Смоква ризница здравља

Многима су смокве омиљена намирница, али осим заносног укуса оне имају и велику нутриционистичку вредност, јер благотворно делују на више начина, јер обилују влакнима, минералима, а нису много калоричне

Здравље 25.08.2015 | 13:00
Смоква ризница здравља

Без обзира на то да ли су црне, зелене или љубичасте, укусне и сочне смокве су по мишљењу нутрициониста "један од најсавршенијих производа природе", јер благотворно делују на целокупно здравље.

* Свеже, као и суве смокве обилују влакнима (2,9 - 3,2 г у 100 г плодова), и другим драгоценим супстанцама које подстичу рад и чишћење црева. Нема бољег природног лаксатива од пар свежих смокава и чаше воде пре доручка.

* Мада садрже шећере, свеже смокве имају само 47 калорија у 100 грама, због чега се посебно препоручују у дијеталној исхрани. А захваљујући калијуму, калцијуму, магнезијуму, гвожђу, фосфору и витаминима А и Б групе, представљају савршено средство за окрепљење и јачање организма. Ипак, треба имати на уму да свеже смокве имају јаче антиоксидативно дејство него суви плодови јер се приликом сушења неки антиоксиданси уништавају.

* Ова воћка је веома отпорна и ретко је нападају паразити, па јој није потребна никаква хемијска заштита. Зато слободно, без страха од пестицида, уживајте у њеним слатким плодовима.

* Због велике количине гвожђа, калцијума и магнезијума, суве смокве се посебно препоручују особама које пате од анемије и женама у менопаузи ради спречавања остеопорозе.

Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вјерујем да јесте

04.09.2015 20:27

Али кад се стари људи наваде на једну врсту хране теско је то промјенити. Тата јео банане док му се нису згадиле. Онда конзервисано воце. Сад једе круске да је то узас. Закоцила сам га мало са сецером који он има и да се мора и слано јести. Кад додју смокве на ред он це извозити зељезо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нефретете

13.09.2015 19:46

Најбоља је уравнотезена исхрана.Не ваља претеривати ни у цему.