Високи људи подложнији раку

Високе особе, а нарочито жене, имају више шанси да оболе од рака од ниских, открива ново истраживање.

Здравље 05.10.2015 | 12:00
Високи људи подложнији раку

Опсежна студија којом је било обухваћено више од пет милиона Швеђана, рођених између 1938. и 1991. године, показала је да је ризик од канцера 18 одсто већи за сваких додатних 10 центиметара. Примера ради, жена висока 1,72 метра има 18 одсто више шанси да оболи од неког облика рака од жене чија је висина 1,62 центиметара.

Резултати истраживања, који још увек нису објављени, представила је на конференцији Европског друштва педијатријских ендокринолога, која се одржава у Барселони, др Емели Бењи са шведског Института Каролинска.

Најновији налази потврђују претходна истраживања којима је већ установљено постојање везе између телесне висине и рака. Шведска студија је указала да високе жене имају 20 одсто више шанси да оболе од рака дојке за сваких додатних 10 центиметара, док је ризик од меланома већи за 30 одсто код високих како мушкараца тако и жена.

Једно раније истраживање, објављено 2013. у САД, показало је да високе жене имају 13 одсто више шанси да оболе од одређених врста рака (дојке, јајника, крви, тироиде, ректума) за сваких додатних 10 центиметара. Аутор студије истиче да је рак последица "процеса везаног за раст", те да је "логично" закључити да хормони раста могу да повећају ризик од обољевања.

Нова студија је, међутим, дочекана с повећом дозом опрезности међу стручњацима који истачу да она не доноси ништа ново и да неизвесности и даље постоје, посебно када се имају у виду други фактори ризика (дуван, гени, гојазност...)

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар