Послодавци задовољни усвајањем Закона

Удружење послодаваца у Федерацији БиХ /ФБиХ/ саопштило је данас да је задовољно усвајањем новог Закона о раду.

Босна и Херцеговина 03.08.2015 | 14:04
Послодавци задовољни усвајањем Закона

"Након готово осам година неуспјелих покушаја коначно је усвојен нови Закон о раду. Мада није идеалан, задовољни смо што напокон имамо нови закон, јер је његовим усвајањем отворен процес структурних реформи који ће довести до повољнијег пословног амбијента, а тиме и до економског раста и новог запошљавања, те дугорочно и до побољшања услова рада", наводи се у саопштењу.

Послодавци поручују да нису задовољни тиме што се још једном показало да је друштво у БиХ дубоко подијељено и да је процес доношења одлука веома компликован, дуготрајан и неефикасан.

Они очекују да ће наредне реформске мјере бити усвајане и провођене на ефикаснији и бржи начин, уз заједничко дјеловање власти и опозиције, синдиката и свих других.

"Убијеђени смо да добри радници немају разлога за страх од новог закона. Уз провођење других системских мјера, закон ће омогућити бољи и уједначен ниво заштите права радника", истичу послодавци.

Они су позвали Владу ФБиХ да настави провођење реформских процеса, те да у тај процес буду укључени сви друштвени субјекти, а позвали су и опозицију да се директније и активније укључи у креирање нових реформских закона.

"Позивамо послодавце да прате имплементацију мјера које ће унаприједити пословни амбијент и желимо да их охрабримо да, сукцесивно са стварањем неопходних предуслова, почну реализацију нових инвестиција и нова запошљавања. Позивамо и послодавце који послују у сивој зони, а који су наша нелојална конкуренција, да пријаве раднике, да плаћају порезе и доприносе, те да пословање пребаце у формалне токове", наводи се у саопштењу.

Позив је упућен и контролним органима да системски проводе мјере на контроли провођења закона, као и Савезу самосталних синдиката БиХ да још у августу приступе преговорима за израду новог општег колективног уговора.

Послодаваци очекују да им се у овим активностима придруже и све други друштвени субјекти - медији, академска заједница, невладин сектор и други.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

радник

03.08.2015 12:54

Ово нису послодавци типа послодаваца у Њемачкој ово је обичан шљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

03.08.2015 13:23

Исти су као владајућа тројка, скуп богаташа новостворени који само себе гледају цијелу деценију, у овој народној муци и биједи и лошег живота народа.

ОДГОВОРИТЕ