Црни

29.11.2015 06:21

Није туча казна за дијецу ! Бог ти га је подарио исправног а ти да га сакатиш и ментално поремећујеш , мрзиће те дијете до краја живота никад милости неће имати према теби зар то неком треба?? Одузми му оно што највише воли у животу док не поправи ситуацију буди му пријатељ а не само отац разговарајте о свачему , упознај му друштво створи му обавезе школа спортови а не пусти дијете да га улица удгаја а ти као родитељ удри по кафанама .Жалосно је што дивљаци имају дијецу а и та сама дјеца тешко да се извучу у животу да и они сами не постану дивљаци

ОДГОВОРИТЕ