Хрват шверцовао избјеглице у Аустрији

Хрватски држављанин ухапшен је у Аустрији након сто га је полиција "уловила" у покушају да у комбију прошверцује 14 избеглица.

Регион 04.09.2015 | 13:10
Хрват шверцовао избјеглице у Аустрији

Како је саопстила полиција аустријске покрајине Бургенланд, Хрват је заустављен у близини места на којем је недавно остављена хладњача с мртвим избеглицама, након чега је приведен због кријумчарења људи и налази се у истражном затвору у Ајзенштату. 

Портпарол тамошње полиције Хелмут Марбан није желео да износи друге детаље о околностима хапсења хрватског држављанина, позивајући се на заштиту личних података и интересе истраге.

Ни у хрватском МУП-у из истих разлога лист није могао да добије додатне информације, само је потврђено да су их аустријске колеге обавестиле о том хапшењу и да МУП Хрватске, у сурадњи с аустријском и мађарском полицијом, утврђује чињенице у циљу даљњег заједничког криминалистичког истраживања. 

Наиме, полиције трију земаља покушавају да утврде ко се све крије у позадини кријумчарског ланца и тако открију кључне организаторе и спрече даље илегалне транспорте имиграната.

Како се сазнаје, ухапшени 61.годишњи возач је са загребачког подручја, превозио је имигранте из Мађарске у комбију мађарских ознака за чјим се власником још трага. За сада није познато колико је новца примио за тај "посао".

Аустријска полиција последњих дана је у неколико наврата извештавала да су возачи и особе које се налазе у њиховој пратњи заправо најнижи "играчи" у ланцу кријумчара, па су њихову зараду, на основу раније откривених случајева, процењивали на око 500 до 1000 евра по транспорту.

Из аустријске Савезне криминалистичке канцеларије наводе, пак, да и возачи сада остварују пуно већу зараду - чак и по 500 евра по превезеној особи.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар