ЕЛ - Анализа: Шта је Звезди потребно да сруши Реал?!

Чуда у кошарци су могућа. Гротло "Пионира" знало је да прогута многе велике, па што не би и Реал. Како би Звезда бацила на колена европског шампиона потребно је да се сложе све црвено-беле коцкице. Петак, 20 часова, "краљеви" стижу у "храм кошарке".

Кошарка 26.11.2015 | 23:15
ЕЛ - Анализа: Шта је Звезди потребно да сруши Реал?!

Српски и регионални првак после шест кола у Евролиги има учинак од две победе и четири пораза. Ако се после четири гостовања у не баш најсрећнијем распореду то можда и очекивало, иако је учинак могао да буде и 3-3, мало ко је очекивао да ће и Мадриђани имати 2-4.

Управо тако рањени долазе на мегдан Звезди. Реал прима чак 80,4 поена по утакмици, што га сврстава у најслабије евролигашке одбране. Међутим, шампион Европе је и друга најбоља тројкашка екипа са 40,7 одсто убачених тројки по мечу.

Проблем је што Звезда до сада није блистала нападачки - у просеку 47,4 одсто за два поена по мечу, односно 32,3 одсто погођених тројки. Такође, контрола дефанзивног скока мора да буде знато боља ако жели подвиг, јер је при дну са 21,8 ухваћених лопти по мечу под својим обручем.

Црвено-бели прижељкују репризу дуела са Макабијем из топ 16 фазе прошле сезоне. Тадашњи европски првак бачен је на колена и поражен напустио Комбанк арену.

Шта је све сада потребно да Звезда сруши моћни Реал Пабла Ласа у паклу "Пионира"?

Заборавити Стразбур

Мора да се заборави утакмица у Стразбуру. Звезда је имала плус 21 на почетку другог полувремена и дозволила је француском евролигашку победнички преокрет. Без коша из игре у последњој четвртини. То се одразило и на гостовању Сутјеској пре два дана, али је индивидуалним квалитетом после много мука однела тријумф (70:62) из Никшића.

Зато сада тај болан пораз и кобна ноћ у Стразбуру морају да буду далека прошлост у главама тренера Дејана Радоњића и његових пулена.

Максимална концентрација

Сви актери морају да буду максимално фокусирани на задатке. Од тренера Радоњића и његових сарадника до играча на терену, па и оних на клупи - сви морају да дају допринос. Није ништа ново рећи да се утакмица се игра од првог судијског подбацивања, па до последњег звука сирене. Али, не смеју да постоје црне серије и празни минути ако се жели скалп велике екипе. Управо то је кључ да Звезда прође даље, бар један тријумф над фаворитом уз бољи учинак од екипа равних себи као што су Бајерн и Стразбур.

Лидер

Уз одсуство повређеног Луке Митровића и чекање на повратак суспендованог Маркуса Вилијамса, Звезди је неопходан лидер. Неко у чијим је рукама лопта сигурна, ко ће преузети одговорност у кључним тренуцима и погодити. То би могао да буде Квинси Милер. Американац је показао раскошан таленат, убитачан шут, незаустављив продор и могао би да буде јунак.

Против Стразбура је чудесно ушао у утакмицу. У првој четвртини је тројке шутирао 4/4 и погодио једини покушај за два поена - укупно 14 поена без промашаја. После је стао, али црвено-белима је потребно да заблиста у "Пиониру". Наравно, не сме да буде усамљен без адекватне подршке саиграча.

Јовићеве магије

Потенцијални репрезентативац Стефан Јовић требало би да буде први уз Милера. Јасно је да је невероватно тешко да понови рекордно вече и 19 асистенција, али ако прикаже партију приближу тој у Минхену, биће одлично. Водећи асистент Евролиге са 8,3 додавања по мечу нека буде на граници дабл-дабла, нека његове лопте опет имају очи и Звезда ће бити на добром путу ка подвигу.

Такође, против Бајерна је имао само једну изгубљену лопту. а на гостовању Сутјеској осам, па је рачуница јасна.

Цирбесова партија са почетка сезоне

Немачки центар је блистао на почетку сезоне, готово сам рушио ривале, а сада је мало стао. Бескорисност Софоклиса Скорцанитиса се поред његових сјајних партија није осетила, а уместо грчког тешкаша дошао је Владимир Штимац који би требало да олакша посао Цирбесу.

Борбеног Немца очекује жестока битка на сваком делу терена са прекаљеним Фелипеом Рејесом, Густаво Ајоном и осталим "краљевићима", али његови поени и скокови уз флерт са дабл-даблом су и те како потребни Звезди. Петак је тренутак да Маик Цирбес поново покаже Европи шта све уме.

Златни "орлићи" да не подлегну притиску

Звездина деца морају да имају своју улогу, да победе притисак важности меча и храбро се супротставе звездама које су до скоро гледали само на телевизији. Баш онако како су то учинили Марко Гудурић и Бориша Симанић у Мадриду, без пардона, и поред убедљивог пораза.

Тада су показали да могу и да се не плаше. Потребна је Гудурићева мека рука, дрски продори и одбрана до последњег даха. Потребно је да Никола Ребић максимално искористи минутажу, да буде отресит, сигуран са лоптом, да убаци тројку. Да Марко Тејић покупи што више лопти, изблокира и помогне Цирбесу, Штимцу, Милеру и Симоновићу у рекету.

X фактор

Овакве утакмице увек траже тихог хероја, јунака из сенке. Више је кандидата којима би та улога могла да припадне. Капитен Бранко Лазић уз препознатљиву одбрану која најбоље играче "ставља у џеп" и са неколико тројки из ћошка један је од њих, као и Марко Симоновић ако буде наместио руку и погађао иза линије 6,75 или снажно закуцао неколико пута. Или Владимир Штимац који би карактеристичном енергијом могао да искочи, као и са двоцифреним бројем поена.

Слободна бацања

Црвено-бели не смеју да буду сами себи додатни противник. Проценат успешности слободних бацања мора да буде на изузетном нивоу, а на том плану баш и нису блистали. Кренимо уназад. У последњем мечу против Стразбура 18/23, у Минехну против Бајерна 5/10, у Арени са Фенербахчеом 17/22, на гостовању Химкију свега 12/23, у Мадриду против Реала 21/28 и на старту са Стразбуром 12/19.

"Пионир" да гори

Познато је какву атмосферу праве Звездини навијачи на евролигашким мечевима. "Делије" и те како могу да буду значајан фактор. Њихова песма и подршка са трибина може да буде истински ветар у леђа Радоњићевим пуленима. Арена не може да подрхтава као "Пионир", када је бука на граници издржљивости, када ривалу дрхти рука, а Звездини играчи играју као у трансу ношени хуком са крцатих трибина.

Ако се све црвено-беле коцкице поклопе, Реалов скалп није далеко...

Коментари / 0

Оставите коментар