Самоћа погубно утиче на здравље

У самоћи нема ничег доброг нити позитивног, не испашта само психа већ и читав организам, тврде амерички научници.

Здравље 26.11.2015 | 13:00
Самоћа погубно утиче на здравље

Од раније су познати погубни ефекти изолације на морал људи који су принуђени да живе одсечени од света, као и кобне психолошке последице које такво стање може да изазове.

Најновија студија, објављена у америчком часопису Анали националне академије наука, открива да самоћа може довести наше тело у смртну опасност.

Истраживачи са Универзитета у Чикагу установили су да самоћа може изазвати имуну дефицијенцију, као и бројне озбиљне поремећаје.

Да би разумели последице изолације на људски организам, научници су подвргли групу мушкараца и жена старијих од 50 година низу тестова.

Међу учесницима експеримента било је оних који су се осећали „веома усамљено“, док су други себе сматрали окруженим пријатељима и ближњима.

Као што то обично бива, мистерија је решена на пољу генетике: истраживачи су код особа које пате од изолованости уочили да су поједини гени (везани за имунолошки систем) знатно активнији.

Ова претерана актовност неповољно утиче на функционисање имунолошког система, чиме се поспешују инфламаторни процеси, који, пак, могу да проузрокују разне, пре свега кардиоваскуларне патологије.

Научници су, такође, приметили да особе које се у почетку нису осећале усамљенима, касније то постајале уколико би се код којих активирала та генетска аномалија.

Из тога су стручњаци закључили да лош рад имунолошког система може да доведе до повлачења у себе.

Укратко, не само да самоћа штети здрављу, већ и обрнуто: дисфункција имунолошког система може да утиче на нашу способност комуницирања са другима.

Истраживачи, с тога, упозоравају да самоћу не треба олако схватати, и да би особе које се осећају усамљенима морале да се више активирају или да потраже помоћ стручњака.

РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

сара

26.11.2015 12:10

Ово треба да процита М.Додик.Зато треба да поради да поведе своје друство,да не буде сам у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

26.11.2015 14:35

Нека је сара прочитала окружена пријатељима. Плаче шпорет за тобом туко.

Name

Жика

30.11.2015 13:13

Трт Милојко. Није лијепо вријеђати па макар и за тастатуром.

Name

Самице

27.11.2015 21:42

Знају они ста пису јер то проуцавају у својим затворима. На слободуи најбоље је бити сам јер су разоцарења мања и цовјек је стабилнији. Да ли провести дан на фарми 6 или у затвору додје на исто.

ОДГОВОРИТЕ