Када здрава исхрана постане опсесија

Анорексија и булимија су два данас добро позната поремећаја у исхрани, док се о орторексији, пак, још готово ништа не зна

Здравље 08.10.2015 | 14:30
Када здрава исхрана постане опсесија

норексија и булимија су два данас добро позната поремећаја у исхрани, док се о орторексији, пак, још готово ништа не зна.

Ова патологија се односи на особе код којих брига за здраву исхрану прераста у опсесију.

Важно је појести пет воћки и поврћа дневно, не претеривати с месом, избегавати палмино уље... Ови и многи други, иако добри савети могу постати непријатељи нашег здравља уколико се потреба за уношењем здравих намирница претвори у болест која сада има и свој назив - орторексија (од грчког ортхос ''коректно'' и ореxис ''апетит'').

Све је више људи који желе да контролишу оно што једу, и то је у основи позитивно. Али, проблем настаје када избор хране постане терет ког не можемо да се отарасимо.

Код орторексичних особа жеља да се здраво хране прераста у опсесију и оне почну да развијају забрињавајуће психичке симптоме. Као и у случају анорексије и булимије, храна преузима контролу над њиховим животима.

За разлику од поменута два поремећаја, код орторексије није реч о калоријама већ о нутриционом квалитету намирница.

Као и код ''класичних'' поремећаја у исхрани, и у овом случају пацијент више не влада односом према намирницама које конзумира. Страх од помисли да би могао да поједе нешто што је лоше за његово здравље почиње да код њега ствара стрес и изазива анкциозност.

Израз орторексија први пут је 1997. године употребио амерички истраживач Стивен Братмен који је чак направио тест како би могао да идентификује потенцијалне пацијенте.

Премда овај израз није признат од стране струке, све је више лекара који траже да се ова дијагноза може формално да се постави.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар