Од бијега из Зенице до свештеничког позива

Синиша Убипариповић је млади свештеник, који је за кратко вријеме постао звијезда друштвених мрежа.

Регион 03.08.2015 | 16:58
Од бијега из Зенице до свештеничког позива

Поријеклом из Босне и Херцеговине, млади свештеник је постао локална звијезда након што је "Тхе Патриот Ледгер" објавио његову слику док је освјештавао полицијска патролна кола. И сам признаје да га је све то изненадило.

"Заиста нисам очекивао то", каже отац Синиша.

Пут до свештенства оца Синише био је крајње необичан. Након напуштањау БиХ, прво се обрео у Њемачкој, одакле је дошао у Лин, у Масачусетсу. Ту је похађао "Бентлеy Цоллеге". Ипак, живот га је одвео на сасвим другу страну, па је тако и званично заређен у мају. Данас он службује у Хингаму, у којем никада прије није био.

Хингам је миран градић који представља сушту супротност насиљу и хаосу Зенице, из којег је морао побјећи. Оно што је занимљиво јесте да је његова породица православна. Имао је свега шест година када је избио рат у БиХ.

"Сјећам се само звука бомби. Бомбе су падале свуда, експлодирале, рушиле куће", присјећа се Синиша.

Његов отац и два стрица су се придружила Војсци РС. Сва тројица су погинула. Отац, који је био тенкиста, умро је на путу до болнице од посљедица рањавања.

"Моја мајка је остала удовица са 28 година", каже Убипариповић, који и сам данас има 28 година.

Једна од његових тетака је живјела у Њемачкој. С много муке су напустили БиХ и успјели доћи до Њемачке, гдје су остали пет година. Након тога су аплицирали за азил у САД и Аустралији, а у Масачусетс су дошли уз помоћ католичког добротоворног друштва.

Он се присјећа да га је још давно свештеник из Сент Џозеф цркве у Лину питао да ли је заинтересован за овај позив, а Синиша о свему томе каже: "Тада нисам толико размишљао о томе".

Док је завршавао факултет и живио типичним студентским животом, био је у прилици да присуствује миси папе Бенедикта XВИ која је 2008. године одржана на "Јенки" стадиону. Тада се Синиша поново присјетио питања свештеника из Бостона.

"Као да сам осјетио позив", присјећа се Синиша.

Након што је завршио факултет, једно вријеме је радио као ревизор у Бостону. Међутим, 2009. почиње да се окреће свештеничком позиву.

Признаје да је имао прилику да посјети и родну БиХ, али су му осјећаји помијешани.

"Мислим да Босна није у добром стању", каже он и додаје: "Има једну од најкомпликованијих власти на свијету, ротирајуће предсједништво..."

Синиша сматра да су САД његове дом.

"Сматрам се Американцем. Волим отићи у посјету БиХ, али се увијек радујем повратку у САД. Ово је мој дом", каже велечасни Убипариповић.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Боле

03.08.2015 15:10

Да ли је он сада римокатолик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

03.08.2015 15:51

И мене то занима! Није јасно!

Name

xxx

03.08.2015 16:05

Па видис да јесте.

Name

ста је писац хтио

03.08.2015 15:38

Неко описао обицан пут неког цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx маx

03.08.2015 15:57

Овај је и вјеру промијенио за интерес

ОДГОВОРИТЕ